Manager

Italija dobiva novo vlado

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

08.12.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Italija dobiva novo vlado
Finančni minister Pier Carlo Padoan (levo) in predsednik senata Pietro Grasso se omenjata kot glavna kandidata za novega italijanskega premiera.

Potem ko je italijanski premier Matteo Renzi na nedeljskem referendumu doživel hud poraz, saj so volivci njegov predlog ustavne reforme zavrnili z 59,95 odstotka glasov, je njegova vlada padla; pred referendumom je namreč Renzi jasno napovedal, da bo izid razumel kot (ne)zaupnico svoji vladi. V prvem odzivu na padec referenduma in vlade se je evro v ponedeljek zgodaj zjutraj glede na dolar pocenil za 1,5 odstotka, na najnižjo raven v več kot letu in pol. A si je popoldne opomogel. Podobno hitro so okrevale tudi evropske borze.

Italija zdaj išče novega premiera za novo, tehnično vlado. Pri tem bo imel glavno vlogo predsednik države Sergio Mattarella. K sebi bo povabil vodje glavnih strank Mattea Renzija (ki za zdaj ostaja vodja demokratske stranke), Silvia Berlusconija (Forza Italia), Beppeja Grilla ali njegovega zastopnika (Gibanje pet zvezd) ter Mattea Salvinija (Severna liga) in poskušal poiskati soglasje o mandatarju za tehnično vlado. Ker so ankete nakazovale možnost padca referenduma in je Renzi napovedal, da bo v tem primeru odstopil, že krožijo imena kandidatov. Med glavnima sta finančni minister Pier Carlo Padoan in predsednik senata Pietro Grasso,

Novi premier bo moral po oceni analitikov poskrbeti za sanacijo bank (zato nekateri menijo, da bi bil dobra izbira Padoan) in tudi poskrbeti za revizijo zakona o volitvah, ker je sprejeto besedilo predpostavljalo, da bo ustavna reforma sprejeta, pa tudi za pripravo predčasnih volitev.

Izkušnje iz preteklosti v primeru tehnične vlade, ki jo je po Berlusconijevem odstopu prevzel nekdanji evropski komisar Mario Monti, kažejo, da se zna Italija pri tem podvizati. Pred petimi leti je šlo hitro: od odstopa Berlusconija do potrditve Montija je minil le teden dni.

V zvezi s predčasnimi volitvami je vsaj med nekaterimi največja bojazen, da bi odstop Renzija vodil v politično krizo, zaradi katere bi se na oblast povzpelo denimo Gibanje pet zvezd, nato pa Italijo popeljalo iz evrskega območja in EU. A drugi mirijo. Po oceni nekaterih analitikov bi Renzi (ki je odstopil le s premierskega položaja, ne pa kot vodja levosredinske demokratske stranke) lahko bil celo uspešen na predčasnih volitvah, saj je njegov načrt ustavne reforme, čeprav je referendum padel, vendar podprlo 40 odstotkov volivcev, ki so se udeležili referenduma.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

FINANCE
Članki
(italijanske volitve) Dan potem - Berlusconi nasmejan, a triumf slavi skrajno desna Liga
Finance
FinanceAlbina Kenda (italijanske volitve) Dan potem - Berlusconi nasmejan, a triumf slavi skrajno desna Liga 6

Kdo bo dejanski zmagovalec nedeljskih italijanskih volitev, bo treba še počakati do izoblikovanja vlade - je pa že dejstvo, da je najhujši volilni poraz doživela Matteo Renzi, ki je izgubil približno 20 odstotnih točk podpore, triumf pa skrajno desna Liga (doslej Severna liga), kjer je prvi obraz Matteo Salvini

FINANCE
Manager
Eden od njiju bo verjetno novi italijanski premier - kdo sta
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Eden od njiju bo verjetno novi italijanski premier - kdo sta 1

Splošne volitve v Italiji so med volivci okrepile populistične sentimente in kot ključni figuri za oblikovanje nove vlade ponudile premierskega kandidata gibanja M5S Luigija Di Maia in vodjo stranke Liga Mattea Salvinija.

FINANCE
Slovenija
Reciklaža: Matteo Renzi
Slovenija
SlovenijaRedakcija Financ Reciklaža: Matteo Renzi
FINANCE
Usoda italijanskih bank v rokah volilnega izida