Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Trboveljski Dewesoft ima 30 novih lastnikov

Čas branja: 1 min
30.06.2016  22:30
Trboveljski Dewesoft ima 30 novih lastnikov
Ustanovitelja Dewesofta Jure Knez in Andrej Orožen imata poleg vključevanja zaposelnih v lastništvo še več novih izzivov, zato smo jima v sredo podelili priznanje managerski izziv 2016. Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Dewesoft dodaj
Andrej Orožen dodaj
Jure Knez dodaj

Junija so v IT-podjetju Dewesoft, ki izdeluje natančne merilne naprave za uporabo v najrazličnejših industrijah in programsko opremo zanje, izpeljali prvo prodajo deležev zaposlenim. Kot je povedal direktor Andrej Orožen, se je za nakup odločilo več kot 30 zaposlenih, skupaj so odkupili dobre tri odstotke podjetja, za kar so plačali 484 tisoč evrov.

Za postopno vključevanje zaposlenih so se v Dewesoftu odločili pred letom dni in so v tem času izdelali postopke. Vsako leto bodo lahko zaposleni odkupili deleže v vrednosti izplačanih nagrad za uspešnost v prejšnjem letu. Letos so zaradi velikega povpraševanja naredili izjemo in so zaposlenim omogočili, da kupijo tudi večji delež, vse do vrednosti nagrade, ki so jo prejeli v zadnjih dveh letih. »Dolgoročno je v odkup ponujeno celo podjetje. Ni zgornje meje še dovoljenega lastništva,« je povedal Orožen. Kar z drugimi besedami pomeni, da se bo delež ustanoviteljev, to sta Jure Knez s 75-odstotnim in Andrej Orožen z 18-odstotnim deležem, zmanjševal. »Moj dolgoročni cilj je, da čez 20 let ne bi bil več lastnik in da bodo lastniki tisti zaposleni, ki bodo peljali podjetje naprej,« je dejal Jure Knez v marčnem intervjuju za Manager (Dewesoft zaposlene poceni pripušča v lastništvo).

Vključevanje zaposlenih v lastništvo, kar je sodoben pristop, močno uveljavljen pri tehnoloških podjetjih v tujini, je le ena od novosti, ki jih uvajajo v Dewesoftu in zaradi katerih je revija Manager ustanoviteljem in direktorjema Juretu Knezu in Andreju Orožnu namenila svoje letošnje priznanje managerski izziv, ki ga podeljujemo za impresivne načrte (obrazložitev smo objavili konec marca: Jure Knez in Andrej Orožen prodajata Dewesoft zaposlenim in dobita priznanje za managerski izziv 2016). Poleg tega v Trbovljah ustanavljajo podjetniški pospeševalnik Katapult, v lastnem poslovanju pa uvajajo ne le nove izdelke, temveč tudi nove poslovne modele in nadaljujejo skokovito rast. Priznanje smo jima podelili to sredo na Konferenci slovenskih izvoznikov, ki jo je organizirala Poslovna akademija Časnika Finance.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Domače in tuje uspešne izvozne zgodbe konec junija v živo na Konferenci slovenskih izvoznikov

3. Konferenca slovenskih izvoznikov bo 29. junija v Ljubljani; za podpornike in partnerje projekta Izvozniki.si ter člane kluba Biznis...

MANAGER
Manager
Manager Dewesoft zaposlene poceni pripušča v lastništvo

Z Juretom Knezom o tem, zakaj bosta s soustanoviteljem Dewesofta Andrejem Orožnom bogatejša, če bosta deleže pod ceno prodajala...

MANAGER
Manager
Manager Trboveljski računalničar s planeta Krypton 6

Po Supermanovem planetu so v Dewesoftu v solastništvu 39. najbogatejšega Slovenca poimenovali svoj paradni izdelek, sicer pa so še na...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...