Manager

Škandal za škandalom Brazilcem ni dovolj odstavitev predsednice, zahtevajo volitve

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

08.09.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Škandal za škandalom Brazilcem ni dovolj odstavitev predsednice, zahtevajo volitve
Brazilska demonstrantka z napisom na pozavni sporoča predsedniku države: »Tremer, odidi!« Protesti konec minulega tedna so se končali v značilnem brazilskem karnevalskem razpoloženju, končali pa so se s posredovanjem policije in ranjenimi demonstranti.

Minuli konec tedna so Brazilci na ulicah Sao Paula in drugih mest protestirali proti novemu predsedniku Michelu Temerju, ki je nasledil odstavljeno Dilmo Rousseff. Čeprav so se protesti začeli v karnevalskem razpoloženju, je v nedeljo protestnike razgnala policija s solzivcem in vodnimi topovi ter pri tem ranila več ljudi, med njimi tudi poročevalca britanske TV-družbe BBC.

Tako se potrjujejo napovedi, da odstavitev Rousseffove ne bo prinesla pomiritve, ampak nove zaplete. Večina Brazilcev ne verjame, da Temer, ki je bil prej kot voditelj koalicijske desnosredinske Stranke demokratičnega gibanja tudi podpredsednik države, ni vpleten v korupcijo. Škandali so se začeli z razkritjem, da si je državna naftna družba Petrobras kupovala naklonjenost politikov z bogatimi podkupninami, zaradi katerih sodijo tudi nekdanjemu predsedniku države in mentorju Roussefove Luizu Inaciu Luli da Slivi.

Ta teden pa je izbruhnil nov škandal, ko je prišlo na dan, da so pokojninski skladi državnih podjetij vplivnim politikom plačevali podkupnine ali pa po krepko pretiranih cenah kupovali delnice podjetij njihovih prijateljev in jim s tem omogočali dobičke. Po oceni preiskovalcev vrednost goljufij presega osem milijard realov (2,25 milijarde evrov).

Predsednik Temer je takoj izjavil, da je o imenovanjih nadzornikov v pokojninskih skladih državnih podjetij odločala izključno Delavska stranka odstavljene Dilme Rousseff, kar naj bi pomenilo, da niti on niti njegova stranka nista sodelovala v goljufijah. Delavska stranka mu za zdaj ni odgovorila, je pa Rousseffova ves čas trdila, da jo odstavljajo, ker ni hotela ustaviti preiskave nepravilnosti v Petrobrasu. Pri tem je opozarjala, da je za njeno odstavitev glasovalo več senatorjev, ki jih preiskujejo. Toda za odločitev je glasovala prepričljiva večina (61 proti 20) in dejstvo je tudi, da je bila Rousseffova med letoma 2003 in 2010 predsednica Petrobrasovega nadzornega sveta.

V takih razmerah ni presenetljivo, da Brazilci sedanji vodilni garnituri ne zaupajo in vidijo rešitev samo v predčasnih splošnih volitvah. Še zlasti ker je država že dve leti v recesiji, saj je BDP upadel že osem četrtletij zapored, brezposelnost pa narašča in je dosegla 11-odstotno stopnjo, kar pomeni, da je brez dela 11 milijonov Brazilcev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

FINANCE
Čakam na žalostno pismo Imreta Balogha, šefa DUTB, da ima previsoko plačo
Finance
Simona Toplak Čakam na žalostno pismo Imreta Balogha, šefa DUTB, da ima previsoko plačo 5

Države pri upravljanju premoženja ni mogoče enačiti s slonom v trgovini s porcelanom. Ubogi slon ne ve, kaj dela. Država dela preudarno.

FINANCE
Članki
Bodo nedeljske volitve Italiji prinesle stabilnost ali pač ne?
Finance
FinanceAlbina Kenda Bodo nedeljske volitve Italiji prinesle stabilnost ali pač ne?

Italiji bo predvidoma vladala (desna) koalicija, vprašanje pa je, kako težavno bo njeno sestavljanje

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Sanjske predvolilne obljube v Italiji
Moje finance
Varčevanje
Kako so pokojninci upravljali vaš denar
Moje finance
VarčevanjeMatevž Magajna Kako so pokojninci upravljali vaš denar

Več kot pol milijona Slovencev za dodatno pokojnino varčuje v skladih življenjskega cikla, zato smo preverili, kako donosni so bili ti skladi, ki jih pri nas ponuja 11 pokojninskih družb in zavarovalnic.

FINANCE
Manager
(intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe 13

Andraž Zorko, strokovnjak za javnomnenjske raziskave, o vplivu premierovega odstopa na politična razmerja v pripravah na državnozborske volitve.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti