Manager

Hrvaškega Pevca Merkur ne zanima več

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

08.12.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Hrvaškega Pevca Merkur ne zanima več
Izklicna cena za Merkur Trgovino, ki ima 23 trgovin po Sloveniji, je bila 28,55 milijona evrov. Na razpis je prišla le ponudba hrvaš­kega tehničnega trgovca Pevec, ki pa je zdaj dvignil roke.

Edini zainteresirani kupec za ostanek Merkurja, to je za njegovo trgovsko dejavnost, hrvaški tehnični trgovec Pevec je odstopil od nakupa, ker mu niso zagotovili dovolj podatkov o poslovanju. Sicer bi plačal toliko, kot je zahtevala stečajna upraviteljica. V Merkurju zatrjujejo, da so naredili vse »po pravilih«.

Izklicna cena za tehničnega trgovca Merkur Trgovina, ki ima 23 trgovin po Sloveniji, je bila 28,55 milijona evrov. Na razpis je prišla le ponudba hrvaškega tehničnega trgovca Pevec, ki na slovenskem trgu ne posluje. Vseh preostalih tehničnih trgovcev, ki delujejo v Slovenji, Merkur ni zanimal. Po zanesljivih podatkih Financ je Pevec stečajno upraviteljico pred dnevi obvestil, da izstopa iz postopka nakupa, ker je za odločitev dobil premalo podatkov. Viri blizu Pevcu razlagajo, da uprava Merkurja Trgovine – na čelu te je že od septembra 2010 Blaž Pesjak – ni dala dovolj podatkov o poslovanju družbe. Da tudi podatkovna soba (data room) ni vsebovala dovolj kakovostnih informacij. In potrjujejo, da je bil Pevec sicer pripravljen plačati, kolikor je zahtevala stečajna upraviteljica, torej 28,55 milijona evrov.

Viri blizu Merkurju pa trdijo, da pomanjkanje podatkov zagotovo ni razlog za umik trgovca. Da se je verjetno umaknil, ker ni jasno, kje bo Merkur po letu 2019, ko se iztečejo najemne pogodbe, sploh še lahko prodajal. Ker ni jasno, kdo bo kupec trgov­skih centrov. Viri blizu Merkurju umik pripisujejo tudi sporu med delničarji Pevca.

Dobra novica pri vsem tem je, da Merkur Trgovina posluje bolje. »Do konca septembra je ustvarila 155,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,9 milijona oziroma štiri odstotke več kot v istem obdobju lani, dobičkonosnost pa se je več kot podvojila. Tudi v zadnjem četrtletju vse kaže na nadaljevanje ugodnega trenda. Uprava je v tem tednu sklenila dogovor, ki bo omogočil, da bo vsem zaposlenim izplačan del plače na podlagi uspešnosti poslovanja v letu 2016,« pravijo v Merkurju Trgovini. Vendar kaže pri tem opozoriti, da podjetje deluje na netržnih cenah najemnin, upnikom plačuje le obresti, ki znašajo le odstotek na leto, glavnico 23 milijonov evrov dolga, kolikor ga je bilo samo prenesenega na trgovsko družbo, pa bodo začeli odplačevati šele v sredini prihodnjega leta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Ljudje odprli denarnice, Merkur raste
Manager
ManagerVanja Tekavec Ljudje odprli denarnice, Merkur raste

Lani so v Merkurju Trgovini dobiček povečali kar za tretjino. Hkrati se zavedajo, da se dobri časi končujejo, saj na trgu že čutijo ohlajanje.

FINANCE
PMM
Merkur bo pospešil energetsko prenovo družinskih hiš
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Merkur bo pospešil energetsko prenovo družinskih hiš

Naložbe v poslovanje, prijazno do okolja, so za leta debelih krav; če nam trda prede, morajo takšne investicije počakati. Tako razmišljajo v marsikaterem podjetju. V kranjskem Merkurju pa so ravnali drugače.

FINANCE
Dražbe
Zadnje ure za izboljšanje ponudb za Big Bang: koliko da kdo?
Dražbe
DražbePetra Sovdat Zadnje ure za izboljšanje ponudb za Big Bang: koliko da kdo?

Trije zainteresirani kupci za tehničnega trgovca lahko ponudijo več

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Dražbe
Stečaj starega Merkurja: kaj je bilo najbolje prodano in kaj še bo naprodaj
Dražbe
DražbeAleš Perčič Stečaj starega Merkurja: kaj je bilo najbolje prodano in kaj še bo naprodaj

Upraviteljica je do zdaj prodala za 62 milijonov evrov premoženja

FINANCE
Manager
Samo še 14 dni do prodaje Big Banga?
FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju