Manager

Predsednik Juncker predlaga pet scenarijev

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
02.03.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Predsednik Juncker predlaga pet scenarijev
5 scenarijev za reformo EU predlaga predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Foto: Etienne Ansotte/EK

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je v sredo uradno predstavil predloge za reformo odločanja v Evropski uniji v tako imenovani beli knjigi, dokumentu, ki želi biti podlaga za razmišljanje evropskih voditeljev o tem, kakšna naj bi bila EU do leta 2025, ki bo po brexitu vključevala 27 članic. Za reformo EU Juncker predlaga pet scenarijev. Vseh pet predpostavlja, da je po brexitu preostalih 27 članic odločenih nadaljevati skupno pot v okviru Evropske unije.

Po scenariju 1 bi EU s 27 članicami vztrajala na začrtani poti, pri čemer bi se osredotočila na izboljšanje trenutnih reform in njihovo uresničitev.

Če bi se bo britanskem izstopu iz EU (brexitu) preostalih 27 članic ne moglo dogovoriti za poglabljanje EU na različnih področjih, bi se po scenariju 2 EU postopno preusmerila v enotni evropski trg kot osrednji cilj.

Po scenariju 3 bi 27 članic EU nadaljevalo po začrtani poti, če bi katere od članic želele na določenem področju tesnejše povezovanje, pa bi lahko oblikovale »koalicijo voljnih« pri posamezni politiki.

Po scenariju 4 se 27 članic po brexitu strinja o potrebi, da se posamezne prednostne naloge lahko boljše uredijo s skupnimi močmi. Za te politike bi imelo 27 članic na voljo močnejša orodja, da bi lahko skupne odločitve direktno uresničile.

Po scenariju 5 bi 27 članic soglašalo, da ne EU-27 v trenutnem stanju niti ne posamične države članice vsaka zase niso najbolje opremljene, da bi se spoprijele z izzivi, ki stojijo pred njimi. Zato bi se članice odločile, da bi se še bolj povezale pri delitvi moči, virov in odločanja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Bruseljske zakonodajne prioritete v letu 2018
FINANCE
Članki
Bruselj želi dati članicam več prožnosti pri določanju višine DDV
Finance
FinanceAlbina Kenda Bruselj želi dati članicam več prožnosti pri določanju višine DDV

Same bi lahko izbirale, za katere izdelke in storitve bi lahko v državi obračunavali znižani DDV – paziti bi morale le, da bi dosegle določen, na ravni EU dogovorjen prag, ne nazadnje za zaščito svojih javnih financ

FINANCE
Odločilno leto 2018
Finance
Matej Avbelj Odločilno leto 2018 7
FINANCE
Članki
EU tlakuje pot za strožjo presojo kitajskih naložb
Finance
FinanceAlbina Kenda EU tlakuje pot za strožjo presojo kitajskih naložb

Nemčija, Francija in Italija so na začetku prejšnjega leta evropsko komisijo pozvale k ukrepom, da bi se v EU lahko zaščitili pred tako imenovanimi politično motiviranimi, zlasti kitajskimi prevzemi evropskih podjetij v strateških panogah; EU tako zdaj pripravlja poseben presojevalni mehanizem

FINANCE
Članki
V EU nas čaka proračunski ravs - bo Slovenija še neto prejemnica evropskih sredstev?
Finance
FinanceAlbina Kenda V EU nas čaka proračunski ravs - bo Slovenija še neto prejemnica evropskih sredstev?

V povprečju je v obdobju 2014-2016 Slovenija iz proračuna EU prejela po pol milijarde evrov več, kot je vanj vplačala; zdaj se premikamo v fazo, ko se bo odločalo, ali bo tako tudi v novem sedemletnem proračunskem obdobju

FINANCE
Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024
Finance
Pridružite se nam 23. aprila
Špela Mikuš Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024

V torek, 23. aprila, se nam pridružite na spletnem pogovoru s Katarino Sitar Šuštar