Manager

Zemanta prodala svoja blogarska orodja in mrežo

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

15.09.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Zemanta prodala svoja blogarska orodja in mrežo
Slika iz pionirskih časov: ustanovitelja Zemante Andraž Tori in Boštjan Špetič leta 2007, potem ko je Zemanta zmagala na Seedcampu.

Slovensko podjetje Zemanta je svoja blogarska orodja in mrežo uporabnikov prodalo podjetju Sovrn iz Kolorada v ZDA, so te dni iz obeh podjetij sporočili javnosti. Za kakšen denar je šlo, niso razkrili. Zemanta se bo zdaj, kot je agencija STA povzela iz njihovega sporočila, osredotočila na orodja za oglaševanje in razširjanje vsebin, v kar se je usmerila leta 2014, ko so spremenili poslovno strategijo.

Ameriško podjetje Sovrn, ki ima sedež v mestu Boulder v Koloradu, je partner 80 tisoč neodvisnim spletnim stranem in založnikom. Njihova orodja in tehnologije pomagajo spletnim založnikom ustvarjati vsebine, razumeti svoje občinstvo, ga aktivirati in zaslužiti. Sovrn bo vložil dodatna sredstva v razvoj novih možnosti za vstavljanje kontekstualno povezanih člankov, fotografij in videov v spletne objave. Kot je Sovrn objavil v svojem sporočilu za javnost, imajo Zemantini produkti 260 tisoč aktivnih uporabnikov na blogarski platformi WorldPress.

Pametni pomočniki, ki blogarjem pomagajo pri pisanju in opremljanju vsebin, so bili prvi produkt Zemante, ki sta jo leta 2007 ustanovila Boštjan Špetič in Andraž Tori in še danes velja za start-_up. V tistem času, ko je bilo zagonskih tehnoloških podjetij pri nas še zelo malo, je bila Zemanta v Sloveniji zvezdniški start-up. Pozornost je prvič zbudila, ko je bila v Londonu med šestimi zmagovalci Seedcampa, skupnega projekta evropskih skladov tveganega kapitala, in dobila prvi zagonski kapital ter ustanovila matično družbo v Londonu. Od takrat do danes je po podatkih spletnega portala Crunchbase dobila v petih korakih skupno 8,95 milijona dolarjev (po današnji vrednosti okoli osem milijonov evrov), med vlagatelji so tvegani skladi Eden, Accelerator Group, Union Square in Social Starts. Zadnja dva milijona dolarjev vložka je prejela leta 2013, takrat je dobila tudi tujega direktorja Todda Sawickija.

V zadnjih letih smo o Zemanti, ki je matično družbo ustanovila v Londonu, slišali bolj malo. Slovenska družba je imela po podatkih poslovne baze GVIN lani dober milijon evrov prihodkov, dobrih tisoč evrov dobička in v povprečju 19 zaposlenih. Tudi zadnji razpoložljivi podatki o matični londonski družbi ne dajejo vtisa, da jim je v teh letih uspelo močno zrasti, leta 2014 je imela Zemanta Limited 134 tisoč funtov (157 tisoč evrov) sredstev, 126 tisoč funtov obveznosti in neto vrednosti 45 tisoč funtov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Poprivatizacijski učinek: družinsko podjetje poslanca Hana ni več dobavitelj etiket Pivovarne Laško Union
Finance
Petra Sovdat Poprivatizacijski učinek: družinsko podjetje poslanca Hana ni več dobavitelj etiket Pivovarne Laško Union 12

Na mednarodnem dobaviteljskem razpisu so ga, neuradno, zamenjali Hrvati; zdaj je precej težje dobiti biznis, priznava vodja poslanske skupine SD

Zgodbe
6 obetavnih mladih podjetij za 2018
ZgodbeBlažej Kupec 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.