Manager

Dow Jones nezadržno raste, dolar tudi

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

22.12.2016 22:30
Čas branja: 1 min

Vrednost ameriških delnic dosega rekordne višine, prav tako vrednost ameriške valute. Tako Dow Jones kot ključni indeks newyorške borze rasteta že sedmi teden, vse od zmage Donalda Trumpa na predsedniških volitvah, in sta v tem času pridobila dobrih 11 odstotkov vrednosti.

To stalno rast je minuli teden prekinila ameriška centralna banka, ko je pričakovano zvišala ključno obrestno mero za četrt odstotne točke, na razpon od 0,5 do 0,75 odstotka. Toda borzni indeksi so klecnili le za en dan, potem pa nadaljevali rast. Sporočilo predsednice ameriške centralne banke Janet Yellen je bilo pozitivno, komentira Bloomberg, dejala je namreč, da je gospodarska rast trdna (letos bo dosegla med 1,8 in 1,9 odstotka, prihodnje leto med 1,9 in 2,3 odstotka), stopnja brezposelnosti se bo gibala med 4,7 in 4,8 odstotka, inflacija bo umirjena, minimalno zvišanje ključne obrestne pa se ne bo prav veliko poznalo v žepih porabnikov. Sicer ameriška centralna banka pričakuje, da bo v prihodnjem letu obrestne mere zvišala še trikrat.

Pričakovano je ameriško zvišanje ključne obrestne mere dodatno okrepilo tečaj dolarja. Evro je bil pred odločitvijo centralne banke vreden okoli 1,06320 dolarja, na začetku tega tedna pa je zdrsnil na 1,0388 dolarja, kar je bila najnižja vrednost v zadnjih 14 letih.

Evro se je sicer pozneje nekoliko okrepil, a poznavalci ne verjamejo, da bo dosegel preobrat. Reuters je razpoloženje borznikov ilustriral z besedami analitika pri Societe Generale Kita Juckesa: »Vrednost Dow Jonesa 20 tisoč točk je samo številka, toda hkrati je tudi magnet. In prav tak magnet je tudi pariteta med evrom in dolarjem.« Večina borznikov pričakuje, da se bo Dow Jones povzpel čez 20 tisoč točk, dolar pa dvignil nad pariteto z evrom. Spomnimo, zgodovinsko najvišjo vrednost je dolar dosegel oktobra, ko je evro veljal le 0,8225 dolarja.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Pohlep zajel Wall Street, slovensko borzo pa obšel v velikem loku
Finance
Jure Ugovšek Pohlep zajel Wall Street, slovensko borzo pa obšel v velikem loku 1

Odsotnost vročega denarja na naši borzi se dolgoročno lahko izkaže za dobro, saj gre pričakovati manjšo nihajnost tečajev

FINANCE
Slovenija
Na borzah tako dobro, da gre lahko le še navzdol?
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Na borzah tako dobro, da gre lahko le še navzdol?

Preveč dobrih novic je tokrat spodneslo svetovne borzne indekse.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Slovenija
Z rekordi posut začetek leta
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Z rekordi posut začetek leta
FINANCE
Kaj 5. februar pomeni za borzno leto 2018
Finance
Blaž Hribar Kaj 5. februar pomeni za borzno leto 2018 3

V trenutnem močnem okrevanju vidim jasne zametke rasti plač in inflacijskih tveganj, zato pričakujem višje obrestne mere ter pozitivne, a zgodovinsko podpovprečne delniške donose

FINANCE
Slovenija
Vlagatelji izkoristili nakupne priložnosti