Manager

Kdo je Alexander Van der Bellen in za kaj se zavzema

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
08.12.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Kdo je Alexander Van der Bellen in za kaj se zavzema
Novi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen med drugim pravi, da bo kot predsednik države storil vse za to, da bo Avstrijo vodila proevropska vlada.

Za razburljiv politični teden so poleg Italijanov poskrbeli tudi Avstrijci, ki so v ponovljenem drugem krogu izbirali novega predsednika. To je s 53,8 odstotka glasov postal neodvisni kandidat s podporo stranke Zelenih Alexander Van der Bellen, ki je porazil kandidata svobodnjakov.

Spomnimo, Van der Bellen je zmagal že v prvem krogu maja letos, sicer zelo na tesno, šele po preštetju glasov po pošti, ustavno sodišče pa je nato po ugovoru skrajno desnih svobodnjakov, ki so v boj za predsednika poslali Norberta Hoferja, zaradi napak te volitve razveljavilo in odredilo ponovitev. Van der Bellen sicer nikoli ni veljal za velikega volilnega borca, saj naj bi mu bili stiki z navadnimi državljani bolj kot ne mučni.

Kdo je torej novi avstrijski predsednik? 72-letni sin priseljencev je odločen zagovornik večkulturne, strpne Evrope in bo prvi zeleni predsednik kake države. Zanj je EU iz gospodarskih in političnih razlogov nepogrešljiva. Kot poudarja doktorand ekonomskih znanosti, je od EU odvisnih več deset tisoč delovnih mest v industriji ali turizmu, sam pa bo kot predsednik države storil vse za to, da bo Avstrijo vodila proevropska vlada. O begunski krizi pravi, da je treba, dokler je na Bližnjem vzhodu vojno stanje, na tem področju okrepiti prizadevanja na ravni EU in biti solidaren.

Alexander Van der Bellen je bil med letoma 1976 in 1999 izredni profesor na univerzah v Innsbrucku in na Dunaju. Ko je leta 1999 postal vodja poslanske skupine avstrijskih Zelenih, je zamrznil svojo profesuro in tako je ostalo do leta 2009, ko se je upokojil.

Novi avstrijski predsednik je bil politično sprva socialist in član socialdemokratov, a ta naklonjenost ni bila trajna. Pozneje ga je ustanovni član avstrijskih Zelenih Peter Pilz zvabil v stranko. Kot se je izkazalo, s takrat neslutenimi posledicami. Kot poslanec avstrijskih Zelenih je Van der Bellen v parlament prvič prišel leta 1994 in tam ostal vse do leta 2012, vodil pa jih je med letoma 1997 in 2008 in se ponaša z rekordom predsednika z najdaljšim mandatom v zgodovini stranke. Potem ko je stranka na parlamentarnih volitvah leta 2008 dosegla slabši rezultat (10,11 odstotka) kot na volitvah leta 2006, ko je dosegla do takrat rekordno podporo 11,05 odstotka, je odstopil s čela stranke. Van der Bellen tudi velja za počasnega, a preudarnega in je previden pri izbiri besed.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

FINANCE
Članki
Bodo nedeljske volitve Italiji prinesle stabilnost ali pač ne?
Finance
FinanceAlbina Kenda Bodo nedeljske volitve Italiji prinesle stabilnost ali pač ne?

Italiji bo predvidoma vladala (desna) koalicija, vprašanje pa je, kako težavno bo njeno sestavljanje

FINANCE
Manager
(intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe 13

Andraž Zorko, strokovnjak za javnomnenjske raziskave, o vplivu premierovega odstopa na politična razmerja v pripravah na državnozborske volitve.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Manager
Na meniju manjših političnih strank, ki želijo vaš glas - ni da ni
Manager
ManagerLojze Javornik Na meniju manjših političnih strank, ki želijo vaš glas - ni da ni 3

Predstavljamo 17 manjših političnih strank, ki so po raziskavah volilnega utripa ta trenutek pod štiriodstotnim pragom za vstop v parlament.

FINANCE
Rusom iPhoni in iPadi, samo da bi prišli na volitve
Finance
Uroš Božin Rusom iPhoni in iPadi, samo da bi prišli na volitve 3

V nedeljo se bo odvil prvi krog ruskih parlamentarnih volitev. Zmagovalec je bržkone že znan, ljudje pa vse bolj apatični.

FINANCE
Manager
V državni zbor devet političnih strank
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.