Zakaj so nadomestki mesa vroča roba, na katero stavita tudi Bill Gates in Serena Williams Zakaj so nadomestki mesa vroča roba, na katero stavita tudi Bill Gates in Serena Williams Nekateri nadomestke mesa izdelujejo iz rastlinskih beljakovin, drugi iz zarodnih celic živali. Zanje pa so se ogreli tako vlagatelji in startupi kot velikani mesne industrije, zvezdniki, trgovci in verige hitre prehrane.
Kdo je avstrijski milijarder, ki prevzema igralne salone po Sloveniji Kdo je avstrijski milijarder, ki prevzema igralne salone po Sloveniji Starši so želeli, da bi Johann Graf prevzel družinsko mesnico, a je imel drugačne načrte. Za mesarskim pultom je zdržal le tri leta, potem pa se je odpravil v igralništvo. Leta 1980 je ustanovil podjetje Novomatic, ki ima v Sloveniji že osem igralnih salonov.
Primerjava ponudbe pretočnih video vsebin: Netflix, HBO Go, Amazon ali Voyo? Primerjava ponudbe pretočnih video vsebin: Netflix, HBO Go, Amazon ali Voyo? Kaj je na voljo, če klasična televizija ni več dovolj.
Kdo je podjetnik, ki želi kupiti tri hotele na Pohorju Kdo je podjetnik, ki želi kupiti tri hotele na Pohorju Organizator športnega turizma Miran Ferk, od septembra tudi najemnik hotelov Arena, Bolfenk in Videc, je poskrbel za okoli 10 tisoč prenočitev športnikov v pohorskih hotelih, čeprav glavna sezona za športne priprave traja zgolj dva meseca.
Adria Airways propada? Kaj se dogaja in temelji superhikovske ekonomije Adria Airways propada? Kaj se dogaja in temelji superhikovske ekonomije Podržavljenje Adrie bi pomenilo odtok denarja revnih k bogatim
Komentar

Hej, Google, kakšen bo današnji dan?

Čas branja: 3 min
02.03.2017  22:30

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Google dodaj
Amazon dodaj
Apple dodaj
Anuška Cerovšek Beltram dodaj

Zgodnje jutro, vstopim v dnevno sobo in vprašam: »Hey Google, how’s my day looking?« (»Hej, Google, kakšen bo današnji dan?«, op. ur.) Drobna naprava v kotu sobe, Googlov pomočnik Home, začne žebrati dogodke, zapisane v mojem koledarju za današnji dan. Nadaljuje z vremensko napovedjo za Palo Alto v Kaliforniji, sončno bo, dežnika ne potrebujem. Prvi sestanek bo kmalu, oditi moram najpozneje čez pol ure, da še pravočasno prikolesarim v pisarno. Prijeten glas nato zamenja temo in v naslednjih minutah povzame pomembne novice, sveže objavljene v mojih najljubših medijih.

To je eno izmed najbolj priljubljenih vprašanj, ki jih Googlovemu pomočniku postavijo uporabniki. Zelo preprosto, a ima človek skorajda občutek, da se pogovarja z osebo, in ne s tehnološkim izdelkom. Google Home je le eden izmed glasovnih pomočnikov, podobne izdelke na ameriškem trgu ponujajo tudi Amazon, Apple in drugi. Te tehnologije lovijo enega izmed svetih gralov v računalništvu, ki se izmika že desetletja: realističen pogovor z računalnikom v naravnem jeziku. Ljudje smo že od zgodnjih dni avtomatizacije kompleksnih strojev želeli komunicirati z računalniki kot z resničnimi osebami, a tovrstne želje so še vedno predvsem navdih za znanstvenofantastične zgodbe in so še daleč stran od povprečne vsakdanjosti. Napredne tehnike za računsko procesiranje naravnega jezika so v zadnjih letih sicer omogočile skok naprej v umetni inteligenci, zaradi česar so računski pomočniki »pametnejši«, a še vedno omejeni v svojih zmožnostih.

