Manager

Britanski »malček« kupil del velikega Hewlett-Packarda

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

15.09.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Britanski »malček« kupil del velikega Hewlett-Packarda
Veliki menedžerki Meg Whitman, šefinji lani razdeljenega starega Hewlett-Packarda, softverski del posla ne cveti in ga prodaja del za delom.

Britansko IT-podjetje Micro Focus se je pogodilo za nakup softverskega dela podjetja Hewlett-Packard Enterprises (HPE) za 8,8 milijarde dolarjev (7,8 milijarde evrov).

Micro Focus, čeprav malo znan, v resnici sploh ni majhno podjetje, na borzi je bil pred najnovejšim prevzemom vreden 5,2 milijarde evrov, ima pa razmeroma nenavaden poslovni model – osredotoča se namreč predvsem na upravljanje starejšega softvera in njegovo posodabljanje. Mnoge velike družbe, med njimi banke in letalski prevozniki, z njegovo pomočjo podaljšujejo uporabnost stare računalniške opreme in s tem odlagajo velike stroške za nakup nove. Podjetje od leta 2011, ko je njegovo vodenje prevzel Kevin Loosemore, sistematično raste s prevzemi, na očeh ima predvsem podjetja ali dele podjetij, ki se spopadajo z upadanjem prodaje. Zdajšnji prevzem softverske veje HPE pa je njegov doslej največji prevzem.

HPE, ki je doslej daleč največji prevzem na seznamu Micro Focusa, je natančno tako podjetje. Nastalo je šele pred slabim letom z razdelitvijo »starega« Hewlett-Packarda na softverski (Hewlett Packard Enterprises – HPE) in hardverski del (HP Inc., skrajšano HP). Šefinja starega koncerna Meg Whitman je glavna tudi v obeh novih podjetjih, v HPE kot glavna izvršna direktorica, v HP pa kot predsednica upravnega odbora. Usmerjanje v programsko opremo pa se ni izkazalo za prav uspešno. HPE je že letos maja prodal del svoje dejavnosti svojemu tekmecu Computer Sciences Corporation za 8,5 milijarde dolarjev. Zanimivo je, da poslovna dejavnost, ki jo zdaj odkupuje Micro Focus, izvira iz nakupa britanskega podjetja Autonomy, za katerega je stari Hewlett-Packard leta 2011 plačal 11 milijard dolarjev, kar naj bi bila ključna poteza v njegovem usmerjanju v ponudbo IT-storitev. Po navedbah agencije Reuters bo po zadnji prodaji dve tretjini preostalega posla HPE pomenila računalniška oprema.

Sestrsko podjetje HPE, Hewlett-Packard (HP), ki se je ob razdelitvi koncerna osredotočilo na proizvodnjo računalnikov in tiskalnikov, pa je te dni za dobro milijardo dolarjev kupilo Samsungovo proizvodnjo velikih laserskih tiskalnikov za poslovne uporabnike. Z nakupom bo dobilo prek 6.500 Samsungovih patentov, poleg tega pa še okoli šest tisoč njegovih zaposlenih. Samsung se je v okviru tega posla zavezal, da bo na borzi kupil delnice HP v vrednosti med sto in 300 milijoni dolarjev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Slovenija
Samsung zaslužil kot še nikoli
FINANCE
Avto
(Z razkritja novega focusa): Fordov enotni odgovor na tekmece in športne terence
Avto
AvtoMiloš Milač (Z razkritja novega focusa): Fordov enotni odgovor na tekmece in športne terence 4

Usedli smo se v novi ford focus, četrto generacijo izjemno uspešnega kompaktnega avtomobila. Novinec je nov od koles do strehe, prinaša dobre in uporabne rešitve ter napoveduje zelo dober paket. Pri nas bo jeseni, (nemške) cene zanj pa bodo celo 200 evrov nižje kot prej.

IZVOZNIKI
Novice
Hitri pregled tedna: V Avstriji se nadaljuje saga z Nikijem, Arabci vlagajo v Črno goro, Nemci pa na Hrvaško
Izvozniki.si
NoviceAnja Zaletel Hitri pregled tedna: V Avstriji se nadaljuje saga z Nikijem, Arabci vlagajo v Črno goro, Nemci pa na Hrvaško

Izbrali smo nekaj dogodkov, ki so v preteklem tednu dni zaznamovali dogajanje v državah okoli nas

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Manager
Katera so zveneča tehnološka imena, ki pogledujejo proti borzi
Manager
ManagerŽiga Brdnik Katera so zveneča tehnološka imena, ki pogledujejo proti borzi

V tehnološkem svetu se letos utegne zgoditi več odmevnih borznih debijev. V tujih medijih se omenjajo Dropbox, Xiaomi, Spotify, Airbnb, Pinterest, Lyft in SoftBank Corp.

FINANCE
IKT
To so prve novosti s sejma mobilnih tehnologij v Barceloni
IKT
IKTMiran Varga To so prve novosti s sejma mobilnih tehnologij v Barceloni

Danes zjutraj je sejmišče v Barceloni preplavila množica obiskovalcev, željnih mobilnih novosti. Vrata je namreč odprl sejem Mobile World Congress. S prizorišča o aktualnih novostih piše naš dopisnik.

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta