(intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. (intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je kritična tako do neukrepanja slovenskih vlad kot do gospodarstvenikov, ki zaradi kratkoročnega razmišljanja mižijo pred podnebnimi težavami, ne zdi pa se ji pregrešna niti misel, da bi preverjali, ali nevladne organizacije (tudi okoljske) vedno delujejo v javnem interesu.
Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili posebej močni Judi, danes pa Lendavčani delajo v podjetjih s kapitalom različnega izvora. Gospodarstvo, ki se sicer pobira, pa je še daleč od nekdanjih zlatih časov.
Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Urša Menart je lani na Festivalu slovenskega filma postala prva slovenska filmska režiserka z vesno za najboljši slovenski film Ne bom več luzerka. In tako kot glavna junakinja se je odločila, da bo stvari vzela v svoje roke ter se kljub težkim delovnim razmeram prav nič luzersko posvetila filmu.

Predsednik Juncker predlaga pet scenarijev

Čas branja: 1 min
02.03.2017  22:30
Predsednik Juncker predlaga pet scenarijev
5 scenarijev za reformo EU predlaga predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Foto: Etienne Ansotte/EK

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je v sredo uradno predstavil predloge za reformo odločanja v Evropski uniji v tako imenovani beli knjigi, dokumentu, ki želi biti podlaga za razmišljanje evropskih voditeljev o tem, kakšna naj bi bila EU do leta 2025, ki bo po brexitu vključevala 27 članic. Za reformo EU Juncker predlaga pet scenarijev. Vseh pet predpostavlja, da je po brexitu preostalih 27 članic odločenih nadaljevati skupno pot v okviru Evropske unije.

Po scenariju 1 bi EU s 27 članicami vztrajala na začrtani poti, pri čemer bi se osredotočila na izboljšanje trenutnih reform in njihovo uresničitev.

Če bi se bo britanskem izstopu iz EU (brexitu) preostalih 27 članic ne moglo dogovoriti za poglabljanje EU na različnih področjih, bi se po scenariju 2 EU postopno preusmerila v enotni evropski trg kot osrednji cilj.

Po scenariju 3 bi 27 članic EU nadaljevalo po začrtani poti, če bi katere od članic želele na določenem področju tesnejše povezovanje, pa bi lahko oblikovale »koalicijo voljnih« pri posamezni politiki.

Po scenariju 4 se 27 članic po brexitu strinja o potrebi, da se posamezne prednostne naloge lahko boljše uredijo s skupnimi močmi. Za te politike bi imelo 27 članic na voljo močnejša orodja, da bi lahko skupne odločitve direktno uresničile.

Po scenariju 5 bi 27 članic soglašalo, da ne EU-27 v trenutnem stanju niti ne posamične države članice vsaka zase niso najbolje opremljene, da bi se spoprijele z izzivi, ki stojijo pred njimi. Zato bi se članice odločile, da bi se še bolj povezale pri delitvi moči, virov in odločanja.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Politico: Juncker predlaga pet scenarijev za reformo EU 13

Pri Politicu so pridobili belo knjigo - dokument, v katerem predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker predlaga pet scenarijev za...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu 6

Na plenarnem zasedanju od 2. do 5. oktobra v Strasbourgu bodo govorili tudi o šengnu, brexitu, ustanovitvi evropskega javnega tožilstva...