Manager

Pahor govoril o beguncih v OZN, glede pomoči pa je »previden«

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

22.09.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Pahor govoril o beguncih v OZN, glede pomoči pa je »previden«
Letos prihaja največ prebežnikov v Evropo prek Sredozemskega morja, minuli torek je po tej prišel tristotisoči prebežnik, so sporočili iz urada ZN za begunce. Lani je do konca septembra prišlo čez 520 tisoč prebežnikov. Toda žrtev je letos več, saj so doslej našteli že 3.211 mrtvih oziroma pogrešanih, lani pa jih je v vsem letu umrlo 3.771.

Potrebnega bo več sodelovanja pri spoprijemanju z vzroki za migracije, je dejal slovenski predsednik Borut Pahor v ponedeljek na srečanju svetovnih voditeljev o beguncih in migrantih pred zasedanjem generalne skupščine ZN v New Yorku. Pahor je bil na tem srečanju sovoditelj okrogle mize o odpravljanju vzrokov migracij. Dan pozneje, na sestanku o zbiranju pomoči za begunce, pa ga ni bilo.

Sestanek za zbiranje denarne in druge pomoči je sklical ameriški predsednik Barack Obama. Med 50 sodelujočimi ni bilo Slovenije, kajti naša država je v izjavah in obljubah previdna, je pojasnil Pahor. Spomnil je, da je Slovenija kot ena redkih držav v srednji in vzhodni Evropi sprejela kvote za premestitev beguncev, ni pa pripravljena dajati bolj zavezujočih izjav, ker ne vemo, kaj se utegne zgoditi v prihodnosti, in ker moramo upoštevati dejstvo, da smo majhna država.

Slovenijo je lani prečkalo okrog pol milijona prebežnikov, od tega jih je 952 zaprosilo za mednarodno zaščito. Ta trenutek je v naši državi 297 prosilcev za azil, v okviru premestitvene sheme pa je doslej prišlo 75 beguncev. V letu dni so pristojni organi 28 beguncem priznali status mednarodne zaščite, dvema mladoletnima so priznali status begunca, še 16 osebam – od tega sedmim mladoletnim – pa so priznali subsidiarno obliko zaščite.

Na srečanju pri ameriškem predsedniku je 32 držav obljubilo, da bodo Združenim narodom in humanitarnim organizacijam letos dale 4,5 milijarde dolarjev (4,1 milijarde evrov) dodatnih sredstev, 27 držav pa se je zavezalo, da bodo beguncem omogočile boljši dostop do izobraževanja in zaposlitve. Na vrhunskem srečanju o beguncih so sprejeli resolucijo in se dogovorili, da bodo v letu 2018 sklicali mednarodno konferenco in sprejeli dve zavezujoči mednarodni pogodbi o pomoči beguncem.

Po podatkih Agencije Združenih narodov za begunce se je lani število razseljenih oseb povečalo za pet milijonov, tako da jih je bilo ob koncu leta že 65,3 milijona, med njimi vsaj 21,3 milijona beguncev.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

FINANCE
Manager
Dobrodošli na zloglasni berlinski postaji Kotti
FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Manager
Kriki na pomoč z grških otokov
Manager
ManagerJasmina Pavlović-Stamenić Kriki na pomoč z grških otokov 1