Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Največja evropska pogodba za nakup lokomotiv

Čas branja: 1 min
09.02.2017  22:30
Največja evropska pogodba za nakup lokomotiv
Avstrijskim železnicam bo Siemens prvih 30 večsistemskih lokomotiv v vrednosti 120 milijonov evrov dobavil sredi prihodnjega leta.

Obveščaj me o novih člankih:  

Krovna pogodba za nakup 200 novih lokomotiv vectron med Siemensom in avstrijskimi železnicami ÖBB je vredna več sto milijonov evrov. Gre za največji razpis za lokomotive v Evropi do zdaj, pri izbiri pa naj bi pretehtala zmogljivost platforme Vectron, pravi Jochen Eickholt, direktor divizije Siemens Mobility. V prvi fazi so avstrijske železnice naročile 30 večsistemskih lokomotiv v vrednosti 120 milijonov evrov, prve bodo v Siemensu začeli dobavljati poleti leta 2018.

Lokomotive bo uporabljalo tovorno podjetje avstrijskih železnic Rail Cargo Group, ki je razmeroma močan igralec tudi v Sloveniji. In sicer za mednarodne prevoze tovora v Avstriji, na Češkem, Hrvaškem, v Nemčiji, na Madžarskem, v Italiji, na Poljskem, Slovaškem in v Sloveniji. Lokomotive Vectron so že homologirane za vse te države, odprt je zgolj še postopek v Italiji. Vse lokomotive bodo opremljene tudi z evropskim sistemom za vodenje prometa ECTS, največja hitrost bo 160 kilometrov na uro.

Slovenske železnice so lokomotive nazadnje kupovale leta 2004. Takratni direktor SŽ Blaž Miklavčič je naročil 20 večsistemskih lokomotiv pri Siemensu TS Avstrija v skupni vrednosti 77,8 milijona evrov. Že dalj časa pa na Slovenskih železnicah napovedujejo razpis za nakup potniških vlakov v skupni vrednosti približno 140 milijonov evrov. Po zadnjih zagotovilih s Slovenskih železnic naj bi bil razpis objavljen v kratkem, vendar hočejo na železnicah pred tem uskladiti novo 15-letno pogodbo za izvajanje obveznih gospodarskih služb v potniškem prometu. Nakup 25 novih potniških vlakov Slovenskih železnic je ob predstavitvi letošnjih infrastrukturnih naložb ta teden napovedal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...