Manager

Kitajska načrtuje velike naložbe v obnovljive vire energije

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

12.01.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Kitajska načrtuje velike naložbe v obnovljive vire energije
Čez pet let bodo polovico vse novoproizvedene električne energije na Kitajskem zagotavljale nove hidroelektrarne, vetrne, sončne in jedrske elektrarne.

Kitajska bo po napovedih državnega energetskega urada NEA do leta 2020 v obnovljive vire energije vložila 341 milijard evrov oziroma 2,5 bilijona juanov. Tako bodo čez pet let polovico vse novoproizvedene električne energije zagotavljale nove hidroelektrarne, vetrne, sončne in jedrske elektrarne, na področju zelene energije pa bo delalo 13 milijonov ljudi, je poročal Reuters.

Kitajska si prizadeva zmanjšati uporabo fosilnih goriv in veliko onesnaženost, ki jo je povzročila hitra gospodarska rast v zadnjih desetih letih. Njene posledice so prejšnji mesec močno občutili v večjih kitajskih mestih, ki so bila več dni zapored zavita v gost smog. Čeprav so oblasti omejile promet in začasno zaprle nekatere tovarne, je bila koncentracija trdnih delcev v nekaterih mestih tudi več kot desetkrat višja od vrednosti, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija določila za še varno.

Vendar pa načrtovane velike naložbe v obnovljive vire energije do leta 2020 kitajskih težav z onesnaženostjo zraka ne bodo odpravile, saj bodo ti v energetski bilanci države imeli le 15-odstotni delež. Za primerjavo, cilj EU je, da do leta 2020 iz obnovljivih virov zagotovi 20 odstotkov električne energije.

Koliko sredstev bo Kitajska vložila v posamezne vrste obnovljivih virov, v državnem energetskem uradu niso razkrili. Je pa prejšnji mesec državna komisija za razvoj in reforme, ki načrtuje gospodarski razvoj države, med drugim napovedala, da namerava Kitajska za petkrat povečati proizvodnjo elektrike iz sončne energije in bo zato v gradnjo sončnih elektrarn vložila 136 milijard evrov oziroma bilijon juanov. Po oceni poznavalcev naj bi to pomenilo tisoč večjih sončnih elektrarn.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Okolje & energija
Nemčija z novo koalicijo podnebno manj ambiciozna
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nemčija z novo koalicijo podnebno manj ambiciozna 13

Nemški krščanski demokrati in socialisti so po neuradnih informacijah v koalicijskih pogajanjih soglasni, da opustijo cilj, po katerem naj bi emisije ogljikovega dioksida znižali za 40 odstotkov do leta 2020.

FINANCE
Okolje & energija
»Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar »Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn« 6

Z upokojenim profesorjem elektroenergetike Ferdinandom Gubino smo govorili o spremembah v panogi, o odzivanju na novosti, oblikovanju Energetskega koncepta Slovenije in o slovenski elektroenergetski stroki.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Okolje & energija
Z virtualnimi neto meritvami fotovoltaike tudi stanovalcem blokov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z virtualnimi neto meritvami fotovoltaike tudi stanovalcem blokov

Samooskrba z električno energijo iz obnovljivih virov naj ne bo več vezana na eno lokacijo in enega lastnika, predlagajo poslanci Levice v predlogu dopolnitve Energetskega zakona.

FINANCE
Okolje & energija
Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte

Globalne emisije ogljikovega dioksida, ustvarjene v energetiki, so lani zrasle za 1,4 odstotka ter dosegle rekordnih 32,5 gigatone. Lanska rast izpustov v energetiki je prva po treh letih, so sporočili iz mednarodne agencije za energijo IEA.

FINANCE
Kdo je tukaj osel: Za zelene elektrarne smo dali milijardo, koliko elektrike za to dobimo?
Finance
Jurij Šimac Kdo je tukaj osel: Za zelene elektrarne smo dali milijardo, koliko elektrike za to dobimo? 26

Za sončne, bioplinske in druge zelene elektrarne smo od leta 2004 plačali milijardo evrov subvencij – kaj smo za to dobili?

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.