Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Razvili pametno uro, ki lajša življenje starejših

Čas branja: 1 min
26.01.2017  22:30
Razvili pametno uro, ki lajša življenje starejših
Skrbniki in izbrani sorodniki do podatkov ure, ki ima trenutno deset funkcij, dostopajo prek spletnega portala.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Raziskovalci Instituta Jožefa Stefana (IJS) so razvili sistem IN LIFE, sestavljen iz pametne ure in spletne platforme, ki starejšim podaljšuje samostojno življenje in jih povezuje z njihovimi skrbniki. Ura ima trenutno deset funkcij. Med drugim samodejni klic na pomoč ob padcu, ki ga ura zazna s senzorji gibanja, poseben gumb za takojšnjo vzpostavitev klica na pomoč, lociranje uporabnika, kar je najbolj uporabno v nepredvidenih okoliščinah, in pošiljanje raznih opom­nikov.

Prek spletnega portala lahko skrbniki oziroma izbrani sorodniki medtem dostopajo do podatkov, ki jih ura zbira. Portal bo upravljal projektni part­ner, podjetje za medicinske storitve Doktor24, ki upravlja tudi klicni center, ki beleži alarme in klice na pomoč.

Sistem je primeren za starejše, ki bi želeli dalj časa bivati v domačem okolju, za uporabnike, ki živijo v oskrbovanih stanovanjih, in za tiste v domovih starejših občanov, pravi Matjaž Gams, vodja odseka za inteligentne sisteme na IJS, kjer so razvili napredne algoritme za prepoznavanje nevarnih okoliščin, ključnih za delovanje ure. Po njegovih besedah bodo sistem najprej pol leta pilotno testirali, nato pa bo za približno 100 do 200 evrov na voljo kupcem.

Prizadevanja slovenskih raziskovalcev so del mednarodnega projekta IN LIFE, katerega namen je razvoj tehnologij in storitev za lajšanje življenja starostnikov.

V projektu poleg slovenskih partnerjev, IJS in Doktor24, sodeluje še 18 mednarodnih organizacij.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...