Manager

Sloveniji Bruselj napoveduje triodstotno rast BDP

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
16.02.2017 22:30
Čas branja: 2 min
Sloveniji Bruselj napoveduje triodstotno rast BDP
Foto: Jennifer Jacquemart/EK

Gibalo gospodarske rasti, ki bo po napovedih iz Bruslja letos in prihodnje leto triodstotna, tudi pri nas postaja domače povpraševanje. V svoji zimski gospodarski napovedi za članice EU je evropska komisija občutno izboljšala obete glede rasti BDP v Sloveniji v primerjavi z jesensko napovedjo, ki jo je objavila novembra lani.

Kaj Sloveniji napovedujejo v Bruslju? Medtem ko je novembra lani komisija za Slovenijo predvidela 2,6-odstotno rast letos in 2,2-odstotno rast prihodnje leto, nam zdaj v obeh letih napoveduje po triodstotno rast BDP. Rast izvoza bo še krepka, a manjša. Lani se je slovenski izvoz blaga in storitev povečal za 6,4 odstotka. Komisija napoveduje, da bo izvoz letos zrasel precej manj, a še vedno krepkih 4,3 odstotka; prihodnje leto bo rast nekaj večja, in sicer 4,7-odstotna. Ker bo po napovedi komisije precej večji tudi uvoz (letos za 4,9 odstotka in prihodnje leto za 5,5 odstotka), bo prispevek neto izvoza (razlika med izvozom in uvozom) k rasti BDP upadel. Inflacija bo letos skromnejša od prejšnjih napovedi. Medtem ko je evropska komisija novembra lani ocenila, da bo inflacija pri nas letos 1,5-odstotna, zdaj meni, da bo le 1,1-odstotna. Za leto 2018 pa je inflacijska napoved povišana, s prejšnjih 1,9 na 2,3 odstotka.

Komisija je za Slovenijo izboljšala tudi napoved o brezposelnosti in o javnofinančnem primanjkljaju. Novembra lani je ocenila, da bo brezposelnost letos 7,7-odstotna, v letu 2018 pa 7,2-odstotna, zdaj pa predvideva, da bo brezposelnost letos upadla na sedem odstotkov, v letu 2018 pa na 6,2 odstotka. V jesenski napovedi je komisija predvidela, da bo javnofinančni primanjkljaj Slovenije dosegel dva odstotka BDP v letu 2017 in 1,5 odstotka BDP v letu 2018. Po novem napoveduje, da bo slovenski javnofinančni primanjkljaj letos dosegel 1,7 odstotka BDP, prihodnje leto pa 1,4 odstotka BDP. Medtem ko je komisija izboljšala napoved o javnofinančnem primanjkljaju, pa je poslabšala napoved o strukturnem primanjkljaju. Po njenih navedbah je slovenski strukturni primanjkljaj lani znašal 1,9 odstotka potencialnega BDP, letos bo po napovedi dosegel 2,1 odstotka potencialnega BDP ter prihodnje leto 2,6 odstotka potencialnega BDP.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Kdo se bo letos v EU gospodarsko najbolj povzpel – in kje je Slovenija
Finance
FinanceAlbina Kenda Kdo se bo letos v EU gospodarsko najbolj povzpel – in kje je Slovenija 1

Bruselj izboljšal napoved o rasti slovenskega BDP, a svari, da se slovensko gospodarstvo pregreva

FINANCE
Naša rast med večjimi v EU, bomo pa v primerjavi z letom 2008 ostali med slabšimi
Finance
Jure Ugovšek Naša rast med večjimi v EU, bomo pa v primerjavi z letom 2008 ostali med slabšimi 6

Po napovedih evropske komisije bo rast slovenskega bruto domačega proizvoda letos in prihodnje leto večja od treh odstotkov, kar bo za krepko odstotno točko bolje od celotne EU

FINANCE
Manager
Gospodarska rast Slovenije bo med večjimi v EU
FINANCE
Članki
Bruselj napoveduje: rast bo gnala zasebna poraba
Finance
FinanceAlbina Kenda Bruselj napoveduje: rast bo gnala zasebna poraba 1

Med negativnimi obeti za rast v EU je tudi politična negotovost

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.