Manager

Linde in Praxair znova razmišljata o združitvi

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

Avtor
avtor
01.12.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Linde in Praxair znova razmišljata o združitvi
30 milijard dolarjev prihodkov bi imela na nova združena družba, ki bi tako postala največji svetovni dobavitelj industrijskega plina. Foto: Press

Nemški dobavitelj industrijskega plina Linde in njegov ameriški tekmec Praxair sta znova obudila pogovore o združitvi, s katero bi nastal največji koncern v industriji. Da razmišljata o tem, sta prvič sporočila avgusta, mesec za tem pa sta pogovore o združitvi opustila. Kot so sporočili iz družbe Linde, je Praxair svoj predlog zdaj preoblikoval.

Iz družbe Linde so sporočili, da bodo novi predlog proučili. Tudi Praxair je potrdil, da je znova v stikih z družbo Linde, a ne more zagotoviti, da bodo tudi sklenili dogovor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nadzorni svet družbe Linde naj bi se sešel v prihodnjih tednih, upravni odbor pa 7. decembra. Po mnenju enega od analitikov bosta najverjetneje obravnavala tudi možnost združitve, preoblikovanje predloga pa po njegovih besedah najverjetneje pomeni, da so Američani izboljšali svojo ponudbo.

Delnice družbe Linde so po objavi novice močno zrasle; na borzi v Frankfurtu so v jutranjem trgovanju pridobile več kot sedem odstotkov. Približno toliko so izgubile po septembrski novici o opustitvi pogovorov, a se jim je uspelo znova dvigniti na raven iz obdobja pred spodletelimi pogajanji.

Če bodo tokratni obrodili sadove, bi novonastala družba prevzela primat francoskemu Air Liquidu in postala največji svetovni dobavitelj industrijskega plina. Njeni letni prihodki naj bi presegli 30 milijard dolarjev.

Poletni pogovori so propadli predvsem zaradi nestrinjanja o podrobnostih prihodnjega upravljanja, med drugim glede sedeže novonastale družbe. Po besedah predsednika nadzornega sveta Lindeja Wolfganga Reitzla gre razloge iskati tudi v sporu med tedanjim glavnim finančnikom družbe Georgom Denokeom in predsednikom upravnega odbora Wolfgangom Büchelejem. Denoke je moral družbo zapustiti, Büchele pa je sporočil, da se ne bo potegoval za drugi mandat.

Linde s sedežem v Münchnu sicer zaposluje 65 tisoč ljudi po vsem svetu, Praxair, katerega uprava je v Connecticutu, pa šteje 26 tisoč zaposlenih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Slovenija
Kaj veseli, kaj skrbi 1.293 direktorjev z vsega sveta?
FINANCE
Članki
Bruseljske zakonodajne prioritete v letu 2018
FINANCE
Okolje & energija
Rabo bio plina spodbujajo tudi s subvencijami in zelenimi certifikati
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Rabo bio plina spodbujajo tudi s subvencijami in zelenimi certifikati

V prometu uporabljajo vse več plina, tako utekočinjenega zemeljskega plina kot tudi stisnjenega zemeljskega plina, je povedal Konstantin Petrov iz nemške energetsko-svetovalne družbe DNV GL – Energy.

IZVOZNIKI
Novice
Hitri pregled tedna: Črnogorci višajo DDV, nemški velikan razvija avtonomne taksije, prodaja Nikija pa bi se lahko še zapletla
Izvozniki.si
NoviceAnja Zaletel Hitri pregled tedna: Črnogorci višajo DDV, nemški velikan razvija avtonomne taksije, prodaja Nikija pa bi se lahko še zapletla

Izbrali smo nekaj dogodkov, ki so v preteklem tednu dni zaznamovali dogajanje v državah okoli nas

FINANCE
Članki
EU vztraja pri načrtu obdavčitve spletnih velikanov po prihodkih, ne dobičku
Finance
FinanceAlbina Kenda EU vztraja pri načrtu obdavčitve spletnih velikanov po prihodkih, ne dobičku

Znanih je nekaj več podrobnosti iz razprave o tem, katere vrste prihodki bi bili upoštevani v predlaganem sistemu, kakšni so predlagani pragovi in stopnje; načrtovani ukrep bi zadeval spletne družbe, ki služijo z zbiranjem podatkov oziroma prodajo oglasnega prostora

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.