Članki

(video) Sophie Honey: Z EU želimo ohraniti močne gospodarske povezave

Intervju z veleposlanico Velike Britanije Sophie Honey v Sloveniji
02.07.2016 12:00
Čas branja: 3 min

"Težko špekuliram, kakšni so razlogi za tak referendumski izid. Pomembno je, da je to velika demokratična vaja - gotovo največja v mojem življenju, svoj glas na referendumu je oddalo več kot 33 milijonov ljudi. Vsak odloča po svoje, sem pa vesela, da sem del demokracije, ki ljudem prepušča tako pomembne odločitve. Ti so torej povedali, kaj si želijo. Izid je pokazal, da si želijo oditi iz Evropske unije, zdaj pa moramo to udejanjiti," je odločitev Britancev, da podprejo izhod Velike Britanije iz Evropske unije, komentirala Sophie Honey, veleposlanica Velike Britanije v Sloveniji.

Z njo smo se pogovarjali o politični situaciji v Veliki Britaniji, ekonomskih povezavah s Slovenijo in ostalimi državami članicami ter prihodnosti Velike Britanije.

 

Kdaj bo Velika Britanija dejansko sprožila postopek odhoda iz Evropske unije, še ni znano. "Predsednik vlade je povedal, da bo prihodnji premier odločil, kdaj je najprimernejši čas za sprožitev 50. člena pogodbe. Zdaj se v Veliki Britaniji soočajo z izzivom izbire novega vodstva. Upam, da bomo novega predsednika vlade imeli do jeseni. Odločitev o sprožitvi postopka bo torej njihova, prav tako kot vsebina in smer pogajanj z našimi partnerji, " je povedala veleposlanica.

Na izrednem zasedanju evropskega parlamenta je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker povedal, da 'pravila igre določa EU in ne Velika Britanija'. Več: Juncker sporoča Londonu: Mi določamo pravila igre .

Kaj točno Velika Britanija sicer pričakuje od pogajanj?

"Velika Britanija ostaja polnopravna članica Evropske unije, dokler pogajanja o izstopu ne bodo popolnoma končana, v tem času torej pravice in dolžnosti Velike Britanije kot članice Evropske unije ostajajo enake. To sicer obsega več različnih področij - zadeva britanske državljane, ki živijo v drugih državah članicah, kot je Slovenija, pa tudi Slovence in druge državljane Evropske unije, ki živijo v Veliki Britaniji. Medtem ko pogajanja trajajo, pričakujemo, da bodo pravice in dolžnosti ostale enake. Enako velja tudi za način trgovanja v tem času. Pogajanja z Evropsko unijo in evropskimi partnerji pa bodo priložnost, da se dodelajo podrobnosti za prihodnost odnosov med Veliko Britanijo in Evropo. O tem je že tekel pogovor v evropskem parlamentu in videti je bilo, da so poslanci vseh strani zagovarjali močno povezavo med Veliko Britanijo in Evropsko unijo. Ne gre za to, da bi Velika Britanija obračala hrbet Evropi, še vedno želimo ohraniti močne gospodarske povezave in hkrati obsežno varnostno sodelovanje. O vseh teh področjih se bo treba dogovoriti v okviru pogajanj," je poudarila veleposlanica Sophie Honey.

Ali pričakujete, da bo izid referenduma povzročil nestabilnosti znotraj države?

"Ne, pravzaprav ne. Naše institucije so stabilne, jeseni bomo imeli novega premiera, vendar do takrat ostaja naš predsednik vlade Cameron, kabinet ostaja enak in vodi vlado pri odločanju o naši državi. Finančne institucije ostajajo močne in stabilne, ministrstvo za finance in angleška banka delujeta skupaj za dosego finančne stabilnosti in odprtosti trga. Stvari se spreminjajo, vendar osnovne institucije ostajajo enake."

"Pogovori z vsemi deli velike Britanije bodo zelo pomembni, ko se bomo pripravljali na pogajanja z Evropsko unijo. Vlada je dejala, da hoče sodelovati s škotsko, valižansko in vlado Severne Irske, da se bomo pripravili na pogajanja. Zelo pomembno bo, da bodo v pogajanjih zastopani interesi vseh delov Velike Britanije."

V primeru, da Velika Britanija zares izstopi iz Evropske unije, kje vidite Veliko Britanijo čez deset, petnajst let?

"Sem Britanka in seveda velika zagovornica svoje države. Mislim, da bomo ostali zelo odprta in angažirana država, ki prepozna prednosti in vrednost ljudi, ki pridejo živet in delat v Veliko Britanijo. To je zelo pomemben del tega, kar kot država smo. Smo zelo raznolika, večverska, večetnična in tolerantna država, tudi zelo dinamična - tako gospodarsko kot glede konkurenčnosti. Upam, da bomo vse to obdržali. Hkrati bomo v prihodnjih letih imeli zelo pomembne pogovore o načinu in obsegu naših odnosov z Evropo v prihodnje. Ti pogovori pa se bodo začeli, ko bomo imeli novega predsednika vlade."

Zaradi povečanega števila sovražnega govora in nestrpnosti v Veliki Britaniji se je rodila zamisel, da je nasprotovanje sovražnemu govoru treba javno izraziti. Britanci, ki se zavzemajo za strpno in odprto družbo, si zato na oblačila pripenjajo varnostno zaponko, na Twitterju pa objavljajo tvite z geslom #SafetyPin. Več: Brexit okrepil nestrpnost do priseljencev ... in nastala je tale gesta

"Da, gotovo bom nosila varnostno zaponko. Doma bi jo morala najti že danes zjutraj. Mislim, da je to zelo lep simbol, da jasno sporočimo, da smo tolerantna država in da v Veliki Britaniji ni prostora za nasilje oziroma kakršnekoli napade na našo različnost," je še poudarila veleposlanica.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

28.06.2016
30.06.2016
30.06.2016
30.06.2016
12.07.2016
FINANCE
Odločilno leto 2018
Finance
Matej Avbelj Odločilno leto 2018 7
FINANCE
Nepremičnine
Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu

Medtem ko so cene stanovanjskih nepremičnin v Londonu upadle, v drugih delih Anglije pa zrasle, postaja med vlagatelji z vsega sveta čedalje bolj priljubljena Nemčija.

FINANCE
Avto
Pozitivna avtomobilska Evropa in Slovenija, upad lahko prinese le brexit
Avto
AvtoMiloš Milač Pozitivna avtomobilska Evropa in Slovenija, upad lahko prinese le brexit

Padec avtomobilskega trga v Veliki Britaniji skorajda izniči rasti na drugih trgih, opozarjajo analitiki.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Članki
(časovnica) Brexit se bo zgodil marca prihodnje leto - katere odločitve je pričakovati do takrat
Finance
FinanceAlbina Kenda (časovnica) Brexit se bo zgodil marca prihodnje leto - katere odločitve je pričakovati do takrat

Spomnimo, kaj je pripeljalo do referenduma o brexitu, zlasti pa, katere prelomnice je še pričakovati do konca pogajalskega postopka oziroma do konca marca prihodnjega leta, ko bo Velika Britanija uradno izstopila iz EU

FINANCE
Več demokracije ali močvirje v Bruslju?
FINANCE
Članki
V pričakovanju nepričakovanega
Finance
FinanceAlbina Kenda V pričakovanju nepričakovanega 1

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Kako prijazno bo leto 2024 za evropske gradbince?
PRO
TOP Gradbeništvo
Revija gradbeništvo
TOP GradbeništvoRedakcija Gradbeništvo Kako prijazno bo leto 2024 za evropske gradbince? (PRO)