Manager

V Sloveniji končno več zgodnje podjetniške aktivnosti

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

09.02.2017 22:30
Čas branja: 1 min
V Sloveniji končno več zgodnje podjetniške aktivnosti
14,3% To je delež odraslih posameznikov, ki so lani razmišljajo o tem, da bi v prihodnjih treh letih ustanovili podjetje. Leta 2015 je bil ta delež samo 10,02 odstotka. Foto: Shutterstock

V Sloveniji imamo po dveh letih končno več zgodnje podjetniške aktivnosti, večje pa je tudi zanimanje za podjetniško aktivnost, kažejo prvi rezultati svetovne raziskave Globalni podjetniški monitor (GEM) 2016, ki so bili predstavljeni v Kuala Lumpurju.

»Potem ko je v zadnjih dveh letih indeks, s katerim merimo zgodnjo podjetniško aktivnost, to je delež odraslega prebivalstva, ki je v procesu ustanavljanja podjetja ali že ima podjetje, vendar ne dlje kot tri leta in pol, upadel s 6,3 odstotka v letu 2014 na 5,9 v letu 2015, je v letu 2016 zrasel na optimističnih 8,02 odstotka,« ugotavlja vodja slovenskega dela raziskave GEM Miroslav Rebernik z mariborske EPF.

Slovenija je izboljšala tudi svoj položaj na lestvici – uvrstila se je na 48. mesto izmed 65 držav, ki so bile vključene v raziskavo GEM v letu 2016, oziroma na 16. mesto izmed 27 sodelujočih evropskih držav. Na tej lestvici je najviše uvrščena Estonija (16,2 odstotka), najniže pa Italija (4,4 odstotka). Leto prej je bila Slovenija po indeksu zgodnje podjetniške aktivnosti na 53. mestu med 60 državami in na 19. mestu med 24 evropskimi državami, ki so sodelovale v raziskavi.

Zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji se je povečala zlasti zaradi nastajajočega podjetništva – torej povsem začetne faze podjetniškega procesa. »Govorimo o posameznikih, ki so naredili nekatere prve korake k temu, da bodo v prihodnosti ustanovili svoje podjetje, ali pa so podjetje že formalno ustanovili, vendar ne pred več kot tremi meseci. To obdobje je še posebej občutljivo, saj veliko podjetniških začetkov usahne še pred formalno ustanovitvijo podjetja in delovanjem na trgu,« pojasnjuje Miroslav Rebernik.

Slovenija po dveh letih upadanja podjetniških namer končno doživlja tudi večje zanimanje za podjetniško aktivnost. Potem ko je v zadnjih dveh letih delež odraslih posameznikov, ki razmišljajo o tem, da bi v prihodnjih treh letih ustanovili podjetje, upadal (leta 2014 12,3 odstotka odraslih posameznikov in leta 2015 še manj – samo 10,02 odstotka), se je v letu 2016 ta delež obetavno povečal in znaša 14,3 odstotka, še kažejo izsledki najnovejše raziskave GEM.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Podjetnik
Podjetniška aktivnost v Sloveniji upadla, je pa več zaznavanja priložnosti
Podjetnik
PodjetnikMiroslav Rebernik Podjetniška aktivnost v Sloveniji upadla, je pa več zaznavanja priložnosti

V Sloveniji se je v lani zmanjšala zgodnja podjetniška aktivnost, raste pa zaznavanje poslovnih priložnosti, kažejo prvi rezultati svetovne raziskave GEM 2017

FINANCE
Kako pospešiti podjetništvo
Finance
Rok Pikon Kako pospešiti podjetništvo 3

Koliko podjetnikov se skriva med nami in ne odkrije svojega talenta ali strasti – le zato, ker je v Sloveniji težko poslovati?

FINANCE
Zakaj upada podjetniška aktivnost
Finance
Rok Pikon Zakaj upada podjetniška aktivnost 6

Slovenci smo žal prepogosto podjetniki zaradi nuje, ne zaradi vizije

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.

FINANCE
Subvencije
Kje bo denar za podjetja v letu 2018
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Kje bo denar za podjetja v letu 2018

Za podjetja bodo najbolj zanimivi razpisi gospodarskega ministrstva, bo pa letos večji del spodbud v obliki ugodnih posojil in garancij

Novice
Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite
NoviceBlaž Abe Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite

Če vam v mladosti ni uspelo, lahko najboljše šele prihaja

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.