Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

V Cetisu so razvili novo zaščito za e-potne liste

Čas branja: 1 min
12.01.2017  22:30
V Cetisu so razvili novo zaščito za e-potne liste
Pri razvoju nove zaščite za potne liste, za katero se zanimajo v veliko državah, sta Romanu Žnidariču, predsedniku uprave Cetisa (na sredini), in njegovim sodelavcem pomagala Barbara Mohar iz Kemijskega inštituta in Michel Stephan iz skupine MSIN.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Cetis dodaj
Roman Žnidarič dodaj

V celjskem Cetisu so skupaj s Kemijskim inštitutom iz Ljubljane razvili novo zaščito za e-potne liste oziroma novo generacijo vezave polikarbonatne podatkovne strani v e-potnem listu. Tej rešitvi so dodali še nove funkcionalnosti in jo patentirali.

E-potni list ima v nasprotju z navadnim poleg matičnih podatkov, slike in podpisa na čipu zapisane tudi biometrične podatke, kot je prstni odtis. Način vezave podatkovne strani v knjižico potnega lista je eden od glavnih elementov, s katerim se zagotovijo zaščita pred ponarejanjem in prenarejanjem, trajnost, fleksibilnost, kompatibilnost in zanesljivost, pravijo v podjetju.

»Varnostni standardi se zvišujejo, zato razvijamo nove, še trajnejše in še bolj zaščitene rešitve za potovalne dokumente. Novo rešitev smo že prodali eni večjih držav Latinske Amerike, njene identitete ne morem razkriti. Se pa za našo novost zanimajo državni organi s štirih celin,« je povedal predsednik uprave Cetisa Roman Žnidarič.

Letos poleti bodo v Cetisu kupcem ponudili še izboljšano vezavo polikarbonatne podatkovne strani za e-potni list. To rešitev, ki omogoča dodatne funkcionalnosti, kot je radiofrekvenčna identifikacija (RFID), ter dodatne varnostne elemente, kot sta učinek vodnega znaka in dodatne ultravijolične zaščite, so tudi patentirali.

Celjski Cetis z varnostnimi tiskovinami – sem poleg potnih listov sodijo še bančne kartice, vozniška dovoljenja, volilni lističi in drugi dokumenti – ustvari prek 60 odstotkov prihodkov. Potne liste so doslej naredili za 11 držav.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...