Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Dars postavlja nove portale

Čas branja: 1 min
02.03.2017  22:30
Dars postavlja nove portale
Dars bo za nov sistem cestninjenja za tovornjake skupaj z desetletnim vzdrževanjem plačal 90,5 milijona evrov konzorciju Telekoma in norveškega Q-Free. Cestninske postaje bodo lahko podrli.

Obveščaj me o novih člankih:  

Na avtocestnem omrežju so konec februarja začeli postavljati prve cestninske portale, do jeseni jih bodo postavili 126. Portali bodo omogočali brezžično komunikacijo med tovornimi vozili in obcestnimi napravami, tovornjakom ne bo več treba ustavljati ali upočasnjevati na cestninskih postajah. V vozila bo treba namestiti naprave OBU, imenovale se bodo SIGO.

V Sloveniji imamo skupaj 612 kilometrov avtocest in hitrih cest. Dars na odsekih, kjer potekajo dela, postavlja zapore odstavnih pasov, zato bodo med gradnjo občasni zastoji. Prečke čez avtocesto bodo postavljali ponoči, takrat bodo ponekod popolne zapore.

Nov cestninski sistem za cestninjenje tovornih vozil bo za Dars vzpostavil konzorcij Telekoma Slovenije in norveške družbe Q-Free. Postavitev bo stala približno 46 milijonov evrov, vzdrževanje od tri do štiri milijone na leto, deset milijonov pa je rezerviranih za dodatne postavitve cestninskih in nadzornih portalov na novih odsekih cest in za nakup dodatnih enot OBU. Vrednost pogodbe skupaj z desetletnim vzdrževanjem je 90,5 milijona evrov. Izvajalec mora vzpostaviti sistem do 27. septembra, Dars ga bo nato dva meseca testiral, vklopili pa ga bodo okoli novega leta. Po vklopu novega sistema e-cestninjenja bo Dars lahko podrl cestninske postaje in promet bo bolj tekoč. Za osebna vozila in kombije bodo še vedno veljale vinjete.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

TRANS-LOG
Infrastruktura
Infrastruktura Konec naložbenega stradanja pri Darsu, prihajajo leta obilja 1

Po letu 2010 so na Darsu pritisnili na zavoro pri naložbah, kasneje so gradili zgolj protihrupne ograje, nato so s počasnim tempom...

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

TRANS-LOG
Infrastruktura
Infrastruktura Pozor, Dars bo vklopil e-cestninjenje. Kaj nas čaka?

7 vprašanj in odgovorov o novem sistemu cestninjenja za tovornjake, ki ga bo Dars zagnal na velikonočno nedeljo

FINANCE
Članki
Članki Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu 6

Na plenarnem zasedanju od 2. do 5. oktobra v Strasbourgu bodo govorili tudi o šengnu, brexitu, ustanovitvi evropskega javnega tožilstva...