Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset let in bi po napovedih omogočila neodvisne pametne stroje, internet čutov in morda celo sporazumevanje z živalmi.
(intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena (intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena Violeta Bulc o prihodnosti avtomobilov, prometa in globalizacije: Bistveno se bo spremenil odnos do hrane, pomembna bo lokalna pridelava. V prihodnje bo tudi precej bolj jasna delitev med tistim, kar se proizvaja globalno, kaj pa lokalno.
Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Telefoni, ki so dražji zaradi podpore za omrežja pete generacije, prihajajo v prodajo v neugodnem času
Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Britanski letalski prevoznik je, tako kot druge družbe v tej industriji, v velikih težavah. A je vanje zašel, še preden je udarila koronakriza.
Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Če bi bila prodaja avtomobilov naša edina težava, bi bil zagon gospodarske rasti po koronakrizi zelo preprost

Gospodarsko razpoloženje na območju evra in v celotni EU močno navzgor

Čas branja: 2 min
12.01.2017  22:30
Gospodarsko razpoloženje na območju evra in v celotni EU močno navzgor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Istat dodaj
Insee dodaj
Urad RS za... dodaj

Gospodarsko razpoloženje se je decembra močno izboljšalo tako na območju evra kot tudi v EU. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) za območje evra se je zvišala za 1,2 točke, na 107,8, za EU pa za 1,8 točke, na 109,1. Kazalnik za Slovenijo se je spustil za eno točko, na 109,3.

Na območju evra se je razpoloženje izboljšalo zaradi povečanja zaupanja v trgovini na drobno, industriji, med porabniki ter nekaj manj v sektorjih storitev in gradbeništva.

Med večjimi gospodarstvi območja z evrom se je kazalnik ESI občutneje zvišal v Franciji (za dve točki), na Nizozemskem (za 1,9 točke) ter v Nemčiji (za 1,6 točke), medtem ko je stagniral v Italiji in se znižal v Španiji (za 2,2 točke).

V državah s skupno evropsko valuto nadaljevanje gospodarske rasti napovedujejo tudi v inštitutih oziroma statističnih uradih treh velikih gospodarstev. Nemški Ifo, italijanski Istat in francoski Insee predvidevajo, da bo gospodarska rast v prvih dveh četrtletjih 2017 0,4-odstotna, kar pomeni, da se glede na konec minulega leta ne bi spremenila.

Gospodarsko rast bosta poganjali zasebna in javna poraba, nekoliko naj bi se okrepile tudi naložbe. Zaradi rasti plač in izboljšanja položaja na trgu dela je pričakovati tudi povečanje razpoložljivega dohodka. Zunanje povpraševanje se bo krepilo zaradi okrevanja gospodarstva tako v razvitih državah kot v državah v razvoju, so v skupni napovedi zapisali inštituti.

Da se je razpoloženje v gospodarstvu ob koncu minulega leta izboljšalo, zaupanje v vseh dejavnostih in med porabniki pa je bilo lani največje od začetka krize, ugotavljajo tudi na uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Tudi v zadnjih mesecih lani se je rast nadaljevala v večini gospodarskih dejavnosti. Umar to pripisuje predvsem močni rasti izvoza, kjer se je povečalo tuje povpraševanje ob ugodni izvozni konkurenčnosti. Izvoz se je v prvih 11 mesecih lani v primerjavi z istim obdobjem predlanskim povečal za 3,8 odstotka, na skoraj 23 milijard evrov, industrijska proizvodnja pa je bila v 11 mesecih lani večja za 6,3 odstotka, je ta teden sporočil statistični urad.

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kdaj bomo plačali večerjo? 17

Rad bi, da se zavedamo, da od države nismo dobili darila. Moti me tudi miselnost velikega dela ljudi, da je treba zdaj, ko država deli...

MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Janšev turistični vavčer veselo izkoristite 31

Danes je pametno zapravljati, ne pa brezglavo varčevati.

MANAGER
Manager
Manager Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika 23

Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset...

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 2

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.