Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Za kaj se bodo Britanci pogajali z EU

Čas branja: 1 min
19.01.2017  22:30
Za kaj se bodo Britanci pogajali z EU
Velika Britanija se bo v pogajanjih za izstop iz EU zavzela za trdi brexit, je ta teden uradno napovedala britanska premierka Theresa May.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Theresa May dodaj

Zdaj je uradno: vlada premierke Therese May si bo prizadevala za trdi brexit oziroma strogo ločitev Velike Britanije od EU. Država bo zapustila enotni evropski trg, izstopila iz carinske unije ter omejila priseljevanje državljanov EU, namesto tega pa z EU sklenila prostotrgovinski sporazum.

Kako se bodo dejansko razpletla pogajanja vlade premierke Mayeve o britanskem izstopu iz EU, seveda zdaj ne ve še nihče. Je pa po njenem govoru ta torek zdaj nekoliko bolj jasno, kakšni so cilji in smernice, ki jih bo v pogajanjih zasledovala njena vlada.

In kako si britanska premierka zamišlja brexit? Velika Britanija namerava zapustiti enotni evropski trg, z EU pa si bo prizadevala doseči ambiciozen prostotrgovinski sporazum, a brez članstva v okviru enotnega evropskega trga. Izstopila bo tudi iz evropske carinske unije, saj bi ji članstvo onemogočilo samostojna pogajanja o posamičnih trgovinskih sporazumih. S članicami EU želi trgovati na podlagi prostotrgovinskega sporazuma. Te želi sklepati tudi z drugimi državami. Britanija ne želi prevzeti nobenega od znanih modelov povezave z EU, kot jih imajo nekatere druge države. Išče enakovredno partnerstvo, ne delnega pridruženega članstva v EU, je poudarila Mayeva, ki želi, da bi bila pogajanja z EU res končana v dveh letih. Država bo sicer EU zapustila brez dogovora, če bo treba. Britanija želi spet prevzeti nadzor nad svojimi zakoni, a bo sledila načelu, da poslovnemu svetu, javnemu sektorju, ljudem zagotovi gotovost. Že sprejeto zakonodajo bodo prevzeli kot britansko, zatem bo lahko parlament odločal, ali bo kak zakon spremenil. Država bo nadzirala obseg priseljevanja državljanov EU. Čim prej želi zagotoviti pravice državljanov EU v Veliki Britaniji ter Britancev v EU, vendar pa ne bo ponudila enostranskih jamstev državljanom EU, ki delajo na Otoku.

O končnem britansko-evropskem dogovoru bodo glasovali v obeh domovih britanskega parlamenta. Mayeva želi pogajanja za izstop po 50. členu lizbonske pogodbe začeti do konca marca. O njih bodo javno govorili le, kolikor bo treba, saj bi bili naključne pripombe ali dnevni komentarji napredka škodljivi, je povedala Mayeva.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...