Manager

Rosneft se krepi doma in na tujem

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

13.10.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Rosneft se krepi doma in na tujem
Igor Sečin, prvi mož Rosnefta, je ta mesec že sklenil posel z rusko vlado, pripravlja pa še drugega z indijskima milijarderjema, bratoma Ruia.

Ruska vlada se je odločila, da bo skoraj 51-odstotni delež naftne družbe Bašneft prodala državni naftni družbi Rosneft. Rosneft je bil že doslej največja ruska naftna družba, Bašneft pa je z letno proizvodnjo okoli 20 milijonov ton na šestem mestu. Kupnina je po sklepu vlade 329,7 milijarde rubljev (4,7 milijarde evrov).

Država je delnice Bašnefta pridobila, potem ko jih je pravosodno ministrstvo predlanskim zaseglo koncernu AFK zaradi obtožbe, da jih je ta leta 2010 pridobil nezakonito. Za nakup tega deleža so se potegovali še naftni družbi Lukoil in Tatneft ter sklad Energija nekdanjega ministra za energetiko Igorja Jusufova, toda vlada je kot najugodnejšega ponudnika izbrala državno naftno družbo.

Četrtina delnic Bašnefta je v lasti ruske republike Baškortostana, preostale pa imajo manjšinski delničarji. Nemška tiskovna agencija dpa je ob tem poročala, da bo ruska vlada s kupnino omilila svoje proračunske zadrege in da namerava še letos prodati tudi 19,5-odstotni dežel Rosnefta. Od tega posla menda pričakuje vsaj 700 milijard rubljev (skoraj 10 milijard evrov).

Medtem se Rosneft z indijskim zasebnim konglomeratom Essar Group pogaja o nakupu 49-odstotnega deleža rafinerije Essar Oil. Po poročanju agencije Bloomberg prodajalca, brata Ruia, cenita družbo na 6,5 milijarde dolarjev (okoli šest milijard evrov), kar pomeni, da bi bil Rosnefov nakup vreden okoli 2,94 milijarde evrov.

Po razlagah poznavalcev je Indija zanimiva za naftne trgovce, saj njena poraba izredno hitro raste in bo po napovedi Mednarodne agencije za energijo že letos postala tretja največja porabnica nafte na svetu. Rafinerija družbe Essar Oil je v mestu Vadinar v zahodnoindijski državi Gudžarat in predela okoli 400 tisoč sodov surove nafte na dan. Rosneft s to rafinerijo že sodeluje, saj je lanskega julija podpisal desetletno pogodbo o dobavi 200 tisoč 159-litrskih sodov surove nafte na dan.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
(Podcrto.si) Skrivnostni kupec bohinjskega hotela: goljuf ali žrtev ruskega oligarha?
Finance
Anže Voh Boštic, Podcrto.si (Podcrto.si) Skrivnostni kupec bohinjskega hotela: goljuf ali žrtev ruskega oligarha? 5

Lastnik Eco Hotela Bohinj je prek slabe banke postal 22-letni sin nekdanjega podpredsednika ruskega naftnega velikana Rosneft, osumljenega večmilijonskih goljufij v Rusiji. Članek objavljamo z dovoljenjem spletnega portala Pod črto.

FINANCE
Manager
Trumpov pogrom nad naravnimi parki
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Trumpov pogrom nad naravnimi parki 2

V zameno za podporo pri sprejetju davčne zakonodaje je ameriški predsednik Donald Trump v zaščiten del Aljaske spustil naftarje. Tudi sicer je zmanjšal in industrializiral naravne spomenike po vsej državi, v Velikem kanjonu, na primer, bo obudil kopanje urana.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.

FINANCE
Zakaj se je podražila nafta
Finance
Mohamed A. El-Erian Zakaj se je podražila nafta

Proizvajalci nafte bi trenuten dvig cen nafte modro obravnavali kot začasno nepričakovano darilo, ne pa kot trajno stanje.

FINANCE
Članki
Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije?
Finance
FinanceAlbina Kenda Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije? 4

Lani se je naftni kartel Opec z zmanjšanjem dnevnih kvot načrpane nafte trudil zvišati povprečno ceno surove nafte in to mu je uspelo; analitiki se zdaj sprašujejo, ali je to voda na mlin ameriškim proizvajalcem nafte iz skrilavcev

FINANCE
Slovenija
Evrski izvoz v tretje države lepo zrasel
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B