Manager

56 dodatnih milijonov na tri odstotke podlage

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

22.12.2016 22:30
Čas branja: 1 min
56 dodatnih milijonov na tri odstotke podlage
Vladni pogajalski mojster minister Boris Koprivnikar: novembra je sindikatom dejal, da je njihova zahteva 33 milijonov evrov nesprejemljivo visoka, ta teden je sklenil plačno varčevalni sporazum za 56 milijonov evrov.

Vlada je s sindikati ta teden končala tradicionalni prednovoletni ritual, ki se imenuje usklajevanje varčevalnih ukrepov pri plačah v javnem sektorju. Kot je zmagovalno povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, bo vlada zvišala postavko za plače za 56 milijonov evrov. V svojem veselju je pozabil, da so mu sindikati pred slabim mesecem dni ponujali plačni sporazum za 33 milijonov evrov, pa ga je zavrnil, češ da je ta cena previsoka.

Vsakoletno obredno varčevalno sporazumevanje, ki ga prirejajo od začetka gospodarske krize, se je letos namreč zapletlo, ker je vlada hkrati sklenila sporazum o prekinitvi zdravniške stavke, za kar je stavkajočim obljubila nagrado 50 milijonov evrov. Drugi sindikati javnega sektorja so zato povečali svoje zahteve na 215 milijonov evrov, kar bi prinesla odprava vseh varčevalnih ukrepov. Toda nazadnje kaže, da omenjenih 50 milijonov ne bo namenjenih za zvišanje zdravniških plač, ampak za plačilo dodatnega dela. Tako vsaj sklepamo, čeprav še ni povsem jasno, kakšen bo razplet urejanja odnosov z zdravstvom. In tako so se sindikati v javnem sektorju zadovoljili s 56 milijoni dodatnih evrov. Prišteti moramo namreč tudi 110 milijonov evrov dodatnih plačnih prihodkov, ki so jih izposlovali že v lanskem sporazumu.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je zatrdila, da dodatnih 56 milijonov za javne plače ne bo ogrozilo slovenske finančne stabilnosti in da jih bodo lahko nastrgali s prerazporeditvami brez proračunskega rebalansa. Bilo bi res žalostno, če vladna finančnica tega ne bi zmogla, saj gre za slabih šest promilov vseh proračunskih izdatkov. Res pa je, da so bile septembra plače v javnem sektorju za 3,1 odstotka višje kot pred letom dni, v zasebnem sektorju pa le za 0,6 odstotka.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Plačne zahteve javnega sektorja že pri 990 milijonih evrov na leto!
Finance
Andreja Rednak Plačne zahteve javnega sektorja že pri 990 milijonih evrov na leto! 19

Za januar in februar napovedane štiri stavke sindikatov javnega sektorja

FINANCE
Tudi zato medicinske sestre ne morejo dobiti višjih plač
Finance
Teja Grapulin Tudi zato medicinske sestre ne morejo dobiti višjih plač 10

Na eni strani denarja ni, na drugi ga je dovolj za nepotrebne stroške, kot so subvencije podjetjem v času gospodarske rasti in upadanja brezposelnosti

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Kako je Cerar zapravil milijardo evrov
Finance
Jurij Šimac Kako je Cerar zapravil milijardo evrov 7

Za višje neto plače. To bi morala biti rdeča nit kampanje pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami.

FINANCE
Manager
(Intervju) Z zdravniki je vlada sama postavila standard
Manager
ManagerLojze Javornik (Intervju) Z zdravniki je vlada sama postavila standard 2

Ali bo z novo predsednico ZSSS v sindikalne vrste prišlo novo razmišljanje? Kljub bližnjim stavkam državnih uslužbencev in šolnikov se z Lidijo Jerkič nismo pogovarjali samo o plačah v javnem sektorju.

FINANCE
Ena Slovenija proti drugi Sloveniji – kdo bi v resnici moral stavkati
Finance
Jure Ugovšek Ena Slovenija proti drugi Sloveniji – kdo bi v resnici moral stavkati 46

Kakšna je razlika med plačami v javnem in zasebnem sektorju, kje so ljudje ostajali brez služb in koliko pravzaprav hočejo sindikati?

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta