Manager

Cimos v roke italijanskega sklada

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

Avtor
avtor
20.10.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Cimos v roke italijanskega sklada
»Pred dnevi smo sklenili pogodbe za 20 milijonov novih poslov,« se je ob prodaji družbe italijanskemu skladu Palladio Finanziaria pohvalil predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl, ki je poudaril, da je k temu najbolj pripomogel prav podatek, da bodo dobili novega, trdnega lastnika.

Cimos, ki v Sloveniji zaposluje 1.700 ljudi, v regiji pa skupaj pet tisoč, ima novega lastnika. To je italijanski sklad Palladio Finanziaria, natančneje, njegova družba TCH Cogeme. Posel naj bi bil dokončno izpeljan v treh do šestih mesecih.

Bruto vrednost posla za 91-odstotni delež je 110 milijonov evrov, od tega bo kupnine sto tisočakov. Preostali del je prevzem dolga Cimosa, ki je tega skoraj zadušil. Cimos je tudi po prisilni poravnavi tako zadolžen, da sam ne bi zmogel normalno poslovati. Tudi zato, ker je bil dolg težava tudi za njegove kupce. Ti niso več verjeli, da bo družba preživela, zato so odpovedovali naročila. To pa je stanje še poslabšalo. Italijani, ki poznajo avtobiznis, v lasti imajo dva dobavitelja, bodo družbi dali še 20 milijonov svežega kapitala. Svoje pa bodo prispevale tudi banke. Dolgove Cimosa bodo morale (spet) odpisati, tokrat na vzdržno raven. To pomeni 106 do 110 milijonov evrov. Ta dolg bo Cimos lahko odplačeval. Prva dama SDH Lidia Glavina in šef DUTB Imre Balogh zadovoljstva ob podpisu pogodbe nista skrivala. »Težko breme nam je padlo z ram,« sta dejala.

Kaj je Palladio Finanziaria? Gre za holding s sedežem v Vicenzi. Svoje naložbe upravlja prek petih zasebnih naložbenih skladov in enega odprtega sklada, za prevzeme je drugim posodil približno sto milijonov evrov, ima pa tudi svetovalno družbo za korporativne finance. V teh upravljajo za okoli 820 milijonov evrov naložb. Cimos bo največja.

Cimos trenutno tekoče poravnava vse svoje obveznosti, izboljšal je stroškovno učinkovitost, novi vodilni so od imenovanja julija lani priskrbeli 120 milijonov novih poslov, tudi pri novih kupcih. Zdaj je najbolj ključno, ali bodo Italijani dobili posle za Cimos. »Pred dnevi smo sklenili pogodbe za 20 milijonov novih poslov,« se je v petek pohvalil predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl, ki je poudaril, da je k temu najbolj pripomogel prav podatek, da bodo dobili novega, trdnega lastnika.

A podjetje vseeno ne dosega načrtov v celoti: skupina Cimos je v prvem polletju letos ustvarila za 151 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 5,4 milijona evrov ali 3,2 odstotka manj od načrtovanega. Je pa dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pozitiven in znaša 16,4 milijona evrov, čistega dobička je bilo za 680 tisoč evrov. Tudi celoletnega načrta, predvidevajo v družbi, ne bodo dosegli.

Ali lahko prodaja še pade v vodo? Lahko, a ni zelo verjetno. Največja grožnja prodaji je tožba hrvaške slabe banke (DAB), skupaj težka več kot 50 milijonov evrov. DAB še ni potrdila odločitve za morebitno poravnavo, ki so jo ponudili Italijani. Če Hrvati poravnave ne sprejmejo, prodaje ne bo.

Enako bo, če bilateralne banke, to so tiste, ki terjatev nimajo zavarovanih, teh pa je večina, ne sprejmejo novih rezov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Kaj se v Cimosu dogaja dobro leto po prevzemu?
FINANCE
Avto
Prenova za najbolje prodajani SUV na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Prenova za najbolje prodajani SUV na svetu

Nissanov športni terenec x-trail je lani dobil rahlo prenovo, ki na prvi pogled niti ni tako opazna. V podrobnostih pa so oblikovalci in inženirji pripravili veliko novosti.

FINANCE
Kdo so današnje prevzemne tarče in kaj bo naprodaj v prihodnje?
Finance
Jure Ugovšek Kdo so današnje prevzemne tarče in kaj bo naprodaj v prihodnje?

Nizke obrestne mere in optimizem v gospodarstvu bodo poganjali prevzemno aktivnost

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Kako so slovenske banke dosegle sanjske lanske rezultate
Finance
Petra Sovdat Kako so slovenske banke dosegle sanjske lanske rezultate 5

Dobiček se dela iz enkratnih dogodkov, ne osnovnega biznisa

FINANCE
Dražbe
Za podjetjem Val Marketing ostaja milijon evrov dolga. Kdo bo sploh poplačan?
Dražbe
DražbeAleš Perčič Za podjetjem Val Marketing ostaja milijon evrov dolga. Kdo bo sploh poplačan? 1

Zdaj je dokončno jasno: upniki Val Marketinga resnejšega poplačila ne morejo pričakovati. Po višini stečajne mase in znesku prijavljenih terjatev je mogoče sklepati, da bodo delno poplačani le nekdanji zaposleni, medtem ko za kupce vrat in dobavitelje ne bo ostalo nič.

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta