Avti, ki se ''pogovarjajo'', hladilniki, ki naročajo hrano... - kako drugače bomo živeli s tehnologijo 5G Avti, ki se ''pogovarjajo'', hladilniki, ki naročajo hrano... - kako drugače bomo živeli s tehnologijo 5G Države začenjajo komercialno uvajati tehnologijo 5G, ki bo prinesla prednosti tako velikim kot malim podjetjem. Katere panoge bo 5G najbolj spremenil, kako bo predrugačil življenje ljudi? Kdo v Sloveniji že testira to tehnologijo in kakšne so prve izkušnje?
Kako je mladi kemik zgradil največjo tovarno električnih avtov na svetu - in postal eden najbogatejših Kitajcev Kako je mladi kemik zgradil največjo tovarno električnih avtov na svetu - in postal eden najbogatejših Kitajcev Vang Čuanfu je kariero začel kot raziskovalec v državnem laboratoriju, pri tridesetih pa se je odločil za podjetništvo. Pravi čas je zaznal priložnost v elektrifikaciji vozil, ki jo je krepko podprla kitajska država, in postal eden najbogatejših Kitajcev.
Koprski študent razvil računalniško igro, ki postaja svetovni hit Koprski študent razvil računalniško igro, ki postaja svetovni hit Za razvoj je Marko Grgurović porabil le malo denarja, za promocijo nič, pa vseeno je računalniška igra mordhau, ki so jo razvili v njegovem podjetju Triniterion, v dobrih treh tednih prepričala 950 tisoč kupcev po vsem svetu.
(intervju) Evropske volitve: ste tudi vi racionalni nevednež? (intervju) Evropske volitve: ste tudi vi racionalni nevednež? Se tudi vam zdi, da se ne splača poglabljati v programe strank in politikov, saj vsi obljubljajo isto in se ne da ugotoviti, kdo manj laže. To je odnos racionalnih nevednežev, pravi sociolog Miran Lavrič v intervjuju, v katerem pojasnjuje raziskavo Slovenska mladina 2018/2019. Očitno se racionalna nevednost širi tudi med starejšimi. In koga volijo racionalni nevedneži, če sploh gredo na volitve? Všeč so jim avtoritarni politiki, ki obljubljajo, da bodo uredili zadeve.

Reševanje Polzele se končuje s stečajem

Čas branja: 1 min
22.12.2016  22:30
Reševanje Polzele se končuje s stečajem
7,3 milijona evrov je po seštevku Financ država v zadnjih dveh letih zmetala v Polzelo, ki bo šla zdaj v stečaj. Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Po dveh letih intenzivnega državnega »reševanja« gre tovarna nogavic Polzela v stečaj. Slovenski državni holding (SDH) je od nje uradno dvignil roke v torek, potem ko je pred komaj pol leta odkupil njene dolgove do investicijske banke Bank of America Merryl Lynch (ta pa je iste terjatve prej odkupila od državne slabe banke DUTB) in večino pretvoril v lastniški delež.

Ta zadnja državna pomoč hirajoči tovarni, ki se z izgubami spopada že sedem let, ni pomagala nič bolj kot prejšnje državne pomoči: samo v zadnjih dveh letih je država vanjo vbrizgala 7,3 milijona evrov denarja, smo sešteli na Financah.

V času, ko je država »reševala« Polzelo, so vodilni, ki naj bi poskrbeli za njeno sanacijo, iz nje črpali denar v svoje žepe. Lani je prišlo na dan, da si je nekdanja predsednica uprave Karmen Dvorjak, ki se je »sporazumno« poslovila spomladi 2015, pred tem poleg plače izplačevala tudi zajetne zneske za nadzorovanje Polzeline hčerinske družbe – podobno so počeli tudi drugi člani uprave – in še dodaten honorar za pripravo načrta prestrukturiranja družbe. Njen naslednik Marko Klemenčič je odstopil letos oktobra zaradi »različnih pogledov« z lastniki; decembra pa je eden od teh lastnikov, SDH, razkril, da si je izplačeval za 40 odstotkov previsoko plačo in napovedal kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja.

Polzelo zdaj vodi njegova nekdanja namestnica Metka Horvat. Ta je prejšnji teden dejala, da bo Polzela v primeru stečaja poslovala naprej z 80 zaposlenimi.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Tako po pilatovsko so si pri umirajoči Polzeli roke umili Počivalškovi 4

Večina delavcev tovarne nogavic je spet na čakanju: kam so šli davkoplačevalski milijoni?

FINANCE
Slovenija
Slovenija Zadnji komentar o Polzeli 1

Ugasnitev podjetja bi bila najcenejša in ne nazadnje najbolj odgovorna poteza do ljudi, ki jih tam mrcvarijo.

FINANCE
Članki
Članki Ne mrcvarite več Polzele! Stečaj je najboljša možnost 1

Tudi če bi nogavičarska družba lahko poslovala z manj zaposlenimi, jo vedno znova zadušijo stari grehi