Od banan do nepremičnin in odpadkov: kaj je v ozadju vzpona Izeta Rastoderja in kaj vse je še pred njim Od banan do nepremičnin in odpadkov: kaj je v ozadju vzpona Izeta Rastoderja in kaj vse je še pred njim Rastoder je preživel udarec sesutja Agorkokorja v letu 2016 in že lani je njegov posel z bananami spet začel pospešeno rasti. Zadnja leta verižno kupuje nasedle nepremičninske projekte, zdaj pa je pred njim vstop v nov posel predelave odpadkov z nakupom mariborske družbe Gorenje Surovina.
Startupovci na vratih: kdo se lahko zavihti med 100 najbogatejših? Startupovci na vratih: kdo se lahko zavihti med 100 najbogatejših? Svetovne izkušnje kažejo, da so ustanovitelji tehnoloških start-upov najboljši kandidati za hiter vstop na lestvice najbogatejših. Kdo se po ustanoviteljih Outfita7, Bitstampa in Celtre bliža naši stotniji?
Direktor, ki je izplačal lastnike in iz treh naredil 25 milijonov Direktor, ki je izplačal lastnike in iz treh naredil 25 milijonov Marjan Pogačnik iskreno o svojem netipičnem menedžerskem odkupu, ko se je pred desetimi leti moral odločiti: zapustiti Iskro Mehanizme, ki so jo med seboj sprti lastniki spravili skoraj na kant, ali pa zastaviti vse svoje premoženje in večji del lastnikov izplačati. Odločil se je tvegati.
Orožar, ki hoče biti tudi letalec in pridelovalec kaviarja Orožar, ki hoče biti tudi letalec in pridelovalec kaviarja Kako se je zgodilo, da je Ivan Kralj, kmečki sin, naredil tovarno orožja, in kakšne nove podjetniške ideje snuje zdaj, ko je podjetje prodal češkemu skladu.

Nov časovni načrt 250 milijonov evrov težke Emonike

Čas branja: 1 min
02.03.2017  22:30
Nov časovni načrt 250 milijonov evrov težke Emonike
Gradnjo železniške in avtobusne postaje v Ljubljani naj bi Prime Kapital začel prihodnje leto. Novo avtobusno postajo bi Ljubljana lahko dobila leta 2019, novo železniško in trgovski center pa leta 2020.

Med Slovenskimi železnicami, skladom Prime Kapital s sedežem v Romuniji in mestom Ljubljana potekajo usklajevanja glede podrobnosti novega projekta Emonika, v okviru katerega bodo ob Dunajski cesti v Ljubljani zgradili novo železniško in avtobusno postajo, trgovsko-zabaviščni center in poslovno stolpnico. Naložbo so od leta 2007, ko bi bila vredna 350 milijonov evrov, ostrigli na 250 milijonov. Odgovora, kakšno javno-zasebno partnerstvo bo to, še ni.

Vsi dogovori med udeleženci naj bi bili usklajeni do 15. aprila, pravi Dušan Mes, šef Slovenskih železnic. Bolj verjetno pa je, da se bodo uskladili do maja, ocenjuje Csaba Toth, ki je včasih delal za Trigranit, zdaj pa vodi projekt v Ljubljani za Prime Kapital. Ta bo Emoniko v najboljšem primeru začel graditi v prvi polovici prihodnjega leta, v najslabšem pa proti koncu prihodnjega leta.

Prvi korak projekta bo gradnja avtobusne postaje s 40 peroni. Ko bo ta zgrajena in preseljena ob Vilharjevo cesto, bo mogoče začeti preurejanje Trga Osvobodilne fronte in Masarykove ulice, ki bo po novem štiripasovnica. Nova železniška postaja bo stala v ozadju stare nad tiri proti Vilharjevi, postavljena bo na stebrih. Ob nakupovalnem centru bo kompleks devetih kinodvoran, parkirnih mest bo za približno 1.600 avtomobilov.

Novo avtobusno postajo bi Ljubljana lahko dobila leta 2019, novo železniško in trgovski center pa leta 2020. Najbolj občutljiv del projekta bo dogovor o delitvi stroškov pri javnem delu med Slovenske železnice, Prime Kapital in mesto oziroma državo – na tem izpitu je stara Emonika padla. Čeprav so zdaj za mizo isti pogajalci, vsi udeleženci trdijo, da bo tokrat projekt uspel.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TRANS-LOG
Infrastruktura
Infrastruktura Takšen je nov časovni načrt 250 milijonov evrov težke Emonike 10

Nepremičninski sklad Prime Kapital s sedežem v Romuniji naj bi začel graditi potniški center Ljubljana in trgovski kompleks prihodnje...

TRANS-LOG
Novice
Novice Sedem nepremičninskih projektov Slovenije v Cannesu: od Emonike do Stožic, Tobačne in Žitnih vrat

Mestna občina Ljubljana in agencija Spirit bosta v Cannesu predstavila sedem večjih nepremičninskih projektov; večinoma gre za stare...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

TRANS-LOG
Novice
Novice Kaj poganja hitro rast pretovora v Luki Koper in na Slovenskih železnicah 2

V letošnjih prvih treh mesecih je obseg pretovora v Luki in na Slovenskih železnicah zrastel za devet odstotkov, kar je precej hitreje od...

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

TRANS-LOG
Novice
Novice Dušan Mes, SŽ: Brez dogovora s sindikati bi imeli izgubo 5

Če bi odpuščali na trdo, jim ne bi uspelo izpeljati kadrovskega prestrukturiranja, pravijo na Slovenskih železnicah

TRANS-LOG
Tako je bela stavka ustavila potniške in tovorne vlake v Sloveniji 6

Dušan Mes: 'Šlo je za eksces ožjega kroga ljudi. Po naši oceni gre za povzročanje škode podjetju, ukrepali bomo'