Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Boljša napoved za nemško gospodarstvo

Čas branja: 1 min
22.12.2016  22:30
avtor
Boljša napoved za nemško gospodarstvo

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Inštitut za ekonomske raziskave Ifo iz Münchna je napoved rasti bruto domačega proizvoda izboljšal za desetinko odstotne točke, na 1,5 odstotka. Toda še vedno bo rast prihodnje leto občutno manjša od letošnje, ki bo po oceni münchenskih analitikov dosegla 1,9 odstotka. Vendar analitiki pojasnjujejo, da bo upad predvsem posledica manjšega števila delovnih dni. Napoved rasti v letu 2018 so z 1,6 popravili na 1,7 odstotka.

Kot napovedujejo, se bo v Nemčiji povečalo tudi število zaposlenih: z zdajšnjih 43,5 milijona bo prihodnje leto zraslo na 43,8 milijona, leta 2018 pa se bo zaposlilo še 400 tisoč dodatnih delavcev. Zato bo število brezposelnih ostalo stabilno okoli 2,7 milijona, kar pomeni 6,1-odstotno stopnjo brezposelnosti, in to kljub prilivu beguncev na trg dela.

Ifo tudi napoveduje, da se bo zaradi zvišanja cen nafte zvišala inflacija, in sicer bo z letošnjega pol odstotka v prihodnjem letu zrasla na 1,5 odstotka, leta 2018 pa še za dve desetinki odstotne točke. Izdatki zaradi dotoka beguncev v obliki socialnih pomoči in stroškov nastanitve bodo oklestili proračunski presežek, ki bo z letošnjih 21,5 milijarde evrov v prihodnjem letu upadel na 11,6 milijarde evrov, leta 2018 pa na 9,2 milijarde evrov.

Raziskovalni inštitut Ifo poroča tudi, da so nemški gospodarstveniki zelo optimistični, saj je kazalnik gospodarskega razpoloženja decembra dosegel 111 točk, kar je za šest desetink točke več kot novembra in najvišja vrednost po februarju 2012. Gospodarstveniki predvsem dobro ocenjujejo zdajšnje razmere, saj je kazalnik zaupanja dosegel 116,6 točke, a tudi ocena pričakovanj za prihodnjih šest mesecev je pozitivna, saj se je kazalnik zvišal s 105,5 na 105,6 točke.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...