Manager

HDZ s Plenkovićem deluje bolj učinkovito

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

15.09.2016 22:30
Čas branja: 2 min
HDZ s Plenkovićem deluje bolj učinkovito
Predsednik HDZ Andrej Plenković je v politiko vnesel bolj umirjene tone od svojega predhodnika Tomislava Karamarka, in to daje obete, da bo tudi uspešnejši pri sestavljanju nove hrvaške vlade.

Andrej Plenković, predsednik stranke HDZ, zmagovalke na hrvaških volitvah, je začel pogovore o sestavi koalicije, čeprav uradno še ni mandatar. Toda na Hrvaškem si nihče ne želi nadaljevanja politične negotovosti, ki se je začela z več kot dvomesečnim sestavljanjem prejšnje vlade in nato z njenim razpadanjem, saj vlada od junijske nezaupnice opravlja le tekoče posle.

Zaradi tega doslej ni bilo večjih težav. Hrvaška doživlja rekordno turistično sezono in razmah naložbene dejavnosti ob podpori evropskih sredstev. Vendar ekonomisti opozarjajo, da bo prihodnje leto zapadlo 2,6 milijarde evrov obveznosti do tujine, ki jih bo morala vlada reprogramirati in se pri tem zadolžiti še za milijardo evrov za pokritje proračunskega primanjkljaja. Skupni hrvaški državni dolg se približuje 37 milijardam evrov ali 85 odstotkom BDP, samo proračunski stroški obresti pa dosegajo okrog 12 milijard kun (1,6 milijarde evrov) ali 3,6 odstotka BDP.

Željko Lovričević z Zagrebškega ekonomskega inštituta je v Glasu Istre ob tem opozoril, da Hrvaška pri zadolževanju plačuje drugi največji pribitek na politično negotovost med evropskimi državami – višjega plačuje le Grčija. Zato je prejšnja vlada Tima Oreškovića opustila načrt za izdajo obveznic na evropskih finančnih trgih, ker bi morala plačati petodstotne obresti. Raje je občutno ceneje pridobila denar pri domačem gospodarstvu.

Toda ta možnost je izčrpana in prihodnje leto bo treba prepričati mednarodne finančnike. Na pribitke pri obveznicah pa poleg višine dolga in gospodarske rasti odločilno vplivajo tudi politične razmere, pri katerih je ključna stabilna in učinkovita vlada. Vsaka odstotna točka obrestnega pribitka podraži proračunske obrestne izdatke za tri milijarde kun (400 milijonov evrov), kar je enako letnim proračunskim izdatkom nadomestil za porodnice in brezposelne.

Vendar hrvaško politično prizorišče ostaja razcepljeno, in to otežuje sestavo vlade. HDZ s partnerji je osvojila 61 mandatov, stranka Most, ki je sodelovala že v prejšnji vladi in jo je Plenković tudi zdaj označil za »naravno partnerico«, jih ima še 13, a je to še vedno za dva mandata manj od parlamentarne večine.

Vendar so se nekatere stvari od lani spremenile. Plenković je HDZ od skrajnih desnih stališč preusmeril v bolj umirjena sredinska in tako je prvak Mosta Božo Petrov že izjavil, da ga je pripravljen podpreti za premiera, medtem ko prejšnjič na čelnem položaju ni želel videti Tomislava Karamarka in tako je premier postal Orešković.

Če se bosta HDZ in Most dogovorila o programu, pa bosta morala dobiti še vsaj dva poslanca za večino. Toda po prepričanju poznavalcev to ne bo velika težava. Kot je poročal Jutarnji list, se za sodelovanje v vladi zanima HNS (Hrvatska narodna stranka – Liberalni demokrati), ki je na volitvah nastopala v partnerstvu s SDP in osvojila devet mandatov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

FINANCE
Manager
Kitajski konzorcij bo zgradil most na polotok Pelješac
Manager
ManagerSabina Petrov Kitajski konzorcij bo zgradil most na polotok Pelješac

420 milijonov evrov je vreden projekt gradnje mostu na polotok Pelješac, od tega bo 357 milijonov evrov iz kohezijskih skladov prispevala Evropska unija.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Bi se morali bati dražjega zadolževanja?
Finance
Jure Ugovšek Bi se morali bati dražjega zadolževanja? 6

V Sloveniji je zaznati strah pred rastjo stroškov zadolževanja; vse več podjetij bi se varovalo pred rastjo EURIBOR

FINANCE
Transport in logistika
Hrvaška in Srbija ciljata na milijardo evrov evropskega denarja za železnico Zagreb - Beograd
Transport in logistika
Transport in logistikaAnja Zaletel Hrvaška in Srbija ciljata na milijardo evrov evropskega denarja za železnico Zagreb - Beograd 3

Hrvaška in Srbija bi se lahko skupaj prijavili za EU denar za sofinanciranje prenove nekdanjega desetega koridorja

FINANCE
Kakšne naj bodo predvolilne teme
Finance
Redakcija Financ Kakšne naj bodo predvolilne teme 4