Manager

Kitajci kupili še klub AC Milan

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

Avtor
avtor
11.08.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Kitajci kupili še klub AC Milan
AC Milan je drugi milanski klub, ki je končal v kitajski lasti, pred tem so z za dve tretjini manjšim zneskom kupili klub Inter, ki je nekoč prav tako igral v ligi prvakov. Foto: Cao Zichen/AFP

Italijanski bogataš in nekdanji premier Silvio Berlusconi je prejšnji petek potrdil, da je njegova družba Fininvest 99,93 odstotka nogometnega kluba AC Milan prodala kitajskim vlagateljem za 740 milijonov evrov, vključno z 220-milijonskimi dolgovi.

Kupil ga je konglomerat kitajskih podjetij, ki ga vodi skrivnostna kitajska investicijska družba Sino-Europe Sports Investment Management Changxing Co. Ltd. (Sino-Europe), ki je tudi na Kitajskem precejšnja neznanka. Novi lastnik se je zavezal, da bo v prihodnjih treh letih v klub vložil 350 milijonov evrov. Poleg Sino-Europe so v skupini vlagateljev še Haixia Capital, kitajski državni sklad za raziskave in razvoj, ter nekaj drugih podjetij.

Sino-Europe je bil ustanovljen šele 26. maja letos, zanimivo je, da gre v resnici za espe z začetnim kapitalom 13,6 milijona evrov. Njegove glavne dejavnosti so upravljanje naložb (pri tem so izrecno navedli naložbe v šport). Drugi večji vlagatelj Haixia Capital je družba z omejeno odgovornostjo s štirimi lastniki, ki prihajajo iz Kitajske, Tajvana in Hongkonga. V tem podjetju ima kitajska vlada okoli 49-odstotni lastniški delež.

Znano je, da je kitajski predsednik Ši Džinping ljubitelj nogometa in si želi, da bi Kitajska do leta 2050 osvojila svetovno prvenstvo. Država zato podjetnikom za naložbe v nogomet ponuja davčne olajšave in druge ugodnosti. Kitajci so zgradili tudi stotine nogometnih akademij, kjer trenirajo mladi nogometaši. Tem pa kot odskočna deska za tujino lahko služijo prav evropski klubi v kitajski lasti, ki hkrati pripomorejo tudi k večji prepoznavnosti kitajskih podjetij.

Po nakupu Milana so Kitajci lastniki obeh milanskih klubov - AC Milana in Interja (tega je junija prevzela družba Suning Holdings Group). Kluba imata skupaj kar 36 naslovov državnega prvaka in sta osvojila 10 naslovov zmagovalca lige prvakov. Oba pa sta zadnja leta v precejšnjih finančnih (in tudi rezultatskih) težavah.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Pri Kitajski in Rusiji se naučite nov izraz: sharp power
Finance
FinanceSimona Toplak Pri Kitajski in Rusiji se naučite nov izraz: sharp power 4

Z veliko denarja, ki ga prinašajo Kitajci, spomin na pokol na Trgu nebeškega miru bledi. Kitajci mirno plačujejo visokim politikom, da zagovarjajo kitajske ozemeljske, varnostne in gospodarske interese.

FINANCE
Slovenija
Koliko Evrope so že pokupili Kitajci?
FINANCE
Članki
Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!?
Finance
FinanceSimona Toplak Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!? 5

Kitajska je novi Hanibal. In je pred vrati. Kitajci ne prihajajo z bombami, ampak z denarjem. Za tem denarjem je državna diktatura. Kitajci se zanimajo tudi za Gorenje. Evropski posel ne sme izbirati po nacionalnosti.Denar je denar, zakaj ne kitajski. Evropska politika pa govori o zaščiti. Dobivamo lex Kitajska. ZDA uvajajo carine. Koliko veste o Kitajski? Številke, dejstva, nevarnosti, priložnosti, resnice in zablode – smo zbrali v posebni izdaji o Kitajski.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
(intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni 1

Kako vidi slovensko-kitajske naložbe gospodarski svetovalec na kitajskem veleposlaništvu Yuan Kehua.

FINANCE
Kitajci prihajajo! Poseben projekt Financ
FINANCE
Mater vola, Trump!
Finance
Simona Toplak Mater vola, Trump! 37

Ni problem, da Kitajska ne postaja Amerika. Problem je, da Amerika in Evropa prostovoljno postajata Kitajska.