Manager

ZDA prehiteva Evropo v tekmi za samovozeča vozila

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

20.10.2016 22:30
Čas branja: 2 min
ZDA prehiteva Evropo v tekmi za samovozeča vozila
Počakati bo treba več kot desetletje, da se bo povprečen Evropejec lahko vozil brez rok na volanu, pravi evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki bi morala do konca leta predstaviti okvirni načrt za regulacijo samovzečih vozil.

EU sicer že ves čas želi prehiteti ZDA pri razvoju samovozečih vozil, vendar Evropa izgublja tekmo, pišejo v novem posebnem poročilu portala Politico o prihodnosti vožnje.

Ameriški regulatorji so namreč že septembra letos izdelali smernice za novo generacijo avtomatizirane vožnje, v kateri so določili pravila - od varstva potrošnikov do varnosti vožnje, predlagali so modele za izdajanje dovoljenj, registracij in določili pravila glede odgovornosti zavarovalnic v primeru nesreč. Proizvajalci so s tem dobili podlago za razvoj novih rešitev. Ameriški regulatorji se zdaj pospešeno ukvarjajo tudi s pravili za komunikacijo med vozili (vehicle to vehicle).

V Evropi so na dnevnem redu enake teme, vendar za zdaj še ni rezultatov. Evropska komisarka za promet Violeta Bulc naj bi pripravila okvirni načrt do konca tega leta, končni dokumenti pa bodo pripravljeni šele do konca leta 2019. »V aferi Dieselgate smo se v Evropi naučili, da moramo biti pozorni na podrobnosti. Počakati bo treba več kot desetletje, da bo lahko povprečen Evropejec vozil brez rok na volanu,« pravi Violeta Bulc. Glavna izziva bosta prometna in kibernetska varnost.

V ZDA so hitrejši tudi pri izvedbi: Google že nekaj časa testira samovozeča vozila, od letos poleti pa so na cesti tudi Uberjevi testni samovozeči avti v Pittsburghu. Ti so že pridelali svojo prvo nezgodo, avto je z napačne smeri zapeljal v enosmerno cesto in odprl nove dileme o potencialnih ponovitvah napak.

Čeprav gre za zgodnjo fazo razvoja, se zadnje čase novice s tega področja gostijo. Nemški minister za promet Alexander Dobrindt je napovedal, da bodo vse glavne ceste v Nemčiji do leta 2025 pokrite s signalom pete generacije mobilnega interneta in tako pripravljene na samovozeča vozila. Hkrati je sporočil Tesli, naj neha oglaševati svoj avtopilot, ker s tem zavaja kupce. Pri Mercedesu so napovedali, da bo njihovo samovozeče vozilo sprogramirano tako, da bo v primeru etičnih dilem v prvi vrsti zavarovalo življenja tistih v vozilu. Glede na to, da razvijajo tudi samovozeče tovornjake, smo lahko še toliko bolj vznemirjeni.

Pri multinacionalki Qualcomm so razvili prvi čip 5G Snapdragon X50 za uporabo v telefonih in drugih napravah, ki bo v proizvodnji leta 2018. Hitri čipi bodo omogočali, da se bodo milijarde novih naprav hitro povezovale v omrežje in omogočale hiter pretok informacij. To bo podlaga za nastanek novega povezanega sveta - denimo dronov ali avtomobilov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Okolje & energija
V torek bo znan slovenski sistem za razvoj rešitev za samovozeča vozila
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V torek bo znan slovenski sistem za razvoj rešitev za samovozeča vozila 14

V torek, 3. aprila 2018, bodo predstavili vzpostavitev »unikatnega in enotnega slovenskega ekosistema za razvoj rešitev za samovozeča vozila«.

FINANCE
Nepremičnine
Kako bodo avtonomni avtomobili vplivali na nepremičninski trg
Nepremičnine
NepremičnineJacqueline Stuart Kako bodo avtonomni avtomobili vplivali na nepremičninski trg 10

Samovozeča vozila in souporaba vozil lahko precej spremenijo trg nepremičnin; potrebnih bo manj parkirišč, na cestah bo manj gneče, življenje na obrobjih bo bolj enostavno, osnova pa bo še vedno zanesljiv, hiter in poceni javni prevoz

FINANCE
Avto
Takšen je dostavnik nove dobe - mercedes-benz sprinter
Avto
AvtoBoštjan Paušer Takšen je dostavnik nove dobe - mercedes-benz sprinter

Na Dunaju smo spoznali novi Mercedes-Benzov dostavnik najvišjega razreda, ki bo kupce razvajal z veliko nosilnostjo, zanesljivostjo, varnostjo, udobjem, 10,2-palčnim zaslonom na dotik, napovedovanjem servisnih posegov in prihodnje leto tudi električnim pogonom

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Reciklaža: Peter Thiel
Finance
Redakcija Financ Reciklaža: Peter Thiel
FINANCE
Avto
Kalifornija dovoli avtonomno vožnjo brez voznika
Avto
AvtoUroš Božin Kalifornija dovoli avtonomno vožnjo brez voznika 2

Testna avtonomna vozila bodo morala biti opremljena s komunikacijskim kanalom, prek katerega bo lahko ročni nadzor nad avtom prevzel operater.

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.