Manager

Francoska vas v Normandiji s prvim kilometrom sončne ceste

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

12.01.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Francoska vas v Normandiji s prvim kilometrom sončne ceste
Francija namerava v prihodnjih letih zgraditi tisoč kilometrov sončnih cest, je po poročanju tujih medijev napovedala francoska ministrica za ekologijo Ségolene Royal.

Francoska ministrica za ekologijo Ségolene Royal je konec minulega leta v vasi Tourouvre-au-Perche v Normandiji odprla prvi kilometer ceste, ki sončno svetlobo pretvarja v električno energijo. S solarnimi ploščami so prekrili polovico kilometrskega odseka dvosmerne ceste, ki jo vsak dan prevozi dva tisoč vozil.

Gradbeno podjetje Colas, ki je sončno cesto zgradilo, je cesto oziroma tehnologijo poimenovalo Wattroad.

Gradnja prve cestne sončne elektrarne na svetu, ki jo prekriva 2.800 kvadratnih metrov solarnih plošč, s katerimi naj bi zagotovili dovolj elektrike za javno razsvetljavo vasi z okoli 3.400 prebivalci, je stala pet milijonov evrov. Financirala jo je država. Sončne plošče so okrepljene s silicijem in debele le nekaj milimetrov, zaradi česar jih je mogoče namestiti na že zgrajeno cestišče.

Francija namerava v prihodnjih letih zgraditi tisoč kilometrov sončnih cest, je po poročanju tujih medijev napovedala francoska ministrica za ekologijo. Po oceni podjetja Colas bi Francija lahko postala energetsko neodvisna že, če bi v sončne elektrarne spremenila četrtino svojih, milijon kilometrov dolgih cest.

Oviro za širšo uporabo solarnih plošč na cestiščih za zdaj pomeni njihova slabša učinkovitost v primerjavi z običajnimi, ki ne ležijo plosko na tleh, temveč poševno v smeri sonca, pa tudi njihova cena oziroma cena z njimi pridobljene elektrike. Strošek električne energije, pridobljene s sončno cesto Wattroad, naj bi bil po nekaterih ocenah 13-krat višji od stroška elektrike, pridobljene z običajnimi, strešnimi solarnimi ploščami. V podjetju Colas ocenjujejo, da bi ta lahko postala cenovno konkurenčna že do leta 2020.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
»Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar »Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn« 6

Z upokojenim profesorjem elektroenergetike Ferdinandom Gubino smo govorili o spremembah v panogi, o odzivanju na novosti, oblikovanju Energetskega koncepta Slovenije in o slovenski elektroenergetski stroki.

FINANCE
Okolje & energija
Koliko boste v podjetju odšteli za sončno elektrarno
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko boste v podjetju odšteli za sončno elektrarno

Želite v podjetju investirati v sončno elektrarno in pri tem izkoristiti podporo, ki jo prinaša sodelovanje v podporni shemi? Preverili smo, kaj ponujajo ponudniki sončnih elektrarn.

FINANCE
Nepremičnine
Z rednim vzdrževanjem in kakovostno obnovo cest lahko veliko pripomoremo k čistejšemu okolju
Nepremičnine
NepremičnineRedakcija Gradbeništvo Z rednim vzdrževanjem in kakovostno obnovo cest lahko veliko pripomoremo k čistejšemu okolju

Moto prvega mednarodnega dneva vzdrževanja cest, ki so ga 5. aprila obeležili na sejmu MEGRA, je bil »Vzdrževanje cest varuje okolje«. Z rednim vzdrževanjem in kakovostno obnovo cest lahko namreč veliko pripomoremo tudi k čistejšemu okolju.

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Okolje & energija
Bi lahko imeli sčasoma samo sončne elektrarne?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Bi lahko imeli sčasoma samo sončne elektrarne? 1

»Če postavite samo sončne elektrarne in če jih je seveda dovolj, ne pa tudi elektrarn s turbinami, dobite problem vztrajnosti,« je začel odgovor profesor elektrotehnike Ferdinand Gubina na vprašanje, zapisano v naslovu.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Okolje & energija
Za prenovo elektrodistribucijskega omrežja vsaj sedem milijard
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Za prenovo elektrodistribucijskega omrežja vsaj sedem milijard 30

Si upate objaviti članek ali intervju z naslovom Fotovoltaika bo Evropo stala več kot druga svetovna vojna, če ne bomo takoj nehali s to norostjo, me je vprašal Leon Valenčič z Elektroinštituta Milan Vidmar. Tako je nastal spodnji intervju.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti