Manager

Slovensko orodje je osvojilo svetovne medijske hiše

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
25.08.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Slovensko orodje je osvojilo svetovne medijske hiše
Orodje Event Registry, ki sta ga razvila Marko Grobelnik (na sliki) in Gregor Leban, se je prijelo: dosežejo že milijon do 1,5 milijona poizvedb na teden.

Raziskovalci Inštituta Jožefa Stefana (IJS) so v sklopu projekta Xlike, financiranega v okviru 7. okvirnega programa EU za raziskave in inovacije, razvili napredno tehnološko orodje Event Registry, ki na podlagi analize novic z vsega sveta zaznava dogodke, o katerih poročajo mediji v različnih jezikih. Nosilca projekta sta Marko Grobelnik in sodelavec IJS Gregor Leban, v dveh letih in pol so pridobili že številne uporabnike.

Spletna stran Event Registry po besedah Lebana beleži že od milijon do 1,5 milijona poizvedb z vsega sveta. Do nje dostopajo denimo raziskovalci s Stanforda, Harvarda in drugih univerz ter založniki, kot sta denimo Reuters ali Spiegel.

Kot pravita raziskovalca, prvotni namen Event Registryja ni dostopanje do posameznih člankov, temveč do dogodkov. Event Registry lahko namreč v realnem času identificira skupino člankov, ki govorijo o istem dogodku. »Event Registry omogoča, da nekaj sto tisoč ali milijon informacij stisnemo v obvladljivo količino,« pravi Grobelnik. Trenutno je v sistemu že okoli 110 milijonov člankov, zbranih v dveh letih in pol, identificirali pa so okoli 3,5 milijona dogodkov.

V nadaljevanju projekta želijo vzpostaviti sistem, ki bo omogočal napovedovanje dogodkov v bližnji prihodnosti in njihove potencialne posledice za različna področja, pojasnjuje Grobelnik.

Raziskovalci trenutno širijo spekter medijev. Dodajajo vsebino s televizije, želijo pa se povezati tudi z družabnimi mediji, kot je Twitter.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Slovenci, ki so s svojim spletnim programom prepričali Bloomberg, IBM in druge
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Slovenci, ki so s svojim spletnim programom prepričali Bloomberg, IBM in druge

Event Registry ima trenutno v bazi zbrane članke za zadnjih pet let, kar pomeni okoli 300 milijonov člankov

PA
Novice
Kaj je pripravil lanski zmagovalec energetskega razpisa Financ?
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Kaj je pripravil lanski zmagovalec energetskega razpisa Financ?

Na novem portalu i-energija.si so pojasnili, kako bodo odjemalci in proizvajalci električne energije v prihodnje sodelovali pri regulaciji frekvence.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Topjob
Slovenski univerzi visoko na Timesovi lestvici
FINANCE
Kdo si upa: Vítor Constâncio
Finance
Redakcija Financ Kdo si upa: Vítor Constâncio
FINANCE
Manager
Kako do digitalne blaginje?
Manager
ManagerMarinka Žitnik Kako do digitalne blaginje?
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti