Zakaj so nadomestki mesa vroča roba, na katero stavita tudi Bill Gates in Serena Williams Zakaj so nadomestki mesa vroča roba, na katero stavita tudi Bill Gates in Serena Williams Nekateri nadomestke mesa izdelujejo iz rastlinskih beljakovin, drugi iz zarodnih celic živali. Zanje pa so se ogreli tako vlagatelji in startupi kot velikani mesne industrije, zvezdniki, trgovci in verige hitre prehrane.
Kdo je avstrijski milijarder, ki prevzema igralne salone po Sloveniji Kdo je avstrijski milijarder, ki prevzema igralne salone po Sloveniji Starši so želeli, da bi Johann Graf prevzel družinsko mesnico, a je imel drugačne načrte. Za mesarskim pultom je zdržal le tri leta, potem pa se je odpravil v igralništvo. Leta 1980 je ustanovil podjetje Novomatic, ki ima v Sloveniji že osem igralnih salonov.
Primerjava ponudbe pretočnih video vsebin: Netflix, HBO Go, Amazon ali Voyo? Primerjava ponudbe pretočnih video vsebin: Netflix, HBO Go, Amazon ali Voyo? Kaj je na voljo, če klasična televizija ni več dovolj.
Kdo je podjetnik, ki želi kupiti tri hotele na Pohorju Kdo je podjetnik, ki želi kupiti tri hotele na Pohorju Organizator športnega turizma Miran Ferk, od septembra tudi najemnik hotelov Arena, Bolfenk in Videc, je poskrbel za okoli 10 tisoč prenočitev športnikov v pohorskih hotelih, čeprav glavna sezona za športne priprave traja zgolj dva meseca.
Adria Airways propada? Kaj se dogaja in temelji superhikovske ekonomije Adria Airways propada? Kaj se dogaja in temelji superhikovske ekonomije Podržavljenje Adrie bi pomenilo odtok denarja revnih k bogatim

Rast porabe gospodinjstev največja od krize v letu 2008

Čas branja: 2 min
02.03.2017  22:30
Rast porabe gospodinjstev največja od krize v letu 2008
Foto: Shutterstock

Slovenska gospodarska rast je bila lani 2,5-odstotna, kar je več od leta 2015 (2,3 odstotka). V tekočem letu Sloveniji tako državni urad za makroekonomske analize in razvoj kot analitiki evropske komisije napovedujejo še večjo (2,9 oziroma 3,0 odstotka). Po prvi oceni je slovenski BDP lani znašal 39.769 milijonov evrov (leto prej 38.570 milijonov evrov), BDP na prebivalca pa je medletno poskočil z 18.693 na 19.262 evrov.

Razveseljujoč je predvsem podatek o kar 3,6-odstotni gospodarski rasti v zadnjem lanskem četrtletju z izločenimi vplivi koledarja in sezone. Za primerjavo: sezonsko prilagojena rast BDP na evrskem območju je v zadnjem četrtletju medletno znašala 0,4 odstotka. Gospodarska rast Slovenije delno še vedno sloni na zunanjem povpraševanju, vse bolj pa na domačem. Izvoz se je v zadnjem lanskem četrtletju medletno povečal za 4,6 odstotka, kar je nekoliko manj kot v minulih četrtletjih, medtem ko se je domača poraba povečala za 3,7 odstotka.

Medletno so se izdatki gospodinjstev povečali za 4,1 odstotka. Tako veliko medletno rast porabe gospodinjstev so državni statistiki nazadnje zaznali na začetku leta 2008, torej pred krizo. Rast je najbolj opazna pri večanju števila nakupov avtomobilov, pohištva, oblek in obutve.

Pozitivno je tudi gibanje bruto investicij. K rasti so najbolj pripomogla vlaganja v stroje in opremo, več jih je za 9,4 odstotka. Znotraj te kategorije največjo rast dosegajo naložbe v transportno opremo, in sicer kar 14-odstotno.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Rast gospodinjske porabe največja od krize, več investicij v stanovanjske nepremičnine 1

Gospodinjstva vse več za avte, gospodinjske aparate in pohištvo, podjetja za tovornjake in stroje

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Rast je (skoraj) povsod, ni pa povsod enako velika

Evrsko okrevanje se izboljšuje, potrjujejo statistični podatki, a razlike med članicami ostajajo velike.