Računalniški pomočniki bodisi glasovnega bodisi drugačnega tipa imajo priložnost, da izboljšajo kakovost življenja, naš vsakdan lahko naredijo bolj udoben in fleksibilen. To pomeni, da bi lahko več svojega časa posvetili kreativnim opravilom, ki prinašajo višjo dodano vrednost, namesto vsakodnevnim, včasih dolgočasnim ali celo morečim opravilom. Ko bodo pomočniki dobro delovali v vsakem okolju, se bomo počutili, kot da imamo »Star Trek komunikatorje« povsod v našem domu. In če bodo te naprave čedalje boljše, bo marsikdo želel imeti eno v vsaki sobi svojega doma – zares življenje v prihodnosti.

A vsaka medalja ima dve plati in treba je prisluhniti tudi drugi strani. Vzemimo za primer glasovnega pomočnika. Napravo aktiviramo tako, da izrečemo vnaprej predpisano frazo (na primer, pokličemo napravo po njenem imenu). Temu sledi vprašanje, na katero želimo odgovor (na primer: »Kdo je svetovni prvak v smuku?«), ali opis akcije, ki naj jo naprava izvede (na primer: »Zbudi me ob sedmi uri zjutraj.«). V trenutku, ko se naprava aktivira, začne pretakati naše besede v oblak in se ustavi v trenutku, ko končamo. V oblaku računski postopki prevedejo niz besed iz naravnega jezika v semantično strukturo, zgradijo odgovor na naše vprašanje in prevedejo odgovor nazaj v naravni jezik. Vse to se zgodi v le nekaj sekundah, zato ima uporabnik občutek, da se z glasovnim pomočnikom zares pogovarja. A da se naprava aktivira vsakokrat, ko jo pokličemo, mora v nekem smislu skenirati vse pogovore v prostoru. Le tako lahko naprava razpozna, kdaj želimo z njo komunicirati in kdaj se pogovarjamo s prijatelji. In čeprav se nekateri navdušujejo nad zmožnostjo komuniciranja z napravo kot z resnično osebo, so drugi zaskrbljeni nad vseprisotnostjo velikega brata v krasnem novem svetu.

Da bi bili računski pomočniki zares lahko v pomoč ljudem, je treba med seboj povezati veliko ogromnih podatkovnih baz in tudi mnogo manjših virov, ki vsebujejo občutljive informacije in razkrivajo življenje posameznika. Kako le naj pomočnik predlaga pravočasen odhod na letališče, če ne ve, kje ste in kam se odpravljate? Kako naj vam svetuje pri velikih nakupih, če ne ve, kolikšen nakup si lahko privoščite? In kako le naj vam predlaga športne dejavnosti, če nima pregleda nad vašim zdravstvenim stanjem? Zdi se, da gre tu za neizogiben konflikt med lagodjem, ki bi ga ponujal vsevedni pomočnik, in zasebnostjo, ki si jo želi posameznik ohraniti zase in svoje bližnje. Vmesna pot med obema skrajnostma je verjetno najprimernejša.

Komentarji izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

 

 

Marinka Žitnik je podoktorska raziskovalka računalništva na Univerzi Stanford v Kaliforniji.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Zakaj multinacionalke z oglasi bojkotirajo Google in kakšne so rešitve

Okoli 250 svetovnih korporacij se je zaradi umeščanja oglasov ob sporno vsebino vsaj začasno odpovedalo Googlovemu oglaševalskemu...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

OK & EN
Elektrika
Elektrika Google bo v 2017 uporabljal samo energijo iz obnovljivih virov

Googlove pogodbe za dobavo električne energije iz čistih virov so dosegle 2,6 gigavata, prihodnje leto pa bo tehnološki velikan kupoval...

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

MANAGER
Manager
Manager Digitalni asistenti vas bodo razgalili do konca

Digitalni pomočniki na pametnih telefonih, urah in zvočnikih obstajajo že nekaj let, a so v zadnjem času postali veliko bolj...