Manager

Razvijati bo treba čistejša letala

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

13.10.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Razvijati bo treba čistejša letala
Do leta 2034 naj bi obseg letalskih prevozov naraščal po pet odstotkov na leto, emisije pa bo treba potiskati na raven iz leta 2020. Foto: Shutterstock

Člani Združenja organizacij s področja civilnega letalstva (ICAO) so uskladili sistem, po katerem bodo omejili izpuste ogljikovega dioksida. Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je to označila za zgodovinski korak.

Na prvi pogled sicer dosežek ni ravno nekaj posebnega - izpuste bodo namreč začeli omejevati šele z letom 2020 oziroma 2021. Cilj je, da izpusti v prihodnje ne presežejo izpustov iz leta 2020. Z letom 2021 bo sistem prostovoljen, priključilo se bo 65 članic, do leta 2027 pa bo zavezujoč za vseh 191 članic. V nekaterih državah že zdaj omejujejo emisije s pomočjo trgovalnih shem z emisijskimi kuponi, sistema se ne bosta izključevala.

EU in Evropa imata na tem področju sicer precej bolj ambiciozne cilje kot Kitajska, Rusija, Indija, Brazilija, Argentina in delno tudi Afrika. Po sprejetju pariškega podnebnega dogovora decembra lani so se odnosi med državami pogajalkami rahlo približali. Pogajalci iz Evrope so sicer ves čas želeli, da bi dogovor začel veljati že v letu 2020, pravijo na ministrstvu za infrastrukturo. To bo prvi sistem omejevanja emisij, ki bo veljal za ves svet. Zaradi dogovora bodo morali proizvajalci letal in letalskih motorjev začeti uporabljati najnovejše tehnologije za zmanjševanje porabe letalskih goriv, uvajati uporabo alternativnih goriv in racionalnejše letalske operativne postopke. Sedanji dogovor naj bi bil zgolj začasni ukrep do leta 2035, ko naj bi začeli delovati tudi drugi ukrepi.

Tudi če bo letalski industriji uspelo doseči vse cilje, bo do leta 2050 še vedno prispevala približno 12 odstotkov toplogrednih plinov, ki bodo dvignili temperaturo ozračja za 1,5 stopinje do leta 2050. Če pa letalski industriji ne bo uspelo doseči ciljev, bo ta prispevek 27 odstotkov. Do leta 2034 naj bi obseg letalskih prevozov naraščal v povprečju za pet odstotkov na leto.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Okolje & energija
Nemčija z novo koalicijo podnebno manj ambiciozna
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nemčija z novo koalicijo podnebno manj ambiciozna 13

Nemški krščanski demokrati in socialisti so po neuradnih informacijah v koalicijskih pogajanjih soglasni, da opustijo cilj, po katerem naj bi emisije ogljikovega dioksida znižali za 40 odstotkov do leta 2020.

FINANCE
Manager
Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti? 3

Segrevanje planeta poskušajo znanstveniki omiliti z ogromnimi ventilatorji, ki izsesavajo ogljikov dioksid iz zraka, intenzivno pa se pripravljajo tudi na izpust kemikalij, ki bi zmanjšale sončni obsev. Je podnebni inženiring lahko del rešitve ali je preveč tvegan?

Zgodbe
Bi prodali svojo letalsko karto za dodatne ugodnosti ali denarno nadomestilo?
ZgodbeBlaž Abe Bi prodali svojo letalsko karto za dodatne ugodnosti ali denarno nadomestilo? 2

Rešitev za manj prizemljenih potnikov in večje zaslužke letalskih prevoznikov

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Okolje & energija
Sloveniji so nastavili podnebno ogledalo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Sloveniji so nastavili podnebno ogledalo

Slovenski izpusti toplogrednih plinov so v zadnjih dveh letih nekoliko zrasli, predvsem izpusti v prometu, so povedali na predstavitvi prvega Podnebnega ogledala Slovenije.

Moje finance
Nakup
(podkast) Miha Pogačar, portal Po svetu: Z letalom okoli sveta za tisočaka. Triki ugodnega kupovanja vozovnic!
Moje finance
Pameten nakupKsenija Sedej (podkast) Miha Pogačar, portal Po svetu: Z letalom okoli sveta za tisočaka. Triki ugodnega kupovanja vozovnic!

Verjetno je najpogostejše vprašanje osebam, ki nam povedo, da gredo na potovanje, koliko jih je stala letalska vozovnica. Kako s finančnega vidika pametno potovati? Kdaj kupiti vozovnice za določene kraje, na kaj paziti pri spletnih nakupih, kako načrtovati počitnice? Vse to razkriva Miha Pogačar, lastnik portala po svetu, ki ga spremlja kar 100 tisoč Slovencev.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju