Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

HDZ s Plenkovićem deluje bolj učinkovito

Čas branja: 2 min
15.09.2016  22:30
HDZ s Plenkovićem deluje bolj učinkovito
Predsednik HDZ Andrej Plenković je v politiko vnesel bolj umirjene tone od svojega predhodnika Tomislava Karamarka, in to daje obete, da bo tudi uspešnejši pri sestavljanju nove hrvaške vlade.

Obveščaj me o novih člankih:  

Andrej Plenković, predsednik stranke HDZ, zmagovalke na hrvaških volitvah, je začel pogovore o sestavi koalicije, čeprav uradno še ni mandatar. Toda na Hrvaškem si nihče ne želi nadaljevanja politične negotovosti, ki se je začela z več kot dvomesečnim sestavljanjem prejšnje vlade in nato z njenim razpadanjem, saj vlada od junijske nezaupnice opravlja le tekoče posle.

Zaradi tega doslej ni bilo večjih težav. Hrvaška doživlja rekordno turistično sezono in razmah naložbene dejavnosti ob podpori evropskih sredstev. Vendar ekonomisti opozarjajo, da bo prihodnje leto zapadlo 2,6 milijarde evrov obveznosti do tujine, ki jih bo morala vlada reprogramirati in se pri tem zadolžiti še za milijardo evrov za pokritje proračunskega primanjkljaja. Skupni hrvaški državni dolg se približuje 37 milijardam evrov ali 85 odstotkom BDP, samo proračunski stroški obresti pa dosegajo okrog 12 milijard kun (1,6 milijarde evrov) ali 3,6 odstotka BDP.

Željko Lovričević z Zagrebškega ekonomskega inštituta je v Glasu Istre ob tem opozoril, da Hrvaška pri zadolževanju plačuje drugi največji pribitek na politično negotovost med evropskimi državami – višjega plačuje le Grčija. Zato je prejšnja vlada Tima Oreškovića opustila načrt za izdajo obveznic na evropskih finančnih trgih, ker bi morala plačati petodstotne obresti. Raje je občutno ceneje pridobila denar pri domačem gospodarstvu.

Toda ta možnost je izčrpana in prihodnje leto bo treba prepričati mednarodne finančnike. Na pribitke pri obveznicah pa poleg višine dolga in gospodarske rasti odločilno vplivajo tudi politične razmere, pri katerih je ključna stabilna in učinkovita vlada. Vsaka odstotna točka obrestnega pribitka podraži proračunske obrestne izdatke za tri milijarde kun (400 milijonov evrov), kar je enako letnim proračunskim izdatkom nadomestil za porodnice in brezposelne.

Vendar hrvaško politično prizorišče ostaja razcepljeno, in to otežuje sestavo vlade. HDZ s partnerji je osvojila 61 mandatov, stranka Most, ki je sodelovala že v prejšnji vladi in jo je Plenković tudi zdaj označil za »naravno partnerico«, jih ima še 13, a je to še vedno za dva mandata manj od parlamentarne večine.

Vendar so se nekatere stvari od lani spremenile. Plenković je HDZ od skrajnih desnih stališč preusmeril v bolj umirjena sredinska in tako je prvak Mosta Božo Petrov že izjavil, da ga je pripravljen podpreti za premiera, medtem ko prejšnjič na čelnem položaju ni želel videti Tomislava Karamarka in tako je premier postal Orešković.

Če se bosta HDZ in Most dogovorila o programu, pa bosta morala dobiti še vsaj dva poslanca za večino. Toda po prepričanju poznavalcev to ne bo velika težava. Kot je poročal Jutarnji list, se za sodelovanje v vladi zanima HNS (Hrvatska narodna stranka – Liberalni demokrati), ki je na volitvah nastopala v partnerstvu s SDP in osvojila devet mandatov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Predsednik HDZ zagotavlja oblikovanje stabilne vlade 1

Predsednik HDZ Andrej Plenković je po relativni zmagi stranke na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah napovedal, da bodo že...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Hrvaški sabor potrdil desnosredinsko vlado z 20 ministri

Po celodnevni razpravi je večina hrvaških poslancev potrdila 14. hrvaško vlado, ki jo bo vodil premier Andrej Plenković. V...

MANAGER
Manager
Manager Pismo iz Zagreba: Kako trden je še Most, ki trese hrvaške vlade

Stranka Most je nastala predvsem okrog mladega župana Metkovića Boža Petrova, ki je oživil svoje rojstno mesto, kar mu je prineslo...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike