Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

56 dodatnih milijonov na tri odstotke podlage

Čas branja: 1 min
22.12.2016  22:30
56 dodatnih milijonov na tri odstotke podlage
Vladni pogajalski mojster minister Boris Koprivnikar: novembra je sindikatom dejal, da je njihova zahteva 33 milijonov evrov nesprejemljivo visoka, ta teden je sklenil plačno varčevalni sporazum za 56 milijonov evrov.

Obveščaj me o novih člankih:  

Vlada je s sindikati ta teden končala tradicionalni prednovoletni ritual, ki se imenuje usklajevanje varčevalnih ukrepov pri plačah v javnem sektorju. Kot je zmagovalno povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, bo vlada zvišala postavko za plače za 56 milijonov evrov. V svojem veselju je pozabil, da so mu sindikati pred slabim mesecem dni ponujali plačni sporazum za 33 milijonov evrov, pa ga je zavrnil, češ da je ta cena previsoka.

Vsakoletno obredno varčevalno sporazumevanje, ki ga prirejajo od začetka gospodarske krize, se je letos namreč zapletlo, ker je vlada hkrati sklenila sporazum o prekinitvi zdravniške stavke, za kar je stavkajočim obljubila nagrado 50 milijonov evrov. Drugi sindikati javnega sektorja so zato povečali svoje zahteve na 215 milijonov evrov, kar bi prinesla odprava vseh varčevalnih ukrepov. Toda nazadnje kaže, da omenjenih 50 milijonov ne bo namenjenih za zvišanje zdravniških plač, ampak za plačilo dodatnega dela. Tako vsaj sklepamo, čeprav še ni povsem jasno, kakšen bo razplet urejanja odnosov z zdravstvom. In tako so se sindikati v javnem sektorju zadovoljili s 56 milijoni dodatnih evrov. Prišteti moramo namreč tudi 110 milijonov evrov dodatnih plačnih prihodkov, ki so jih izposlovali že v lanskem sporazumu.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je zatrdila, da dodatnih 56 milijonov za javne plače ne bo ogrozilo slovenske finančne stabilnosti in da jih bodo lahko nastrgali s prerazporeditvami brez proračunskega rebalansa. Bilo bi res žalostno, če vladna finančnica tega ne bi zmogla, saj gre za slabih šest promilov vseh proračunskih izdatkov. Res pa je, da so bile septembra plače v javnem sektorju za 3,1 odstotka višje kot pred letom dni, v zasebnem sektorju pa le za 0,6 odstotka.

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...