Manager

Murdoch prevzema Sky zaradi novih tekmecev

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

22.12.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Murdoch prevzema Sky zaradi novih tekmecev
Murdochova prevzema v letu 2016: januarja se je 85-letni medijski mogotec Rupert Murdoch poročil z nekdanjo partnerico Micka Jaggerja Jerry Hall, zdaj se poteguje za stoodstotni delež televizijske družbe Sky.

Medijski mogotec Rupert Murdoch je na dobri poti, da pridobi stoodstotno lastništvo britanske televizijske družbe Sky. Murdoch je sicer ustanovitelj Skyja, vendar ga je nato spremenil v javno delniško družbo in obdržal 39-odstotni lastniški delež. Zdaj njegova ameriška družba 21st Century Fox lastnikom preostalih delnic ponuja po 10,75 funta na delnico. Kupčija bo sklenjena, če bodo to ponudbo sprejele tri četrtine lastnikov. O tem pa ni prav velikega dvoma, saj so največji lastniki napovedali, da jo bodo sprejeli.

Po dogovorjeni ceni bo moral Murdoch za prevzem odšteti 11,7 milijarde funtov (skoraj 14 milijard evrov). Za primerjavo, revija Forbes njegovo premoženje ceni na 12 milijard dolarjev (skoraj 11,6 milijarde evrov).

Prevzem bodo morali nato potrditi pristojni organi v Združenem kraljestvu in v EU, ker ima Sky podružnice tudi na Irskem ter v Nemčiji, Avstriji in Italiji. S tem je Sky največji ponudnik plačljivih TV-programov in ima 22 milijonov naročnikov ter 30 tisoč zaposlenih.

Mnogi se sicer pritožujejo, da ima Rupert Murdoch že veliko prevelik vpliv tako v britanskih kot v ameriških medijih in ima tudi dolgo zgodovino medijskih škandalov, med katerimi je najhujšega zagrešil njegov paradni tabloid News of the World s podkupovanjem policistov, da so mu dostavljali nezakonito posnete telefonske prisluhe. Te zlorabe so prišle na dan leta 2011 in so pokopale Murdochovo prizadevanje, da bi že takrat prevzel družbo Sky. Zlobneži pravijo, da je s tem samo prihranil, ker je po brexitu, ki so ga Murdochovi mediji goreče zagovarjali, tečaj funta upadel za skoraj 20 odstotkov.

Poznavalci medijev menijo, da namerava Murdoch konsolidirati svojo televizijsko dejavnost v Evropi in jo tesneje povezati z ameriško, da bi se lahko postavil po robu Netflixu in Amazonu, ki se uveljavljata kot globalna ponudnika televizijskih programov. Ker je priprava kakovostnih nadaljevank in drugih oddaj zelo draga, pričakujejo združevanje tudi drugih ponudnikov plačljivih programov, kot so ITV, Prosieben in RTL Group. Po mnenju poznavalcev bi lahko prišlo tudi do povezav med telefonskimi in televizijskimi družbami. Tako je francoski Orange minuli teden izrazil, da bi rad kupil Canal+, ki je zdaj v lasti Vivendija.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Moje finance
Razno
13 slovenskih vladarjev družabnih omrežij
Moje finance
RaznoBlažej Kupec 13 slovenskih vladarjev družabnih omrežij

Predstavljamo Saro, ki ima skoraj 6,6 milijona naročnikov na Youtubu, slovensko kraljico na Instagramu Valerijo, zvezdo bodibildinga Benjamina, ki na mesec z objavljanjem sponzoriranih slik zasluži za »dobro doktorsko plačo«, in še drugih top deset slovenskih vplivnežev na družabnih omrežjih. preverili smo, kdo so, kako živijo in se preživljajo.

FINANCE
Sodiče: AT&T in Time Warner se lahko združita
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Trendi
Spremenite svoj dom v dvorec
Trendi
TrendiHermina Kovačič Spremenite svoj dom v dvorec

Oglede razkošnih soban v mogočnih dvorcih si pogosto zapomnimo po – lestencih. Zakaj ne bi tudi katera od soban vašega domovanja zasijala v povsem novi luči, kot jo oddajajo viseča svetila priznanih oblikovalcev, ki premamijo zaradi svojih nenavadnih oblik? 

FINANCE
Subvencije
Kako daleč so v treh letih priplezala mlada podjetja, ki so dobila subvencijo za zagon
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Kako daleč so v treh letih priplezala mlada podjetja, ki so dobila subvencijo za zagon 1

Stopnja preživetja inovativnih podjetij, ki so prejela subvencijo podjetniškega sklada za startupe, je okoli 85-odstotna

FINANCE
Članki
EU odobrila pogojni odlog brexita ... britanska vojska v pripravljenost na kaotičen brexit ... peticija za preklic brexita
Finance
FinanceAlbina Kenda EU odobrila pogojni odlog brexita ... britanska vojska v pripravljenost na kaotičen brexit ... peticija za preklic brexita 6

Škotska razmišlja o vnovičnem razpisu referendum za neodvisnost ... britanski poslovnež prodaja brexitovske pakete s hrano za mesec dni ... voditelji v EU pa so odločili glede britanske prošnje za odlog brexita

FINANCE
Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024
Finance
Pridružite se nam 23. aprila
Špela Mikuš Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024

V torek, 23. aprila, se nam pridružite na spletnem pogovoru s Katarino Sitar Šuštar