Manager

»Najprej Amerika« je moto novega ameriškega predsednika

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

26.01.2017 22:30
Čas branja: 1 min
»Najprej Amerika« je moto novega ameriškega predsednika
»Naše načelo naj bo kupuj ameriško in najemaj ameriško,« je v svojem inavguracijskem govoru poudaril 45. ameriški predsednik Donald Trump.

Obdobja politikov, ki so govorili, a ničesar naredili, je konec, je prejšnji teden v svojem inavguracijskem govoru zatrdil novi ameriški predsed­nik Donald Trump in od besed takoj prešel k dejanjem. Napovedal je začetek vnovičnih pogajanj o severnoameriškem prostotrgovinskem sporazumu Nafta med ZDA, Mehiko in Kanado, ki velja od 1. januarja 1994, ter podpisal memorandum o umiku ZDA od sporazuma o prosti trgovini Azije in Pacifika (TPP), ki so ga sklenile vlade 12 držav območja z namenom oblikovanja trgovinskih pravil kot protiutež vse večjemu vplivu Kitajske. Podpisal je tudi namero, da bo zdravstvena reforma predsednika Obame odpravljena in nadomeščena z nečim novim. Poleg tega je zamrznil zaposlovanje v javni upravi, ki zdaj šteje več kot dva milijona zaposlenih, od katerih jih je 85 odstotkov zunaj prestolnice Washington. Podpisal je tudi izvršni ukaz o prenehanju financiranja mednarodnih organizacij, ki po svetu informirajo ali pomagajo ženskam pri splavu, pa tudi nekaj memorandumov v zvezi z nadaljevanjem gradnje naftovodov Keystone XL in Dakota Access na severozahodu države, ki sta sporna za okoljevarstvenike in domorodne Indijance, zaradi česar je administracija predsednika Baracka Obame njuno gradnjo ustavila.

V svojem inavguracijskem govoru je novi ameriški predsednik Američanom obljubil, da bo skupaj z njimi Ameriko spet naredil veliko, močno, bogato, ponosno in varno. In da ga bo vodila vizija »najprej Amerika«. Kot je dejal, so ZDA veliko let subvencionirale druge vojske, v tujini so porabile milijarde, branile so meje drugih, na njihov račun so bogatele druge države, v Ameriki pa so se zapirale tovarne, milijoni ljudi so ostajali brez dela, ameriška infrastruktura se je sesuvala. »Vse to je zdaj preteklost,« je zatrdil in napovedal, da bodo ZDA od zdaj upoštevale svoje interese. »Naše načelo naj bo kupuj ameriško in najemaj ameriško,« je poudaril Donald Trump.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Trumpov pogrom nad naravnimi parki
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Trumpov pogrom nad naravnimi parki 2

V zameno za podporo pri sprejetju davčne zakonodaje je ameriški predsednik Donald Trump v zaščiten del Aljaske spustil naftarje. Tudi sicer je zmanjšal in industrializiral naravne spomenike po vsej državi, v Velikem kanjonu, na primer, bo obudil kopanje urana.

FINANCE
Slovenija
Reciklaža: Donald Trump
Slovenija
SlovenijaRedakcija Financ Reciklaža: Donald Trump 1
FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Cene nafte rastejo. Bo Opecov dogovor predčasno padel?
Finance
Albina Kenda Cene nafte rastejo. Bo Opecov dogovor predčasno padel?

Opecov dogovor o omejevanju črpanja nafte, ki se ga držijo tudi Rusija in še nekatere druge države, bi sicer veljal še do konca tega leta

FINANCE
Zakaj se je podražila nafta
Finance
Mohamed A. El-Erian Zakaj se je podražila nafta

Proizvajalci nafte bi trenuten dvig cen nafte modro obravnavali kot začasno nepričakovano darilo, ne pa kot trajno stanje.

FINANCE
Članki
Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije?
Finance
FinanceAlbina Kenda Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije? 4

Lani se je naftni kartel Opec z zmanjšanjem dnevnih kvot načrpane nafte trudil zvišati povprečno ceno surove nafte in to mu je uspelo; analitiki se zdaj sprašujejo, ali je to voda na mlin ameriškim proizvajalcem nafte iz skrilavcev