Perutnina Ptuj v živalim prijazni reji vzredi petino vseh svojih piščancev. Kar 90 odstotkov vsega tako pridelanega mesa prodajo v Švico, drugo doma. Od marca bo njihovo piščančje meso iz živalim prijazne reje tudi na policah trgovin v Avstriji.
»Meso iz živalim prijazne reje je naš najhitreje rastoč segment prodaje. Letos pričakujemo 30-odstotno rast,« je povedal Tibor Šimonka, predsednik uprave Perutnine Ptuj. Do živali prijazna reja je zahtevnejša od standardne. Živali gredo iz hleva na dnevno svetlobo in svež zrak. Več se gibajo, in ker potrebujejo več prostora, jih je na posamezni farmi manj kot pri klasični reji.
Kooperanti Perutnine Ptuj bodo v dveh do treh letih v širitev zmogljivosti vložili od osem do deset milijonov evrov. Denar bo šel za preureditev hlevov in ureditev dodatnih površin ob hlevih. Perutnina Ptuj je do zdaj v prirejo tega mesa oziroma preureditev svojih farm in v promocijo vložila 3,5 milijona evrov.
Z mesom, ki ga pridelajo na tak način, Ptujčani dosegajo višje cene. »Naša dodana vrednost je tu višja, v tujini do 15 več kot pri klasični pridelavi,« je pojasnil Tibor Šimonka in dodal, da je cilj podjetja v treh letih v živalim prijazni reji pridelati polovico vsega mesa, ki ga vzredijo sami oziroma ga zanje vzredijo kooperanti po Sloveniji. »Tako obliko reje bomo širili tudi na Hrvaško in v Srbijo. Ciljni trgi, kamor bomo prodajali to meso, pa so države zahodne Evrope, kjer je kupna moč večja,« je povedal Šimonka.