Manager

V deželi delte, gradov in trte

Na potep

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

21.07.2016 22:30
Čas branja: 4 min

Za kopastim Nanosom, v deželi burje in sonca, se na 310 kvadratnih kilometrih razteza rajska Vipavska dolina. V njej je pomlad daljša, zato tam uspevajo trta in sredozemski sadeži. Skoznjo teče reka Vipava, ki ima kot edina reka v Evropi deltast izvir. Srce doline je naselje Vipava, ki ima številne mostove ter prekrasne gradove in dvorce, med katerimi izstopata grad Rihemberk in dvorec Zemono. Dovolj razlogov torej, da poletni popotnik na poti na slovensko obalo ali z nje zavije v to dolino.

vipavska-dolina19-xx.1469125151.jpg.n.960px.jpg
V Vipavi je kar 25 mostov.

Most za mostom

Spodobi se najprej ustaviti v središču doline, Vipavi. Prvi prebivalci tega naselja so bili Kelti, o čemer priča tudi ime, saj beseda Vipava v keltskem jeziku pomeni dolina pod skalami. Zgodovina tega kraja je bogata, kar je očitno že na prvi pogled, saj je okolica posejana z gradovi, kjer so živele številne plemiške družine, zadnja izmed njih je bila rodbina Lanthieri. Njihova mogočna graščina te tudi pozdravi ob prihodu v središče Vipave. Kot mi pove zapis na njenem portalu, je bila pod vplivom beneške arhitekture zgrajena okoli leta 1659, potem ko je po poroki z zadnjo potomko plemiške družine Baumkircher posest prešla v last Lanthierijevih. Leta 1762 je bila predelana v podeželski dvorec, pred njim pa je bil zasnovan čudovit park s kipi puttov, baročnih dečkov. Kipov danes v parku ni več, je pa še vedno v njem prijetno posedeti. Med prvo svetovno vojno je bila v graščini poljska bolnišnica, po drugi svetovni vojni Kulturni dom jugoslovanske vojske, danes pa je last Občine Vipava in v njej deluje Visoka šola za vinarstvo in vinogradništvo.

vipavska-dolina17-xx.1469125146.jpg.n.960px.jpg
Reka Vipava poleti ponuja prijetno osvežitev. Njeni izviri so zaščiteni kot naravni spomenik.

Reka mnogoterih izvirov

Mimo graščine Lanthierijev, le nekaj korakov od Glavnega trga Vipave, kjer stoji spomenik padlim borcem NOB in je delo arhitekta Jožeta Plečnika, pa pot pripelje do enega izmed številnih izvirov reke Vipave, zaradi katerih so prebivalci zgradili 25 mostov; najimenitnejši in najstarejši je prav most za Lanthierijevo graščino. Tudi dva glavna izvira Vipave, Podfarovž in Podskala, sta za graščino, tam mi informativna tabla pove, da je stalnih izvirov sedem, vsa ta kraška voda pa izvira ob zahodnem vznožju Nanosa in skozi večje razpoke in luknje privre na dan ter ustvari reko Vipavo. Temperatura vode je stalna, med 8,5 in 10 stopinjami, zato se je v poletnem času prav prijetno sprehajati ob njej in vsaj namočiti noge. Ti prav posebni izviri Vipave so tudi zavarovani kot naravni spomenik.

vipavska-dolina21-xx.1469125148.jpg.c.960px.jpg
Vipavska dolina je prepredena z vinogradi in trtami.

Od gradu do sarkofaga

Od izvirov se odpravim le za vogal, do ostanka gradu Tabor oziroma Baumkircherjevega turna. Ob tem me v ozadju kot senca spremlja še Stari grad, ki ga danes zastopajo le še slikovite razvaline na strmem hribu. Stari grad je bil zgrajen v 12. stoletju in je pogosto menjal lastnike, vse od oglejskega patriarha, rodbine Habsburžanov, Herbersteinov in Lanthierijev, dokler v 17. stoletju ni bil opuščen in je začel propadati. Zob časa je na njem dobro viden, zato pa sta toliko bolje ohranjena grad Baumkircherjev turn oziroma vsaj njegov obrambni stolp in del obzidja, ki je bil zgrajen v poznem srednjem veku. Ime je dobil po enem izmed lastnikov, Viljemu Baumkircherju. Zanimivo je, da je grad pozneje, v času turških vpadov, ko so Vipavci trg obdali z obzidjem in jarki, postal del protiturškega tabora z imenom Tabor. In kot da Vipava ne bi imela že dovolj svoje zgodovine, je leta 1845 Anton Lavrin iz Egipta pripeljal več kot 4.500 let stara sarkofaga, dva izmed le šestih v Evropi, ki danes počivata na vipav­skem pokopališču, nedaleč stran od Tabora.

vipavska-dolina03-xx.1469125143.jpg.n.960px.jpg
Dvorec Zemono je na kožo pisan romantikom in ljubiteljem kulinarike.

Dvorec Zemono za romantike

Iz središča Vipave nadaljujem pot nekaj kilometrov stran, do Lanthierijeve vile Belvedere na Zemonu, ki je ime dobila po čudovitem razgledu, še posebej pa je poznana po organizaciji porok in dobri kulinariki. O zgodovini same vile ni prav veliko znanega, saj so starejši dokumenti zgoreli v požaru, poleg tega pa je ta vila uporabljena kot vinska klet in prostor za zabave, in ne kot sedež posesti Lanthierijevih. Stavba je zato po funkciji in obliki nekaj posebnega in velja za izjemen primer poznorenesančnega dvorca. Na freskah v dvorani in sobah so upodobljeni različni motivi, od grbov plemiških družin, figuralnih motivov iz Stare zaveze do vrtne arhitekture, poročna dvorana pa daje vtis pravega vrtnega paviljona s pogledom na cvetoči vrt. Skupaj z idilično lokacijo in dih jemajočimi razgledi na trte Vipavske doline je dvorec Zemono res pisan na kožo romantikom. Piko na i pa daje ena izmed najboljših slovenskih restavracij, Gostilna pri Lojzetu, v kletnih prostorih dvorca.

vipavska-dolina07-xx.1469125144.jpg.n.960px.jpg
Grad Rihemberk je največji in najstarejši grad na Primorskem.

Slovo od Rifenberka

Romantikom bo prav gotovo všeč tudi grad Rihemberk nad krajem Branik v občini Nova Gorica. Zanj se splača podaljšati pot iz Vipavske doline. Že en sam pogled nanj ti pove, da gre za enega najbolj slikovitih slovenskih gradov. Je največji in najstarejši grad na Primorskem, saj je kot utrdba že v prazgodovini varoval dostop na kraško planoto in na morje ter nadziral promet po Vipavski dolini. Prvič je bil omenjen leta 1230, kot njegovi prvi posestniki pa se omenjajo vitezi Rihemberški. Po številnih lastnikih so gradu dokončno podobo dali Lanthieriji. V njem je nekaj časa bival pesnik Simon Gregorčič, ki je gradu celo posvetil pesem Slovo od Rifenberka. Ker je grad med drugo svetovno vojno pogorel in obnovitvena dela potekajo še danes, žal ogled notranjosti ni mogoč, a nič zato, saj je tudi od zunaj prav impresiven.

vipavska-dolina10-xx.1469125151.jpg.c.960px.jpg
Lanthierijeva graščina je poimenovana po rodbini, ki je zaznamovala celotno Vipavsko dolino.

V vinogradu

Vipavska dolina bo navdušila tudi tiste, ki radi uživajo v dobri žlahtni kapljici. Vipavski vinorodni okoliš se namreč ponaša s kar dva tisoč hektarji vinogradov in je zaradi ugodnega podnebja in tal eno izmed najbolj rodovitnih slovenskih vinorodnih območij. Ni čudno, da je vipavska vina opeval že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske. Odlična se da pokusiti v vaseh Potoče, Šmarje, Brje in Zavino, kjer je nujna pokušnja dveh pristnih vipavskih vin, zelena in pinele. Pa na zdravje!

vipavska-dolina08-xx.1469125146.jpg.c.960px.jpg
Kip Jožeta Plečnika, posvečen NOB, dominira na Glavnem trgu Vipave

Foto: Saša Suhadolnik

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Dražbe
Bi bili graščak? Na dražbi bo naprodaj grad v Škofji Loki
Dražbe
DražbeUroš Božin Bi bili graščak? Na dražbi bo naprodaj grad v Škofji Loki

Maja bo na dražbi naprodaj srednjeveški grad v Škofji Loki; izklicna cena je ugodna, a vrag se skriva v podrobnostih

Moje finance
Finančna šola
(V ŽIVO iz MILANA): Veliko mesto, ki omogoča priložnost za nova spoznanja
Moje finance
Finančna šolaKsenija Sedej (V ŽIVO iz MILANA): Veliko mesto, ki omogoča priložnost za nova spoznanja

10 dijakov in dijakinj, ki jih spremljamo na delovni praksi v Milano, že pridno dela! A danes pa je bil prav poseben dan za dva izmed njih.

FINANCE
Manager
Kitajski konzorcij bo zgradil most na polotok Pelješac
Manager
ManagerSabina Petrov Kitajski konzorcij bo zgradil most na polotok Pelješac

420 milijonov evrov je vreden projekt gradnje mostu na polotok Pelješac, od tega bo 357 milijonov evrov iz kohezijskih skladov prispevala Evropska unija.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Neubogljive občine ali kako kljub opozorilom še kar po svoje zaračunavajo NUSZ
Finance
Tanja Smrekar Neubogljive občine ali kako kljub opozorilom še kar po svoje zaračunavajo NUSZ 1

Okoljsko ministrstvo je občine za pojasnila glede NUSZ pozvalo kar dvakrat; če plačujete preveč in se ne pritožite, ne računajte na vračila!

FINANCE
Subvencije
Ali veste, za kaj vse lahko v svoji občini dobite subvencijo?
Subvencije
SubvencijeAnja Zaletel Ali veste, za kaj vse lahko v svoji občini dobite subvencijo?

Občine ponujajo sredstva za zaposlovanje, inovacije, rast in konkurenčnost podjetij, reševanje stanovanjskega vprašanja, kmetijstvo ...

FINANCE
Manager
Kako je Hamburg dobil eno najboljših koncertnih dvoran na svetu
Manager
ManagerSmilja Štravs Kako je Hamburg dobil eno najboljših koncertnih dvoran na svetu

Elbphilharmonie na Labi je arhitekturni biser z vrhunsko akustiko, kamor zavije dva milijona ljudi na leto. Nemce je stal blizu milijardo evrov in velja za najdražji nemški gradbeni projekt.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.