Manager

Juncker bo v letu dni naredil boljšo Evropo

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

15.09.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Juncker bo v letu dni naredil boljšo Evropo
Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je evroposlance opozoril, da se morajo upirati delitvam in populizmu.

Prihodnjih 12 mesecev bo odločilnih za prizadevanje, da bi znova združili Evropsko unijo, je dejal predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker v letnem nagovoru v evropskem parlamentu. »Ustvariti moramo boljšo Evropo: Evropo, ki varuje, ohranja evropski način življenja, državljanom daje moč ter jih brani doma in v tujini,« je povedal.

Juncker v EU tudi pogreša več solidarnosti ter opozarja na razhajanja in razdrobljenost. Kot je dejal, to odpira prostor populizmu: »Populizem pa ne rešuje težav, temveč jih ustvarja.«

Juncker je spomnil, da so v EU v petih letih ustvarili osem milijonov novih delovnih mest, vendar to ni odpravilo socialne nepravičnosti, kar ostaja ena glavnih nalog. Pri snovanju razvoja je napovedal podvojitev in podaljšanje delovanja evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), ki je temelj naložbenega načrta za Evropo. Cilj je spodbuditi za 500 milijard evrov naložb do leta 2020 oziroma 630 milijard do leta 2022.

Precej pozornosti je namenil varnosti in sodelovanju pri obrambi. Zavzel se je za boljše varovanje zunanjih meja EU in dejal, da bi morali že prihodnji mesec na bolgarsko mejo napotiti najmanj 200 mejnih stražarjev. Boj proti terorizmu ostaja prednostna naloga in za uspeh je nujno skupno delovanje članic. Evropa mora okrepiti obrambo, je dejal in opozoril, da EU nima stalne vojaške sestave. Zato bi bilo po njegovem treba vzpostaviti »evropski štab« in skupno evropsko obrambno enoto, ki bi se dopolnjevala z zvezo Nato.

Dejal je tudi, da EU potrebuje dolgoročno vizijo. Zato bo komisija marca prihodnje leto, ob 60. obletnici podpisa rimske pogodbe, predstavila belo knjigo, kako okrepiti in prenoviti gospodarsko in monetarno unijo (EMU).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Evrska dilema: naj bo odločanje bolj ali manj centralizirano
Finance
FinanceAlbina Kenda Evrska dilema: naj bo odločanje bolj ali manj centralizirano 10

So fiskalna pravila lahko zgolj enostavna in stroga ali pa na drugi strani prožna in zapletena? Obstaja vmesna pot? In zakaj nekdanji šef evroskupine Dijsselbloem meni, da Nizozemski ne bi smeli iz Bruslja narekovati, kako naj reformira pokojninski sistem? Vse to so dileme, o katerih se razpravlja v zvezi z načrtom za poglobitev evropske gospodarske in denarne unije (EMU)

Moje finance
Zaslužek
Prebujena inflacija in dvig obrestnih mer. Kaj storiti?
Moje finance
ZaslužekSamo Lubej Prebujena inflacija in dvig obrestnih mer. Kaj storiti?

Čudežne formule seveda nimam, priporočim pa lahko, da se še zlasti vlagatelji v vzajemne sklade premaknejo bolj v smeri prilagodljivih (fleksibilnih) skladov in predajo breme odločitve upravljavcem.

FINANCE
Manager
Kako bi Slovenija prenesla nov svetovni gospodarski zastoj
Manager
ManagerLojze Javornik Kako bi Slovenija prenesla nov svetovni gospodarski zastoj 3

Slovensko gospodarstvo dosega rekordno visoke stopnje rasti, cene stanovanj letijo pod nebo, v tujini pa se kažejo znamenja pešanja – marsikaj je videti podobno kot leta 2008. Ali bi bil tudi padec v primeru svetovne krize enako globok?

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Manager
(intervju) Anže Burger, ekonomist: Kakšen koktajl ukrepov nam je zmešala prihajajoča vlada
Manager
ManagerBojana Humar (intervju) Anže Burger, ekonomist: Kakšen koktajl ukrepov nam je zmešala prihajajoča vlada 5

Anže Burger, ekonomist: Seznam imen ministrov nam zagotavlja, da reform ne bo. To je ekipa, ki bo zdržala do prve gospodarske krize.

FINANCE
Odločilno leto 2018
Finance
Matej Avbelj Odločilno leto 2018 7
FINANCE
Članki
Bruseljske zakonodajne prioritete v letu 2018
FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta