Manager

Pri podpisu gospodarsko-trgovinskega sporazuma med EU in Kanado se zapleta

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
20.10.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Pri podpisu gospodarsko-trgovinskega sporazuma med EU in Kanado se zapleta
Komisarska za trgovino Cecilia Malmström je, kot nekaj drugih politikov, dejala, da če EU ne more podpisati sporazuma s Kanado, tvega vprašanja, ali je zanesljiva partnerica.

Izredno zasedanje ministrov EU, pristojnih za trgovino, se v torek ni izšlo po načrtu, saj ni bilo doseženo soglasje o podpisu gospodarsko-trgovinskega sporazuma EU-Kanada (Ceta). Tema se je preselila na dvodnevni vrh EU, ki se je začel včeraj (do oddaje te edicije v tisk v sredo popoldne še ni bilo jasno, kako se bo stvar razpletla).

Spomnimo, pogajanja o sporazumu Ceta so se končala avgusta 2014, potem pa ni bilo kaj dosti napredka. Sporazuma Ceta ni mogoče več dopolnjevati ali spreminjati, mogoče ga je le potrditi ali zavrniti. Pod žaromete je Ceta spet prišla letos, ko so se nacionalni parlamenti uprli predlogu evropske komisije, da bi sporazum v imenu EU potrjevale samo ustanove EU. Zato bo zdaj Ceta šla skozi ratifikacijski postopek v parlamentih vseh članic EU, v vmesnem času pa je, na predlog komisije, predvideno, da bi Ceto že začeli začasno uporabljati, čeprav ne v celoti. Iz začasne uporabe bi bil izključen sporni arbitražni mehanizem, ki bi korporacijam omogočil, da tožijo države, in naj bi ga predvidoma reformirali.

Kdo ne soglaša s podpisom? V ospredju je Belgija, kjer v regionalnih parlamentih niso podelili mandata zvezni vladi, da sme podpreti Ceto. Belgijska vlada je podpisu sicer naklonjena. Pomisleke pa imajo še v Romuniji in Bolgariji.

Slovenska vlada in odbora DZ podpirajo podpis Cete. Minuli ponedeljek so po nekaj zapletih v pristojnih odborih odobrili tako podpis Cete kot njeno začasno uporabo. Že prejšnji teden pa je vlada podprla podpis sporazuma, z zadržkom, da mora o tem odločiti DZ; po seji vlade je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal, da je Slovenija dosegla zanjo pomembne spremembe v spremni deklaraciji glede arbitražnega mehanizma, vode in varne hrane.

Kaj pravijo zagovorniki? Evropska komisija poudarja, da bi sporazum med drugim odpravil skoraj vse carine, kar bi prineslo prihranke izvoznikom, ter prispeval k večji rasti in delovnim mestom v EU s tem, ko bo sporazum uveljavil priznavanje poklicnih kvalifikacij, odprta javna naročila, olajšan dostop na trg storitev. Komisarska za trgovino Cecilia Malmström je, kot nekaj drugih politikov, dejala, da če EU ne more podpisati sporazuma s Kanado, tvega vprašanja, ali je zanesljiva partnerica.

Kaj pravijo nasprotniki? V zvezi s Ceto jih zlasti skrbi del, ki se nanaša na arbitražni mehanizem za spore med vlagatelji in državo, čeprav je EU obljubila, da bo ta še reformiran. Ker bo Ceta vsebovala določila o regulatornem sodelovanju, se bojijo, da bi imele korporacije večji vpliv na sprejemanje zakonodaje. Opozarjajo na potencialno zniževanje standardov na področju zdrave hrane in gensko spremenjenih organizmov, okolja in delav­skih pravic. Skrbi jih tudi klav­zula o ireverzibilnosti (ratchet clause), ker predvideva, da vsi prihodnji zakoni lahko peljejo le k večji liberalizaciji, kar bi po njihovem mnenju omejilo pristojnost držav pri sprejemanju zakonodaje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Topjob
Kmalu lažje zaposlovanje Srbov
Topjob
TopjobLana Dakić Kmalu lažje zaposlovanje Srbov 16

"Delavcem migrantom bomo s tem sporazumom zagotovili večjo pravno varnost, jim omogočili lažje vključevanje v družbo, delodajalci pa bodo zdaj hitreje in lažje prišli do potrebnega kadra," pravi ministrica za delo Anja Kopač Mrak

FINANCE
Članki
Se evropsko stališče do brexita mehča?
Finance
FinanceAlbina Kenda Se evropsko stališče do brexita mehča? 5

Po poročanju Business Insiderja (BI) evropski parlament pripravlja resolucijo, s katero naj bi EU pozval k več prožnosti; v pisarni evropskega parlamenta pravijo, da ne gre za nič, kar bi bilo v nasprotju s stališči pogajalske skupine EU; medtem Bloomberg poroča o izjavi nemške kanclerke, češ da želja po edinstvenem sporazumu med EU in VB ne pomeni, da želi VB izbrati samo najboljše

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih 1

Predstavniki Evropske komisije so v pregledu izvajanja okoljske politike EU, novem mehanizmu Bruslja za dialog z državami članicami, Slovenijo opozorili na tri glavne izzive. To so racionalizacija pravnega okvira, ohranitev območij Natura 2000 ter prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo.

FINANCE
Cerarjeva vlada bo NLB dala jamstva – lani je trdila, 'da se to ne da'
Finance
Petra Sovdat Cerarjeva vlada bo NLB dala jamstva – lani je trdila, 'da se to ne da' 4

Evropska komisija lahko o prodaji NLB odloča še leto in pol, končna odločitev – prodaja večine državnega deleža banke – pa se pričakuje precej prej, se sliši iz vlade

FINANCE
Trump, trgovinska vojna in vpliv na kapitalske trge
Finance
Blaž Hribar Trump, trgovinska vojna in vpliv na kapitalske trge

Trgovinska vojna ali prosta trgovina?

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B