Manager

Iphone bodo sestavljali tudi v Bangaloreju

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

09.02.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Iphone bodo sestavljali tudi v Bangaloreju
Prvi mož Appla Tim Cook napoveduje obsežne naložbe v Indiji, kjer bodo sestavljali iphone in tudi razvijali programsko opremo.

Ameriški proizvajalec računalnikov in pametnih telefonov Apple bo že čez dobre tri mesece začel sestavljati iphone v Indiji. Pravzaprav jih bo sestavljal Applov kooperant, tajvanska družba Wistorn v novi tovarni, ki jo gradi pri Bangaloreju v indijski zvezni državi Karnataka, od koder je tudi prišla novica o skorajšnjem začetku proizvodnje. V Applu je niso komentirali, je pa predsednik Applove uprave Tim Cook malo pred tem napovedal obsežne naložbe v tej azijski državi. Apple ima za zdaj kooperante za sestavljanje iphonov na Kitajskem, Tajvanu in v Braziliji.

Indija je zdaj najobetavnejši trg pametnih telefonov, saj ima ob 1,3 milijarde prebivalcev le nekaj nad 300 milijonov uporabnikov mobilne telefonije, toda njihovo število zelo hitro raste, tako da bo Indija po napovedih poznavalcev že letos prehitela ZDA na drugem mestu po številu uporabnikov – več jih ima le Kitajska.

Toda Apple v Indiji z dvoodstotnim tržnim deležem pobira le drobtinice, vodi pa Samsung s 23-odstotnim deležem, sledijo kitajski proizvajalci. Applovo prodajo zavira cena, saj je za že tako drage aparate treba plačati 12,5-odstotno carino in stroške posrednikov. Zato je Apple v Indiji že lani želel odpreti lastne prodajalne, vendar ni dobil dovoljenja zaradi predpisa, da lahko tujci v Indiji prodajajo samo izdelke, ki imajo vsaj 30 odstotkov delov lokalnega izvora.

Pri Forbesu so ob tem zapisali, da sestavljanje ne prinese prav velikih zaslužkov, kar dokazuje podatek, da kitajski Foxconn s sestavljanjem iphona zasluži okrog osem dolarjev ali približno odstotek prodajne cene. Torej bo veliko odvisno od tega, ali bo Apple v Indiji našel tudi dobavitelje sestavnih delov, tako kot jih je našel na Kitajskem. Je pa Cook napovedal, da nameravajo v Bangaloreju odpreti tudi središče za razvoj aplikacij za iphone.

Indijski trg je očitno prevelik, da bi Apple upošteval pozive ameriškega predsednika Donalda Trumpa ameriškim podjetjem, naj vračajo delovna mesta v ZDA. Sicer pa je Apple tudi ena od ameriških tehnoloških družb, ki so se pridružile tožbi za razveljavitev predsedniškega ukaza o začasni prepovedi priseljevanja – skupno jih je že več kot sto.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Slovenija
Apple odlično začel leto
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Apple odlično začel leto 1
FINANCE
IKT
Prvi upad prodaje pametnih telefonov v zgodovini
IKT
IKTEsad Jakupović Prvi upad prodaje pametnih telefonov v zgodovini 5

Prodaja pametnih telefonov je od leta 2007, ko je Apple predstavil prvi iPhone, zgolj rasla, v zadnjem lanskem trimesečju pa je prvič upadla, poročata Gartner in Business Insider.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Kako so v Applu vrednost družbe zvišali prek tisoč milijard dolarjev in komu se smeji
Finance
FinanceAlbina Kenda Kako so v Applu vrednost družbe zvišali prek tisoč milijard dolarjev in komu se smeji

Ameriški Apple ni prva, temveč druga družba, ki je preskočila bilijonsko mejo tržne kapitalizacije, je pa njen preskok - k temu so pripomogli odkupi lastnih delnic - gotovo najodmevnejši

FINANCE
Članki
(graf) Huawei je prehitel Apple, da se kadi. Kako pa je sicer šlo Applu v drugem četrtletju?
Finance
FinanceAlbina Kenda (graf) Huawei je prehitel Apple, da se kadi. Kako pa je sicer šlo Applu v drugem četrtletju? 4

V več kategorijah je presegel pričakovanja analitikov, zato so njegove poslovne rezultate na trgu sprejeli zelo pozitivno – z rastjo tečaja delnice.

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta