Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Rast porabe gospodinjstev največja od krize v letu 2008

Čas branja: 2 min
02.03.2017  22:30
Rast porabe gospodinjstev največja od krize v letu 2008
Foto: Shutterstock

Slovenska gospodarska rast je bila lani 2,5-odstotna, kar je več od leta 2015 (2,3 odstotka). V tekočem letu Sloveniji tako državni urad za makroekonomske analize in razvoj kot analitiki evropske komisije napovedujejo še večjo (2,9 oziroma 3,0 odstotka). Po prvi oceni je slovenski BDP lani znašal 39.769 milijonov evrov (leto prej 38.570 milijonov evrov), BDP na prebivalca pa je medletno poskočil z 18.693 na 19.262 evrov.

Razveseljujoč je predvsem podatek o kar 3,6-odstotni gospodarski rasti v zadnjem lanskem četrtletju z izločenimi vplivi koledarja in sezone. Za primerjavo: sezonsko prilagojena rast BDP na evrskem območju je v zadnjem četrtletju medletno znašala 0,4 odstotka. Gospodarska rast Slovenije delno še vedno sloni na zunanjem povpraševanju, vse bolj pa na domačem. Izvoz se je v zadnjem lanskem četrtletju medletno povečal za 4,6 odstotka, kar je nekoliko manj kot v minulih četrtletjih, medtem ko se je domača poraba povečala za 3,7 odstotka.

Medletno so se izdatki gospodinjstev povečali za 4,1 odstotka. Tako veliko medletno rast porabe gospodinjstev so državni statistiki nazadnje zaznali na začetku leta 2008, torej pred krizo. Rast je najbolj opazna pri večanju števila nakupov avtomobilov, pohištva, oblek in obutve.

Pozitivno je tudi gibanje bruto investicij. K rasti so najbolj pripomogla vlaganja v stroje in opremo, več jih je za 9,4 odstotka. Znotraj te kategorije največjo rast dosegajo naložbe v transportno opremo, in sicer kar 14-odstotno.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...