Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset let in bi po napovedih omogočila neodvisne pametne stroje, internet čutov in morda celo sporazumevanje z živalmi.
(intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena (intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena Violeta Bulc o prihodnosti avtomobilov, prometa in globalizacije: Bistveno se bo spremenil odnos do hrane, pomembna bo lokalna pridelava. V prihodnje bo tudi precej bolj jasna delitev med tistim, kar se proizvaja globalno, kaj pa lokalno.
Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Telefoni, ki so dražji zaradi podpore za omrežja pete generacije, prihajajo v prodajo v neugodnem času
Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Britanski letalski prevoznik je, tako kot druge družbe v tej industriji, v velikih težavah. A je vanje zašel, še preden je udarila koronakriza.
Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Če bi bila prodaja avtomobilov naša edina težava, bi bil zagon gospodarske rasti po koronakrizi zelo preprost

Prihaja Nikola z dramatičnim dosegom

Čas branja: 1 min
08.12.2016  22:30
Prihaja Nikola z dramatičnim dosegom
Pri Nikola Motors trdijo, da so razvili energetsko najučinkovitejši tovornjak doslej. V zgolj 30 dneh so dobili za tri milijarde dolarjev naročil.

Pri Nikola Motor Company so 1. decembra predstavili prototip tovornjaka na vodikove gorivne celice z dosegom od 1.287 do več kot 1.900 kilometrov. Motor ima zverinsko moč tisoč kilovatov, kar je dvakrat več od običajnih dizelskih tovornjakov. Predstavljajo ga kot najbolj energetsko učinkovit tovornjak doslej, ki je hkrati tudi dramatično zmogljivejši od dizelskih tekmecev.

Za zdaj je v ZDA razmeroma malo vodikovih črpalk, zato so pri družbi že napovedali gradnjo verige 364 črpalk v ZDA in v Kanadi. To bo največje omrežje vodikovih črpalk doslej, zgradili jih bodo leta 2018 in 2019. Vsak kupec bo imel ob nakupu tovornjaka vplačano tudi gorivo za prvih milijon prevoženih milj. Na črpalkah družbe Nikola Motors pa bodo lahko za plačilo polnila tudi druga vozila na vodik. Cena vodika bo za polovico nižja od sedanje tržne cene, ker bodo vertikalno povezano podjetje: vodik bodo pridobivali sami s pomočjo lastnih sončnih elektrarn.

Pri družbi Nikola Motors bodo v prvi polovici prihodnjega leta izbrali lokacijo za proizvodnjo tovornjakov. Rezervacije že sprejemajo, na njihovi spletni strani si je mogoče z vplačilom 1.500 dolarjev zagotoviti dobavo - vendar šele leta 2019 ali 2020. V sporočilu družbe pišejo, da so zgolj v 30 dneh dobili za tri milijarde dolarjev rezervacij.

Tovornjak bo mogoče kupiti na lizing, mesečni stroški bodo od pet tisoč do sedem tisoč dolarjev, v to ceno bo vključeno vse od vzdrževanja do goriva. Verjetno bi lahko bila ravno cena glavna ovira pri širitvi takšnih vozil v panogi, kjer je odločilna cenovna učinkovitost. Novo vozilo se bo moralo izkazati tudi v praksi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kdaj bomo plačali večerjo? 17

Rad bi, da se zavedamo, da od države nismo dobili darila. Moti me tudi miselnost velikega dela ljudi, da je treba zdaj, ko država deli...

MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Janšev turistični vavčer veselo izkoristite 31

Danes je pametno zapravljati, ne pa brezglavo varčevati.

MANAGER
Manager
Manager Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika 23

Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset...

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 2

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.