Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Reševanje Polzele se končuje s stečajem

Čas branja: 1 min
22.12.2016  22:30
Reševanje Polzele se končuje s stečajem
7,3 milijona evrov je po seštevku Financ država v zadnjih dveh letih zmetala v Polzelo, ki bo šla zdaj v stečaj. Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Po dveh letih intenzivnega državnega »reševanja« gre tovarna nogavic Polzela v stečaj. Slovenski državni holding (SDH) je od nje uradno dvignil roke v torek, potem ko je pred komaj pol leta odkupil njene dolgove do investicijske banke Bank of America Merryl Lynch (ta pa je iste terjatve prej odkupila od državne slabe banke DUTB) in večino pretvoril v lastniški delež.

Ta zadnja državna pomoč hirajoči tovarni, ki se z izgubami spopada že sedem let, ni pomagala nič bolj kot prejšnje državne pomoči: samo v zadnjih dveh letih je država vanjo vbrizgala 7,3 milijona evrov denarja, smo sešteli na Financah.

V času, ko je država »reševala« Polzelo, so vodilni, ki naj bi poskrbeli za njeno sanacijo, iz nje črpali denar v svoje žepe. Lani je prišlo na dan, da si je nekdanja predsednica uprave Karmen Dvorjak, ki se je »sporazumno« poslovila spomladi 2015, pred tem poleg plače izplačevala tudi zajetne zneske za nadzorovanje Polzeline hčerinske družbe – podobno so počeli tudi drugi člani uprave – in še dodaten honorar za pripravo načrta prestrukturiranja družbe. Njen naslednik Marko Klemenčič je odstopil letos oktobra zaradi »različnih pogledov« z lastniki; decembra pa je eden od teh lastnikov, SDH, razkril, da si je izplačeval za 40 odstotkov previsoko plačo in napovedal kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja.

Polzelo zdaj vodi njegova nekdanja namestnica Metka Horvat. Ta je prejšnji teden dejala, da bo Polzela v primeru stečaja poslovala naprej z 80 zaposlenimi.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...