Manager

Trump obrača ploščo

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

17.11.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Trump obrača ploščo
Ameriški predsednik Barack Obama je povabil svojega naslednika Donalda Trumpa v Belo hišo in začela sta pogovore o predaji poslov.

Verjetno še noben novoizvoljeni predsednik ZDA ni pritegnil toliko pozornosti kot Donald Trump. Razumljivo, saj je pred volitvami kar stresal vznemirljive izjave. Z njimi ni strašil le Američanov in njihovih sosedov, ampak tudi druge države, vključno z Evropo, na primer z napovedmi trgovinskih vojn ali da bodo morali evropski zavezniki sami nositi račune za svojo varnost. Tako so se minuli konec tedna v Bruslju na vrat na nos sešli zunanji ministri članic EU, a so hitro priznali, da se ne morejo pripravljati na Trumpovo predsedovanje, ker nimajo pojma, kaj bo zares naredil.

Vsi so seveda opazili, da je Trump po objavi volilnih izidov bojevito retoriko zamenjal z bolj spravljivimi toni. Očitno tudi predsednika Baracka Obamo skrbi, kaj bo, saj je Trumpa, o katerem je še pred dobrim tednom dni trdil, da ni primeren za ameriškega predsednika, že dva dni po volitvah povabil v Belo hišo na prvi pogovor o primopredaji. In Trump, ki je v predvolilni kampanji obljubljal, da bo s predsedniškimi ukazi že prvi dan po inavguraciji izničil vse Obamove reforme, se je vljudno zahvalil za koristen pogovor in napovedal, da jih bo sledilo še več. Dobro obveščeni pravijo, da je Trump šele v pogovoru s svojim predhodnikom dojel, da je vodenje najmočnejše sile na svetu bolj zapleteno, kot si je mislil.

Trump je v intervjujih dal nekaj izjav, s katerimi je omilil stališča. Na primer, da Obamove zdravstvene reforme ne bo povsem odpravil, ampak samo popravil njene napake. In da zidu ne bodo gradili vzdolž vse meje z Mehiko, ampak le na izpostavljenih točkah, drugje pa postavili ograjo, predvsem pa, da ne bodo izgnali vseh nezakonitih latinskoameriških priseljencev, ampak le tiste, ki so zagrešili kazniva dejanja. Dal je tudi nekaj pomirjujočih izjav zavezniškim državam, tudi evropskim. Toda vse je še precej nezavezujoče.

Kakšno bo njegovo predsedovanje, nakazujeta kandidata za šefa kabineta in glavnega svetovalca. Najpomembnejšo operativno funkcijo vodenja svojega kabineta bo zaupal predsedniku odbora republikanske stranke Reinceu Priebusu. Politični opazovalci so to pozdravili kot dobro odločitev, kajti Trump bo tako zgladil odnose z republikanskimi voditelji, hkrati pa je Priebus izkušen politik in bo znal doseči podporo za Trumpove predloge. Medijski mogotec Steve Bannon pa je radikalni desničar, ki je grobo napadal vse liberalne politike, tako demokratske kot republikance.

Tudi dejstvo, da je Trump v svojo tranzicijsko ekipo imenoval hčerko Ivanko ter sinova Donalda mlajšega in Erica, vodenje pa zaupal zetu Jaredu Kushnerju, ne zbuja zaupanja. Vsi vodijo razne posle in bi lahko bili v konfliktu interesov. Za tak primer je poskrbela Ivanka, ki je na obisku nosila dragoceno uro svojega podjetja Trump Fine Jewerly in takoj za tem začela pošiljati fotografije iz Bele hiše kot reklamo za ta izdelek. Ni ravno predsedniško, pravijo komentatorji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Manager
Kdo bo vodil svet in kaj bo tačas počela Slovenija
FINANCE
Okolje & energija
Trump uvedel dajatve na uvoz fotovoltaik in pralnih strojev
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trump uvedel dajatve na uvoz fotovoltaik in pralnih strojev 2

V ZDA so sprejeli prvi večji ukrep za zaščito domače industrije pred tujo, predvsem kitajsko in korejsko konkurenco.

FINANCE
Slovenija
Reciklaža: Donald Trump
Slovenija
SlovenijaRedakcija Financ Reciklaža: Donald Trump 1
FINANCE
Manager
Ali gre Trump v totalno trgovinsko vojno?
FINANCE
Članki
Kako daleč bo šel Trump v bitki s Kitajsko?
FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.