Manager

Gospodarsko razpoloženje na območju evra in v celotni EU močno navzgor

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

12.01.2017 22:30
Čas branja: 2 min

Gospodarsko razpoloženje se je decembra močno izboljšalo tako na območju evra kot tudi v EU. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) za območje evra se je zvišala za 1,2 točke, na 107,8, za EU pa za 1,8 točke, na 109,1. Kazalnik za Slovenijo se je spustil za eno točko, na 109,3.

Na območju evra se je razpoloženje izboljšalo zaradi povečanja zaupanja v trgovini na drobno, industriji, med porabniki ter nekaj manj v sektorjih storitev in gradbeništva.

Med večjimi gospodarstvi območja z evrom se je kazalnik ESI občutneje zvišal v Franciji (za dve točki), na Nizozemskem (za 1,9 točke) ter v Nemčiji (za 1,6 točke), medtem ko je stagniral v Italiji in se znižal v Španiji (za 2,2 točke).

V državah s skupno evropsko valuto nadaljevanje gospodarske rasti napovedujejo tudi v inštitutih oziroma statističnih uradih treh velikih gospodarstev. Nemški Ifo, italijanski Istat in francoski Insee predvidevajo, da bo gospodarska rast v prvih dveh četrtletjih 2017 0,4-odstotna, kar pomeni, da se glede na konec minulega leta ne bi spremenila.

Gospodarsko rast bosta poganjali zasebna in javna poraba, nekoliko naj bi se okrepile tudi naložbe. Zaradi rasti plač in izboljšanja položaja na trgu dela je pričakovati tudi povečanje razpoložljivega dohodka. Zunanje povpraševanje se bo krepilo zaradi okrevanja gospodarstva tako v razvitih državah kot v državah v razvoju, so v skupni napovedi zapisali inštituti.

Da se je razpoloženje v gospodarstvu ob koncu minulega leta izboljšalo, zaupanje v vseh dejavnostih in med porabniki pa je bilo lani največje od začetka krize, ugotavljajo tudi na uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Tudi v zadnjih mesecih lani se je rast nadaljevala v večini gospodarskih dejavnosti. Umar to pripisuje predvsem močni rasti izvoza, kjer se je povečalo tuje povpraševanje ob ugodni izvozni konkurenčnosti. Izvoz se je v prvih 11 mesecih lani v primerjavi z istim obdobjem predlanskim povečal za 3,8 odstotka, na skoraj 23 milijard evrov, industrijska proizvodnja pa je bila v 11 mesecih lani večja za 6,3 odstotka, je ta teden sporočil statistični urad.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nas mora skrbeti znižanje kazalnika zaupanja v francosko in nemško gospodarstvo?
Finance
Janez Tomažič Nas mora skrbeti znižanje kazalnika zaupanja v francosko in nemško gospodarstvo?

V Sloveniji je kazalnik zaupanja v gospodarstvo februarja 2018 znašal 115,2 točke, medtem ko je mesec prej znašal 117,1 točke.

FINANCE
Slovenija
Wall Street ne kaže znamenj popuščanja
FINANCE
Slovenija
Eden najslabših tednov zadnjih let
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Eksplozivna rast: BDP poskočil za šest odstotkov, kar je največ v desetletju
Finance
Jure Ugovšek Eksplozivna rast: BDP poskočil za šest odstotkov, kar je največ v desetletju 58

Rast je spodbujena predvsem z izvozom in nenadnim velikim skokom državne porabe

FINANCE
Slovenija
Vlagatelji izkoristili nakupne priložnosti
FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.