Manager

Lastnika Snapa želita dobiti denar in ohraniti oblast

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

09.02.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Lastnika Snapa želita dobiti denar in ohraniti oblast
Evan Spiegel (na levi) in Robert Murphy, avtorja aplikacije Snapchat, hočeta tudi po javni prodaji delnic ohraniti neokrnjen vpliv v družbi, ki sta jo ustanovila.

Ameriška družba Snap, upravljavka priljubljene aplikacije za izmenjavo slik Snapchat, je s pogoji prve javne prodaje delnic (IPO) neprijetno presenetila morebitne vlagatelje. Kot so zapisali v prospektu, na novo vplačane delnice ne bodo imele glasovalnih pravic.

Avtorja aplikacije in ustanovitelja družbe Evan Spiegel in Robert Murphy sta si zamislila tri razrede delnic. Vsaka od njunih delnic (po oceni agencije Bloomberg zdaj obvladujeta 74 odstotkov lastništva) bo imela pri odločanju deset glasov, delnice, ki so jih pridobili dosedanji dokapitalizatorji, po enega, delnice v prvi javni prodaji pa bodo brez glasovalnih pravic. Prospekt sicer predvideva tudi možnost, da bi izenačili glasovalne pravice vseh delnic, vendar samo, če bi ustanovitelja zmanjšala svoj lastniški delež ali umrla.

Tudi ustanovitelji drugih tehnoloških podjetij so pri javnih prodajah delnic zavarovali svoj vpliv, toda snapchatovca sta naredila še korak več in s tem izzvala mnogo kritik, 18 ameriških naložbenih skladov pa je družbi Snap tudi poslalo poziv, naj pri napovedani javni prodaji izenači vse delnice. Med protestniki sta pokojninski sklad kalifornijskih javnih uslužbencev in administrativna uprava zvezne države Florida.

Snap želi z javno prodajo delnic na newyorški borzi zbrati tri milijarde dolarjev (2,8 milijarde evrov), kar pomeni knjižno vrednost podjetja 17,8 milijarde dolarjev (dobrih 16,6 milijarde evrov). Po oceni Wall Street Journala pa bi borzna vrednost po javni prodaji lahko dosegla od 20 do 25 milijard dolarjev (med 18,7 in 23,3 milijarde evrov). Sicer je družba prejšnje poslovno leto končala s 520,4 milijona dolarjev izgube, kar je po mnenju analitikov predvsem posledica dejstva, da dosega precej manj prihodkov na uporabnika kot druge družabne aplikacije, na primer Facebook in Instagram.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Slovenija
Ljubljanska borza z velikim upadom
FINANCE
Slovenija
Spodbudna rast delnic na domači borzi
FINANCE
Slovenija
Doma čisto prava veselica
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Doma čisto prava veselica 1
FINANCE
Veter se obrača proti tehnološkim velikanom
FINANCE
Slovenija
Velik promet, a brez rasti na borzi
FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju