Manager

Bo Gorenje še bolj japonsko?

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

28.07.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Bo Gorenje še bolj japonsko?
V Gorenju, ki ga vodi Franjo Bobinac, so se za odlog objave informacije o Panasonicovem skrbnem pregledu v velenjski družbi odločili zato, ker so presodili, da bi bila družbi in njenim lastnikom v primeru predhodne objave povzročena večja škoda, če se Panasonic ne bi odločil za prevzem. Foto: Jure Makovec

Japonski Panasonic, ki je v Gorenje vstopil leta 2013, že dva tedna izvaja skrbni pregled velenjskega proizvajalca bele tehnike. Japonci proučujejo, ali bi dali prevzemno ponudbo oziroma povečali delež v njem.

»Gorenje in Panasonic Corporation sta 13. julija 2016 podpisala zbir pravnih dokumentov, ki opredeljujejo različne pogoje, pod katerimi Gorenje Panasonicu omogoči izvedbo skrbnega pregleda Skupine Gorenje v obdobju do 30. septembra 2016. Te aktivnosti lahko vodijo ali pa tudi ne do odločitve Panasonica za podajo ponudbe za povečanje lastniškega deleža v Gorenju, vendar nobene odločitve o tem še ni bilo sprejete. V okviru pogojev za izvedbo skrbnega pregleda sta se partnerja dogovorila tudi o strateških usmeritvah glede prihodnje vloge Gorenja v okviru skupine Panasonic, če bi Panasonic s temi aktivnostmi pridobil kontrolni delež v Gorenju,« je Gorenje objavilo na Seonetu šele nekaj minut po tem, ko so jim Finance poslale vprašanja o informacijah o skrbnem pregledu. Tovrstne informacije so v razvitem korporacijskem svetu označene za prvovrstne in vplivajo na ceno delnice. Zato je nenavadno, da je Gorenje tako dolgo molčalo o tem, regulator trga, ATVP, pa jim je pustil, da so objavo odložili. V Gorenju, ki ga vodi Franjo Bobinac, pojasnjujejo, da so se po posvetu z ATVP odločili za odlog objave te informacije, ker so presodili, da bi bila družbi in njenim lastnikom v primeru predhodne objave povzročena večja škoda, če se Panasonic po opravljenem skrbnem pregledu ne bi odločil, da nadaljuje s svojimi aktivnostmi. V ATVP pa so pojasnili, da ravnajo v skladu z zakonodajo.

pecica-gorenje-xx.1469715661.jpg.n.960px.jpg
10,74-odstotni delež ima Panasonic trenutno v Gorenju Foto: Press

Dogajanje je podžgalo tudi delnico Gorenja. Njena vrednost se je v sredo do konca trgovanja povzpela na 7,45 evra, kar je šest odstotkov več, kot je njena vrednost znašala v torek, ko je po razkritju o skrbnem pregledu narasla za sedem odstotkov. Letos delnica Gorenja tako dosega že 62-odstotno rast.

Kaj si je Gorenje obetalo od Japoncev ob njihovem vstopu v lastništvo? Večjo kapitalsko vzdržnost, nove trge, sinergije pri nabavi, večjo izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti, novo tehnologijo in izboljšano pozicioniranje kuhinjskih aparatov ter možnost prodora na azijske trge z lastnimi izdelki, kot je premijska blagovna znamka Asko. Delničarji so od tega videli predvsem nekoliko izboljšano korporativno upravljanje v velenjski družbi, tudi večje osredotočanje na osnovno dejavnost, poudariti pa je treba, da je k temu pripomogel tudi sklad IFC, ki je v lasti Svetovne banke. Ta ima 11,8 odstotka Gorenja. Julija lani sta družbi podpisali tudi aneks k pogodbi, ki predvideva tesnejše sodelovanje pri nabavi materialov in komponent, proizvodnih inovacijah, poprodajnih storitvah, logistiki, zagotavljanju kakovosti ter distribuciji velikih in malih gospodinjskih aparatov na izbranih trgih.

Panasonic ima v Gorenju trenutno 10,74-odstotni delež, od lanskega novembra je dokupil 1,2 odstotka Gorenja. Panasonic lahko sicer do leta 2018 delež v Gorenju poveča le ob soglasju uprave in nadzornega sveta.

gibanje-gorenje-manager.1469715665.png

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Gorenju in Bobincu ni uspelo z Japonci. Mu bo s Kitajci?
Finance
Petra Sovdat Gorenju in Bobincu ni uspelo z Japonci. Mu bo s Kitajci? 2

Kaj je odgnalo Panasonic in kako lahko to vpliva na pričakovanja delničarjev in vodstva pri novem povezovanju

FINANCE
Kitajski Haier že brska po Gorenju! Pri Bobincu spet molčijo
Finance
Petra Sovdat Kitajski Haier že brska po Gorenju! Pri Bobincu spet molčijo 4

Kot lani pri Panasonicu v Gorenju ne razkrijejo, kakšen je nov »vozni red« novega iskanja novega strateškega lastnika

FINANCE
Pri Bobincu so se končno malo odprli v zvezi z iskanjem stratega. Naši viri vztrajajo: Ne drži, kar sporoča
Finance
Petra Sovdat Pri Bobincu so se končno malo odprli v zvezi z iskanjem stratega. Naši viri vztrajajo: Ne drži, kar sporoča 9

Nezavezujoče ponudbe za strateškega partnerja v Velenju pričakujejo do 7. marca

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Ko že obupaš nad Gorenjem in ljubljansko borzo: kdo bo zaslužil koliko pri prevzemu Gorenja
Finance
Petra Sovdat Ko že obupaš nad Gorenjem in ljubljansko borzo: kdo bo zaslužil koliko pri prevzemu Gorenja 3

In zakaj bo državna pokojninska in invalidska blagajna ostala brez 50 milijonov evrov kupnine?

FINANCE
Spet neodgovorjeno: Bobinčevo Gorenje lansko izgubo rešilo s prodajo pogodbe za dobavo premoga?!
Finance
Petra Sovdat Spet neodgovorjeno: Bobinčevo Gorenje lansko izgubo rešilo s prodajo pogodbe za dobavo premoga?! 6

Tudi o tem v Velenju delničarjev - pa tudi kupca premoga, ljubljanske Energetike, niso obvestili. Neuradno, kupnina bo v obrokih, poknjižena pa je bila v celoti že lani

FINANCE
Gorenje: štirje azijski interesenti, grožnja s stavko in spet veliki apetiti delničarjev
Finance
Petra Sovdat Gorenje: štirje azijski interesenti, grožnja s stavko in spet veliki apetiti delničarjev 2

Najpozneje julija naj bi bilo znano, ali bo velenjski proizvajalec bele tehnike dobil novega večinskega lastnika

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.