Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Zakaj kitajski predsednik napoveduje bolj umirjeno rast

Čas branja: 1 min
05.01.2017  22:30
Zakaj kitajski predsednik napoveduje bolj umirjeno rast
Kitajski predsednik Ši Džinping je napovedal bolj umirjeno gospodarsko rast, kar opazovalci ocenjujejo kot pragmatično potezo zaradi prevelikega bremena dolgov, na katerih je temeljila dozdajšnja rast, in negotovega mednarodnega okolja.

Obveščaj me o novih člankih:  

Kitajski predsednik Ši Džinping je ob koncu minulega leta izjavil, da si vlada ne bo za vsako ceno prizadevala doseči srednjeročnega cilja o 6,5-odstotni letni rasti BDP do leta 2020. Po mnenju opazovalcev je to pomemben odmik od sprejete politične usmeritve. Kot pojasnjujejo, politika s tem odgovarja na težave, ki sta jih povzročila pehanje za rastjo in predvsem bojazen, da postaja javni dolg prevelik. Po prvih ocenah je kitajski BDP lani zrasel za 6,7 odstotka, kar je za dve odstotni točki več kot predlanskim.

Predsednik Ši Džinping je o gospodarskih razmerah govoril na srečanju partijskih finančnih in gospodarskih voditeljev. Udeleženci posveta so se strinjali, da kitajsko gospodarstvo lahko ostane stabilno tudi ob nižjih stopnjah rasti, kot so jo predvideli partijski dokumenti, če bo na voljo dovolj zaposlitev. Po mnenju poznavalcev je to odsev strukturnih sprememb, v katerih izvozno gospodarstvo izgublja vlogo gonilne sile gospodarske rasti, prevzemajo pa jo storitve in domača poraba.

Druga težava je kitajski javni dolg, ki je dosegel že 270 odstotkov BDP. Na kitajsko prezadolženost že od lanske pomladi opozarja tudi Mednarodni denarni sklad in njegova izvršna direktorica Christine Lagarde je kitajski vladi priporočila, naj zniža ciljno rast na šest do 6,5 odstotka. Dodaten razlog za zaskrbljenost pa so negotove zunanje okoliščine, zlasti grožnje novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo zaostril trgovinske odnose s Kitajsko.

»Počasnejša srednjeročna rast bo omogočila lažje prilagajanje in zmanjšala tveganja ter bo tako okrepila dolgoročno gospodarsko zdravje,« je dejal Džu Čibing, glavni analitik pri družbi Boci International v Pekingu.

Ob vseh opisanih skrbeh je kitajsko gospodarstvo minulo leto končalo v dobri kondiciji, saj je indeks nabavnih menedžerjev (PMI) decembra dosegel 51,9 točke, kar je za točko več kot novembra in najvišja mesečna vrednost od januarja 2013. Indeks odseva ocene, da imajo podjetja zadosti naročil, vrednost nad 50 točk pa napoveduje gospodarsko rast.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...