Manager

Slovenska rast BDP se krepi, nemška usiha – toda počakajmo s šampanjcem

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

01.12.2016 22:30
Čas branja: 2 min

Slovenski BDP se je v tretjem četrtletju letos glede na isto lansko obdobje po sezonsko in koledarsko prilagojenih podatkih povečal kar za tri odstotke, kar je najvišja medletna stopnja rasti v tem letu, je v sredo sporočil slovenski statistični urad (Surs).

Po podatkih, ki niso sezonsko in koledarsko prilagojeni, pa je bila medletna rast slovenskega BDP 2,7-odstotna, kar je še vedno zelo velika rast. Krepka rast BDP v zadnjem letu se zrcali tudi v podatkih o brezposelnosti. Stopnja anketne brezposelnosti v Sloveniji, podatek je Surs prav tako objavil v sredo, je v tretjem četrtletju znašala 7,3 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke manj kot v drugem četrtletju in 1,3 odstotne točke manj kot v tretjem četrtletju lani. Anketno brezposelnih je bilo pet tisoč manj kot v drugem četrtletju, delovno aktivnih pa štiri tisoč več.

Podatek o gospodarski rasti v Nemčiji, ki so ga tamkajšnji statistiki objavili prejšnji četrtek, pa je bil znatno skromnejši: v tretjem četrtletju je nemško gospodarstvo na letni ravni zraslo za 1,5 odstotka, v primerjavi s četrtletjem prej pa samo za 0,2 odstotka, kar je pol manj kot v prejšnjih dveh četrtletjih. Sicer dodajmo, da nemški statistični kazalci nasploh niso slabi; brezposelnost upada, oktobra pa je prodaja na drobno zrasla za 2,4 odstotka v primerjavi z mesecem prej, kar je bila največja mesečna rast po letu 2011, izboljšal pa se je tudi kazalec razpoloženja potrošnikov.

Da nam podatek o gospodarski rasti ne bi preveč stopil v glavo, povzemimo še pripombo urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) po njegovi objavi: Slovenija, so opozorili, še vedno ostaja v skupini držav, katerih BDP najbolj zaostaja za predkrizno ravnijo.

Domača poraba se sicer v Sloveniji krepi, še vedno pa k rasti slovenskega BDP največ prispeva izvoz. V tej luči nas lahko skromna nemška rast bolj kot z (relativnim) ponosom navdaja s skrbjo, glede na to, da je Nemčija še vedno naš največji izvozni trg.

OECD, ki je prejšnji petek objavil napovedi gospodarske rasti držav v letošnjem in prihodnjih dveh letih, sicer Sloveniji »prerokuje« dobre rezultate. Oceno letošnje rasti slovenskega BDP je od junija izboljšala za pol odstotne točke, na dva odstotka, prihodnje leto naj bi BDP zrasel za 2,4 odstotka, kar je nad povprečjem držav OECD in nad povprečjem rasti v EU, kjer na bi BDP prihodnje leto zrasel za 1,7 odstotka.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Manager
Slovenski BDP se je lani povečal za pet odstotkov
FINANCE
Eksplozivna rast: BDP poskočil za šest odstotkov, kar je največ v desetletju
Finance
Jure Ugovšek Eksplozivna rast: BDP poskočil za šest odstotkov, kar je največ v desetletju 58

Rast je spodbujena predvsem z izvozom in nenadnim velikim skokom državne porabe

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Članki
Kako je v drugem četrtletju rasel slovenski BDP, izvemo danes
Finance
FinanceAlbina Kenda Kako je v drugem četrtletju rasel slovenski BDP, izvemo danes

V članicah EU, za katere so že znani podatki, se je rast BDP v drugem četrtletju v primerjavi s prvim večinoma umirila; podobno analitiki pričakujejo za Slovenijo

FINANCE
Rast slovenskega BDP upadla na 4,6 odstotka, gospodinjstva spet rekordno
Finance
Jure Ugovšek Rast slovenskega BDP upadla na 4,6 odstotka, gospodinjstva spet rekordno 1

Gospodinjstva so v minulem četrtletju porabila za 14 odstotkov več kot pred petimi leti; po rasti iztopajo tudi naložbe v poslovne zgradbe in infrastrukturo ter zaloge

FINANCE
Članki
Rast slovenskega BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016
Finance
FinanceAlbina Kenda Rast slovenskega BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016 4

Medtem ko je v prvem četrtletju Slovenija zaznala petodstotno gospodarsko rast, je bila v drugem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem lani 4,3-odstotna, kažejo sveži sezonsko prilagojeni podatki Sursa

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.