Manager

Cimos v negotovosti

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

23.02.2017 22:30
Čas branja: 2 min
Cimos v negotovosti
4.000 zaposlenih in 700 dobaviteljev koprskega Cimosa je bilo sredi tedna še v negotovosti.

DUTB in hrvaška slaba banka DAB sta uskladili podrobnosti v zvezi s Cimosom, tako da bi bila lahko pogodba sklenjena v kratkem, so v sredo za Slovensko tiskovno agencijo potrdili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Podlaga za pogodbo, ki bo po napovedih sklenjena med Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in hrvaško Agencijo za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB), je dogovor ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in hrvaškega ministra za državno premoženje Gorana Marića z Otočca o poravnavi Cimosovega dolga na Hrvaškem, po katerem bo terjatev hrvaške slabe banke do koprskega podjetja iz devetdesetih let za sedem milijonov evrov kupila DUTB. Glavnice je sicer za 20 milijonov evrov, še med 25 in 30 milijoni evrov je natečenih obresti.

Slovenski in hrvaški minister sta z dogovorom na Otočcu odpravila največjo oviro za preživetje in prodajo koprskega dobavitelja avtomobilski industriji s štiri tisoč zaposlenimi italijanski družbi Palladio Finanziaria. Kot je v sredo še poročala Slovenska tiskovna agencija, pogovori DUTB in italijanskega Palladio Finanziaria o prodaji koprske družbe se medtem nadaljujejo.

V ponedeljek je sicer v Sloveniji in na Hrvaškem odjeknila novica, da italijanska družba odstopa od nakupa Cimosa, s čimer bi bila usoda koprskega podjetja zapečatena. Ta ima v Sloveniji skoraj 1.600 zaposlenih, na Hrvaškem približno 1.200, v Bosni in Hercegovini še dobrih tisoč. Ob stečaju Cimosa sicer ne bi bilo ogroženih le štiri tisoč delovnih mest po vsej regiji, temveč tudi pri njegovih dobaviteljih. Teh ima Cimos v Sloveniji 500, na Hrvaškem pa 200.

Zaradi napovedanega italijanskega odstopa od nakupa Cimosa je minister Zdravko Počivalšek takoj sklical sestanek predstavnikov DUTB, Slovenskega državnega holdinga in ministrstva za gospodarstvo, po njem pa povedal, da bodo italijansko stran pozvali k nadaljevanju pogajanj. In še: »Uradnega obvestila o odstopu nismo prejeli. Poudarjam, da sem s hrvaškim ministrom Goranom Marićem sklenil konkreten dogovor, ki pa ga je hrvaška vlada samoiniciativno spremenila. Kljub temu je dogovor o Cimosu na Hrvaškem v zadnji fazi. Pričakujem, da bomo skupaj našli rešitev. Če ne rešimo postopka, pa bomo naredili vse, da rešimo Cimos pred stečajem in vsa delovna mesta v Sloveniji.«

Cimos, ki ima posle do konca leta, ima v svojem portfelju nekaj konkurenčnih izdelkov, denimo komponente za turbopolnilnike (z njimi družba ustvari okoli 60 milijonov evrov prihodkov). Te vgrajujejo v avtomobile z dizelskimi in bencinskimi motorji, s čimer se izboljšajo lastnosti motorja. Povpraševanje po njih raste, ker jih vgrajujejo v čedalje več modelov avtomobilov. Komponente za turbopolnilnike vlivajo v Cimosovih tovarnah na Balkanu, v Kikindi v Srbiji in Gradačcu v Bosni. Ulitke nato pripeljejo v Slovenijo in jih obdelujejo v tovarnah v Senožečah in Mariboru.

Za Cimos, ki ima za okoli 250 milijonov evrov posojil, bi Italijani plačali »zgolj« sto tisoč evrov kupnine. Preostalo bo prevzem posojil Cimosa, ki bi sicer ob stečaju podjetja bila poplačana le 14-odstotno. Poleg tega bi Italijani Cimosu zagotovili še 20 milijonov evrov svežega kapitala, s čimer bi podjetje postalo bolj finančno vzdržno.

Kako posluje Cimos? Prihodki od prodaje so se od leta 2011, ko so dosegli skoraj 456 milijonov evrov, do konca leta 2015 (zadnja uradna celoletna bilanca) zmanjšali na 327 milijonov evrov. Ob polletju lani so prodali za 151 milijonov evrov, kar je za 3,2 odstotka manj od načrtov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Kaj se v Cimosu dogaja dobro leto po prevzemu?
FINANCE
Avto
Prenova za najbolje prodajani SUV na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Prenova za najbolje prodajani SUV na svetu

Nissanov športni terenec x-trail je lani dobil rahlo prenovo, ki na prvi pogled niti ni tako opazna. V podrobnostih pa so oblikovalci in inženirji pripravili veliko novosti.

FINANCE
Kdo so današnje prevzemne tarče in kaj bo naprodaj v prihodnje?
Finance
Jure Ugovšek Kdo so današnje prevzemne tarče in kaj bo naprodaj v prihodnje?

Nizke obrestne mere in optimizem v gospodarstvu bodo poganjali prevzemno aktivnost

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Usoda italijanskih bank v rokah volilnega izida
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.